Nacionalni izbori 2018

Objavljena finalna verzija španske pesme. Australijska u etru 9. marta

Narednih pet dana će za sve evrovizijske fanove biti zanimljivi – tokom 10. i 11. marta će biti održana tri nacionalna izbora, dok će sve ostale dane popuniti predstavljanje pesama interno izabranih predstavnika i premijere dorađenih verzija pesama ranije izabranih predstavnika.

Međutim, dok Lisabon vredno priprema sve za organizaciju ovog takmičenja, u jednoj zemlji, tačnije Ukrajini, stvari ne idu svojim tokom. Detalje o ovoj informaciji, kao i informacije iz Belgije, Španije i sa Islanda, vam donosimo u ovom izdanju „evrovizijskog potpurija”.

Ipak je proteklo sve u najboljem redu

Pisali smo o istrazi o glasovima publike na Islandu. Međutim, islandski javni emiter RÚV je od mobilnog operatera „Vodafone” dobio potvrdu da je, ipak, glasanje proteklo u najboljem redu, tj. bez ikakvih smetnji u registrovanju SMS poruka i dial-up sistema, kao i da se takav princip glasanja dizajniranog za telefonske pozive koristio godinama unazad bez ikakvih problema.

Operater je dodao da je u dvorani „Laugardalshöll” možda došlo do napora na mreži, pa su se stoga pojavile glasine o neregistrovanju pojedinih SMS-ova.

We got love u etru 9, marta

Džesika Mauboj, interno izabrana predstavnica Australije, pevaće u Lisabonu pesmu We got love, poznato je od ove sedmice, kada se na društvenim mrežama i pojavila pesma. Iako su sporni snimci brzo povučeni, ispostavilo se da je reč o demo-verziji, dok će finalna biti objavljena u petak, 9. marta.

Ovu informaciju potvrdila je i nadležna televizija SBS.

Ukrajinsko učešće ugroženo?

Dok se ukrajinski predstavnik Melovin trenutno sprema za evrovizijski nastup, u ukrajinskom javnom servisu NSTU su počeli da se dešavaju problemi — godinu dana nakon otvaranja se već razmišlja o zatvaranju javnog servisa do kraja aprila.

Poznato je da ukrajinski javni servis kompletno finansira vlada, međutim, za investicije u razvoj javnog servisa je dobio samo polovinu sredstava od onoga što je ranije predviđeno zakonom, što je, nažalost, nedovoljno za opstanak nacionalne televizije. Zbog toga su čelni ljudi ukrajinskog javnog servisa zamolili državnike da nađu kratkotrajno rešenje za nesmetan rad javnog servisa u budućnosti.

U suprotnom, Ukrajina će se povući, ne samo sa ovogodišnjeg izdanja, već i sa svih narednih. Znači — zauvek!

Upravo iz tih razloga se trenutno restruktuira 28 regionalnih centara kojima raspolaže javni servis i isto tako se smanjuje broj zaposlenih zbog mera štednje koje bi im dosta pomogle u prelasku na digitalni signal TV emitovanja.

Proslavljeni Holanđanin režiser nastupa

Belgijska predstavnica Senek je pre nekoliko dana publici predstavila vrhunsku pesmu A matter of time, a i nastup u Lisabonu će po svemu sudeći biti isti takav, zato što će za njega biti zadužen Hans Panekauke iz susedne Holandije. Ovo će mu biti drugi nastup koji će režirati na ovogodišnjoj Evroviziji. Prethodno je ugovorio saradnju sa holandskim predstavnikom Vejlonom.

Panekauke će imati i stalne saradnike: poznatog dizajnera rasveta Ignasa de Hasea, zaduženog za osvetljenje, i koreografkinju Iv Rot.

Ovaj trojac je u prethodne četiri godine bio zadužen za osmišljavanje sledećih nastupa:

2014 | The Common Linnets (Holandija)
2015 | Trajntje Osterhojs (Holandija)
2016 | Laura Tesoro (Belgija) i Dauve Bob (Holandija)
2017 | Manel Navaro (Španija)

Promocija konačne verzije

Španski predstavnici Amaja i Alfred su konačno završili rad na snimanju spota za novu verziju pesme Tu canción i on će se pred publikom naći 9. marta u specijalnoj emisiji koju će voditi Rodolfo Leal. Tim povodom je španski javni servis objavio i teaser video.

Međutim, finalna verzija evrovizijske numere ipak se, neplanirano, našla u javnosti, pa fanovi i javnost već imaju prilike da je čuju pre planiranog datuma.

Da uspešno započetoj španskoj priči nema kraja, govori i činjenica da je RTVE odlučio da radi „Operaciju Trijumf” i u sezoni 2018/2019. S obzirom na to da je gledanost šoua konstantno bila visoka i da je preko OT-a vraćen interes javnosti za Evroviziju, može se očekivati da ovaj šou bude mehanizam odabira španskog predstavnika i za 2019.

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • A kada će finalna verzija naše pesme? Ako sam dobro upućen Sanja Ilić je spominjao neke, ne baš tako male, promene u pesmi.