Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Šveđani od glasanja u finalu prikupili 193 hiljade evra! Poslušajte novo „Inje”

Proteklog vikenda održani su poslednji nacionalni izbori u sezoni — svoje predstavnike izabrale su Švedska, Norveška i Litvanija. Bugari, Izraelci, Rusi i Makedonci su konačno predstavili svoje muzičke adute za Lisabon, a poslednja zemlja, čija se pesma još uvek čeka, jeste Gruzija.

U međuvremenu, Crna Gora je obznanila finalnu, poboljšanu verziju svoje evrovizijske pesme, zajedno sa video-spotom, a ekranizaciju takmičarske numere priredili su i Moldavci.

Tu su i sporedne, ali jednako zanimljive vesti iz Švedske i Ukrajine.

Nova verzija pesme uz novi spot

Predstavnik Crne Gore Vanja Radovanović objavio je novu verziju svoje evrovizijske pesme Inje koju će izvesti 10. maja, u drugom polufinalu 63. Evrosonga. Uporedo s njom, snimljen je i promotivni video-spot čiji je režiser Gojko Berkuljan.

Autor pobedničke pesme, u saradnji sa aranžerima Božidarom Martinovićem i Dušanom Alagićem, korigovao je i unapredio određene detalje u kompoziciji kojoj su gledaoci TVCG 17. februara na festivalu Montevizija dali najveću podršku.

Spot je sniman na više lokacija u Crnoj Gori (Kotor, Stari Bar, Cetinje, Valdanos), i za razliku od prethodnih evrovizijskih spotova ove zemlje, koji su imali svrhu da promovišu turističke potencijale Crne Gore, ovaj je rađen s drugačijom idejom — da se država predstavi u drugačijem svetlu, kroz bajkovitu atmosferu, viktorijanske kostime i vanvremenske priče koji se naslanjaju na ambijent predstavničke pesme.

Gojko Berkuljan će i u Lisabonu biti zadužen za režiju nastupa, a vizuelno će biti u sličnom maniru.

Objavljen video-spot

I moldavski predstavnici, grupa „DoReDos”, dovršili su snimanje spota za pesmu My lucky day koji je snimljen na grčkom ostrvu Santorini.

Oni će svoju veselu pesmu otpevati u drugom polufinalu 10. maja.

U iščekivanju evrovizijske verzije…

Finalna, evrovizijska verzija pobedničke kompozicije „Festivala pesama” u Albaniji trebalo bi da bude predstavljena od 20.30 h na albanskoj nacionalnoj televiziji RTSH. Međutim, nezvanično, a kako javlja portal Eurovision Albania, postoji mogućnost pomeranja premijere.

Podsetimo, Eugent Bušpepa pobedio je na Festivali i Këngës krajem decembra prošle godine s pesmom Mall, a kako je to već uobičajena praksa, kompozicija je prošla kroz izmene u aranžmanu i skraćenja na evrovizijska tri minuta. Ipak, tekst pesme ostaće na albanskom jeziku.

Primljen rekordan broj glasova publike u finalu Melodifestivalena

U finalu Melodifestivalena dobijen je najveći broj glasova publike u istoriji tog takmičenja — čak 13.993.975 glasova upućeno je za jednu od 12 pesama koje su se takmičile u subotnjem finalu.

Time je prikupljeno 1.961.602 švedske krune, što je oko 193,3 hiljade evra! Taj iznos biće uplaćen u dobrotvorne svrhe.

Melovin će nastupiti u Lisabonu

Zbog manjka finansijskih sredstava ukrajinskom javnom servisu NSTU preti gašenje već do kraja aprila, zbog čega je i učešće na predstojećem Evrosongu dovedeno u pitanje. Ipak, generalni direktor Zurab Alasanija izjavio je za ESC Today da se novonastali finansijski problemi neće odraziti na predstavljanje Ukrajine u Lisabonu. Pobednik nacionalnog takmičenja Melovin putovaće u portugalsku prestonicu i svi prvobitni planovi i dalje su na snazi.

Ukrajinski javni servis kompletno finansira vlada, međutim, za investicije u razvoj javnog servisa je dobio samo polovinu sredstava od onoga što je ranije predviđeno zakonom, što je, nažalost, nedovoljno za opstanak nacionalne televizije. Zbog toga su čelni ljudi ukrajinskog javnog servisa zamolili državnike da nađu kratkotrajno rešenje za nesmetan rad javnog servisa u budućnosti.

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *