Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Franka objavila evrovizijsku pesmu „Crazy”

Pre osam dana (26. februara) objavljen je deo pesme, a sada je konačno u celosti postala dostupna hrvatskoj i evropskoj javnosti — u pitanju je pesma Crazy hrvatske predstavnice Franke Batelić.

Pesma je prezentovana u okviru centralnog Dnevnika Hrvatske radio-televizije uz prateći spot rađenog u režiji Sandre Mihaljević i Igora Ivanovića. Kao što je i najavljeno, pesma je neobična, neočekivana, moćna, emocionalna, snažna i moderna.

Batelićeva je sama napisala tekst za pesmu, dok je muziku radio Branimir Mihaljević. U nastajanju pesme je veliku ulogu odigrao i mladi Denis Mevlja, a miks pesme je rađen u londonskom studiju „Metropolis” u kom su svoje pesme miksali Adel, Ejmi Vajnhaus, Lana del Rej i mnogi drugi. Završna obrada pesme je rađena opet u Londonu, u čuvenom studiju „Abbey Road”.

Franka je muzičku karijeru započela 2007. godine sa svojih 15 godina pobedom u talent-šou formatu Showtime. Najveće uspehe na muzičkoj sceni je zabeležila u eri između 2008. i 2010. godine – tada je imala pretpoznatljive pesme Ruža u kamenu i Možda volim te s kojima se takmičila na Hrvatskom radijskom festivalu i OGAE Song Contestu. Upravo je numera Ruža u kamenu pobedila na OGAE Song Contestu 2008. godine, nakon čega je upala u žižu evrovizijske javnosti i fanova.

U tom periodu karijere, naravno, nije zaobišla ni „Doru”. Na tom festivalu je učestvovala dva puta – 2009. godine s numerom Pjesma za kraj i godinu dana kasnije s kompozicijom Na tvojim rukama – oba puta je učešće na finalnim večerima završila kao sedmoplasirana.

Franka u svojoj karijeri naročito ističe nastup na koncertu Bijonse u Areni Zagreb 2013. godine, u svojstvu „predgrupe”, posle čega je zbog veze s fudbalerom Vedranom Ćorlukom rešila da ostavi na kratko svoju karijeru. Da ne bi zaboravila svoju primarnu profesiju, krajem prošle godine je snimila singl S tobom i sada je na putu obnavljanja svoje nekadašnje popularnosti, za šta će joj Evrosong nesumnjivo pomoći.

Dosad je izdala dvanaest samostalnih singlova, dok je na tri objavljena bila gostujući izvođač.

Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Da je otpevala Lady Gaga, bio bi još jedan hit, ali kod evrovizijske publike teško će to ići. Nešto mi govori da će da prođe isto kao i Tijana prošle godine nakon live nastupa.