Nacionalni izbori 2018

Ajsel i Suri objavile video-spotove, Mađari ništa neće menjati

Jedan bauk kruži istočnom Evropom ovih dana, a to su dodatne kontroverze i skandali oko predstavnika i učešća na predsojećem Evrosongu, pa se Belorusija i Ukrajina suočavaju sa komplikacijama i nakon završenih nacionalnih selekcija.

Dok se ove države bore da izbegnu krizu, to vreme Velika Britanija i Azerbejdžan koriste da dopune i dorade svoje takmičarske prezentacije, neko kompozicijski, a neko i vizuelno.

U Mađarskoj je „mirna Bačka”, dok se u Izraelu i Makedoniji najavljuju već dugo iščekivane prezentacije predstavničkih pesama.

EBU: Imamo „plan B”

Pisali smo o problemima u Ukrajini, gde zbog manjka finansijskih sredstava javnom servisu preti gašenje već do kraja aprila, u slučaju da se ne nađe rešenje. Zbog ove neprijatne situacije učešće Melovina na Evrosongu pod velikim je znakom pitanja. EBU se zvanično oglasio povodom cele situacije, a evo i zvanične izjave za medije:

Ako se ikada pojavi situacija da nacionalni TV emiter nije u mogućnosti da ispuni obavezne zahteve za takmičenje, uvek postoje planovi za takve nepredviđene slučajeve, što je uobičajeno kada se organizuje veliki događaj koji podrazumeva dosta internacionalnih saradnika. Ipak, EBU nastavlja da sarađuje sa ukrajinskim emiterom NSTU sa ciljem da osigura participaciju na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2018. u Lisabonu.

Nismo najsigurniji da li je odgovor ovakav zato što EBU ima već spremljen „plan B”, ili im je cilj bio da se neutrališe drama oko ovog događaja.

Podsećamo, 2016. godine Rumunija je bila diskvalifikovana zbog velikih dugova njihovog javnog servisa, a sve to je usledilo tek nakon održavanja nacionalne selekcije i biranja predstavnika, pa na kraju Moment of silence nismo mogli čuti u Stokholmu.

„EBU ne poštuje ni svoja pravila”

Od ranije us poznate kontroverze oko ovogodišnje predstavničke pesme u Belorusiji Forever. Naime, postoje video-dokazi da je izvođač Aleksejev izvodio ovu pesmu više puta još od maja 2017. godine. Na nacionalnom izboru Belorusije neki delovi pesme su izmenjeni, ali je EBU dao zeleno svetlo originalnoj verziji za nastup na Evrosongu, iako to nije u skladu s pravilima.

Budući da je ova informacija otkrivena još za vreme nacionalne selekcije, čak šestoro takmičara je pretilo da će se povući sa takmičenja, da bi se na kraju samo Sofi Lapina zaista isključila.

Ipak, zbog ovih kontroverzi kompozitor drugoplasirane pesme I wont cry Tim Norel, koju je izvodila pevačica Guneš, odlučio je da tuži ne samo beloruski javni servis zbog dopuštanja ovoga već i sam EBU!

On je povodom svih događanja izjavio sledeće:

Belorusija je država korupcije, to znamo. Ali očekivali smo da će bar EBU da obavi stvar kako treba… A sada EBU ne poštuje sopstvena pravila. I kako ja sad kao kompozitor da znam šta je prihvatljivo, a šta ne? Prepustiću našem advokatu da pogleda slučaj.

Naravno, EBU se oglasio povodom ovoga, davajući još jednu generičko–neutralnu izjavu, u  kojoj podseća da EBU proverava sve potencijalne izabrane pesme za Evrosong na sastanku delegacija u martu, kako bi se utvrdilo i osiguralo da sve pesme poštuju pravila i propise, pre nego što se formalno kvalifikuju za takmičenje.

Ostaje da sačekamo 12. mart za dalji razvoj situacije, budući da je za tada zakazan sastanak šefova delegacija.

Ništa se neće menjati

Predstavnička grupa AWS dala je izjavu da neće praviti nikakve promene na svojoj kompoziciji Viszlat nyar. Oni su još dodali da će pevati na mađarskom jeziku, baš kao i na nacionalnom finalu.

— Radićemo na doterivanju scenskog nastupa, ali sama kompozicija će ostati netaknuta. To je bila naša prvobitna ideja i ne želimo da je menjamo da bi ispunili eksterna ili neka realistična očekivanja.

Pesma je nastala nakon smrti oca jednog od članova benda i govori o tome kako je smrt deo života, ali je to, kako navode članovi grupe, „tabu u našoj kulturi”.

Dodali su još da im Evrovizija nikad nije bila primarni plan, ali da će dati sve od sebe da nastupe sa istim intenzitetom kao na koncertu uživo.

Objave pesama 10. i 11. marta

Neta Barzilaj, predstavnica je Izraela ove godine na Evroviziji, a pesma Toy koju će izvesti, biće objavljena 10. marta.

Otvoreni konkurs slanja pesama za Netu trajao je do 19. februara i evrovizijski tim odabrao je kompoziciju Toy čiji je kompozitor Doron Medali. On je već poznat evrovizijskoj publici, budući da potpisuje i prethodne izraelske evrovizijske pesme 2015. (Golden boy) i 2016. (Made of stars).

Poznat je i datum objavljivanja makedonske predstavničke kompozicije Lost and found, a to je 11. mart.

Makedonska pesma biće premijerno emitovana u okviru informativne emisije „Dnevnik 2”, zajedno s video-spotom koji je pripremljen. Ako ovde sve prođe bez kontroverzi, Lost and found čućemo u drugoj polovini prvog polufinala 8. maja u Lisabonu.

Predstavljen video za pesmu Cross my heart

Dok tim azerbejdžanske delegacije svakodnevno radi na kreiranju scenskog nastupa na Evroviziji, u međuvremenu je završen i objavljen video-spot za predstavničku pesmu Cross my heart pevačice Ajsel.

Spot je režirala Rula Kutrubeli, članica grčkog teatra sa preko 20 godina profesionalnog iskustva, a njenu radnu biografiju krasi i učešće na olimpijskim igrama u Atini 2004. Video je snimljen u Atini početkom februara, a snimanje je trajalo dva dana. Budući da je i samu kompoziciju Cross my heart napisao grčki kompozitor, moglo bi se reći da se video odlično uklapa u koncept.

Nova verzija i video-spot

Ujedinjeno Kraljevstvo predstavilo je konačnu verziju i promotivni video-spot svoje predstavničke kompozicije Storm, koju će u maju izvesti pevačica Suri.

Aranžman je ovom prilikom dorađen, da bi cela pesma zvučala istaknutije. Nova verzija pesme objavljena je na muzičkim servisima Sportify i Apple Music.