Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Džesika Mauboj peva „We got love”, na Islandu istraga o glasanju publike

Ostalo je još malo zemalja koje treba da odaberu svoje predstavnike za Lisabon. Mnoge delegacije pripremaju se za predstojeće promocije pesama, pa su tako susedi Crnogorci odlučili da snime spot za svoju pesmu. U Švedskoj, Portugaliji i Finskoj brojali su gledaoce nacionalnih izbora, a na Islandu će se najverovatnije ponovo brojati glasovi.

Džesika Mauboj peva We got love

Datum objave australijske pesme za Evrosong nije još definisan, ali je Džesika Mauboj, interno izabrana predstavnica, na svojim profilima na društvenim mrežama objavila naziv pesme — We got love.

Međutim, to je učinila tek nakon što je i njena numera „procurila” na Tviteru, što se munjevitom brzinom proširilo i što su mnogi fanovi i sajtovi preneli. Ipak, ubrzo je sporni snimak pesme uklonjen, ali su reakcije fanova bile sasvim pozitivne.

Može se zaključiti da je reč o brzo himničnoj, brzoj pop-dens pesmi.

Prezentacija pesme u Dnevniku HRT-a

Hrvatska radio-televizija će u svom centralnom Dnevniku od 19.00 sati prikazati delove zvaničnog video-spota za pesmu Crazy s kojom će Franka Batelić predstavljati Hrvatsku na 63. Evrosongu u Lisabonu ovog maja. U trećemu Dnevniku, od 22.51, uslediće i razgovor s Frankom u kojem će pevačica otkriti više detalja o pripremama za Evroviziju.

Video-spot moći će se pogledati i u sutrašnjoj mozaičnoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska”, te na društvenim mrežama HRT-a. Takođe, Franka će u sredu 7. marta gostovati i na Drugom programu Hrvatskog radija i na drugim HRT-ovim lokalnim radio-stanicama.

Istraga zbog glasanja publike

Islandska nacionalna televizija RÚV trenutno istražuje glasine da neki glasovi tokom finala nacionalnog izbora Söngvakeppnin 2018 nisu bili uračunati.

Tokom trajanja subotnje emisije, na društvenim mrežama pojavile su se vesti da je veliki broj SMS-ova za Dagira Sigirdarsona u stvari nije registrovan, odnosno da nisu prebrojani i uračunati, na šta je uputio kompozitor drugoplasirane pesme.

Zbog ovoga, u celi slučaj uključio se i nacionalni servis.

— Svesni smo da su za njega glasali rođaci i prijatelji. Poslali smo upit i operateru mobilne telefonije. Ako se utvrdi problem, odgovorićemo na njega i pridržavati se naših radnih standarda – naveli su sa islandske televizije.

Podsećanja radi, tek kada je bio red da se dodeli nagrada, desio se neočekivani obrt — naime, iako je u prvom krugu glasanja drastičnu prednost imao Dagir Sigirdarson, pobedu u superfinalu odneo je Ari Oulafson s pesmom Our choice.

Međutim, nije jasno o kakvoj se vrti problema radi. Moguće je da regularni glasovi nisu iz nekog razloga uračunati, zbog čega favorizovani Dagir nije pobedio u superfinalu i zbog čega se desio obrt, a moguće je i da glasovi namerno nisu uračunati zbog detektovanja forsiranog, automatizovanog glasanja, što bi onda dovelo u pitanje imena učesnika u superfinalu.

Vanja Radovanović snima spot

Ovogodišnji predstavnik Crne Gore Vanja Radovanović trenutno snima spot za svoju evrovizijsku pesmu Inje. Crnogorska delegacija takođe je najavila da je pripremila i osveženu verziju pesme.

Nakon što spot bude snimljen, crnogorska delegacija krenuće u aktivniju promociju svoje evrovizijske uzdanice.

Kako je najavljeno, nova verzija pesme, kao i spot, biće objavljeni najverovatnije 10. marta.

Mala gledanost Melodifestivalena

Švedska televizija suočila se sa iznenađujuće malom gledanošću svog popularnog Melodifestivalena, budući da je od prvog polufinala uočen pad gledanosti iz emisije u emisiju.

Tako recimo, poslednji emitovani šou „Druga šansa” gledalo je oko 2.579.000 gledalaca švedske televizije. To je najmanja gledanost još od 2010. godine. Tako su podaci pokazali da je čak 486.000 gledalaca manje pratilo „Drugu šansu” u odnosu na prošlu godinu.

Veliko finale je u subotu, 10. marta, i verovatno je da će ono popraviti prosek, no ostaje za analizu producentima šta je uticalo na manju zainteresovanost publike — slaba konkurencija, loš izbor pesama, isti šablon već godinama unazad…

Festival da Canção privukao veliku pažnju TV publike

U odnosu na Švedsku, Portugalci su oborili rekord kada je u pitanju gledanost. Tako je njihov finalni nacionalni izbor Festival da Canção pratilo oko 912.000 gledalaca, što je najviše još od 2012. godine.

Kako su saopštili sa portugalske televizije, finalna emisija bila je četvrta po gledanosti u Portugaliji, a ujedno to je bio najgledaniji program od svih koje ova televizija ima.

Procenjuje se da je ukupno 2.612.000 gledalaca pratilo portugalski izbor, ako se u obzir uzmu i polufinalne emisije.

UMK 2018 najgledaniji u Finskoj

I Finci su merili gledanost svog UMK-a. Tako se procenjuje da je oko 730.000 gledalaca pratilo subotnji šou, kada je Finska odabrala pesmu koju će Sara Alto pevati na Evroviziji 2018. Nakon što je emisija sutradan reprizirana, procene govore da je šou tako ukupno pratilo oko milion i 250 hiljada gledalaca nacionalne televizije YLE.

Bila je to najgledanija emisija u Finskoj, a 90 hiljada gledalaca više pratilo je izbor u odnosu na prošlu godine. Dodatnih 95.000 gledalaca pratilo je reprizu.

Ostavite svoj komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *