Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Makedonija, Hrvatska i Azerbejdžan odredile datume prezentacije pesama

Nepunih 15-ak dana ostalo je do kraja zvanične „evrovizijske ludnice” u čijem su centru pažnje nacionalni izbori, te je stoga i kalendar sve popunjeniji događajima.

Iz komšiluka nam stižu vesti o datumima objava evrovizijskih pesama, Azerbejdžan je isto najavio, a sasvim neočekivano, domaćine Evrosonge ne obilaze skandali.

Lost and found u etru 11. marta

Makedonski sastav „Eye Cue” prezentovaće evrovizijsku numeru Lost and found 11. marta, saopštila je Makedonska radio-televizija.

Šefica evrovizijske delegacije Meri Popova kazala je da će tom prilikom biti javnosti otkrivene sve dalje promo-aktivnosti, poput snimanja spota, pojavljivanja na predevrovizijskim događajima i slično.

Odluka od tome na kom jeziku će pevati još nije doneta, a takođe se ne zna ni na koji način će evrovizijska pesma biti predstavljena javnosti.

Hrvatska otkriva svoj muzički adut 6. marta

Hrvatska predstavnica Franka Batelić predstaviće javnosti pesmu Crazy 6. marta. Evrovizijska kompozicija će biti prezentovana zajedno s video-spotom koji se ovih dana privodi kraju.

Gostujući u emisiji „In magazin” TV Nove, Franka je okarakterisala pesmu kao „neobičnu, neočekivanu, moćnu, emotivnu, snažnu i modernu”.

– Cilj nam je da stanemo na pozornicu, izvedemo jedan moćan nastup i ostavimo deo sebe – kazala je Batelićeva.

Najveći favorit se povukao iz trke

U Portugaliji ne ide baš sve glatko. Nakon što je otkrivena greška u glasovima u prvom polufinalu, ozbiljna neprilika dogodila se u drugom – i to ni manje ni više nego s pesmom Canção do fim, čiji je autor Diogo Pisara, ujedno i izvođač, i koja je nakon pobede u drugom polufinalu proglašena najvećim favoritom.

Portugalski mediji odmah su otkrili da se radi o teškom plagijatu duhovne pesme iz 1979. godine Abre os meus olhos, zbog čega je mladi pevač, inače vrlo popularan u svojoj zemlji, odlučio da se povuče s takmičenja.

– Moja savest je tiha do te mere da sam i sam iznenađen što sam našao usred ovoga: rođen sam 1990, nisam vernik, a ni religiozan, i sada sam otkrio da evangelistička pesma iz 1979. liči na nešto što sam stvorio. Istovremeno je sjajno i ironično. Nisam uopšte bio svestan toga i nastavljam da branim svoju muziku jer verujem da je stvorena bez skrivenih motiva – napisao je Diogo Pisara, dodajući da sve što je okružilo njegov nastup više nema veze s muzikom.

– Ne želim da propustim da istaknem da bih bio ponosan ako bih predstavljao svoju zemlju na takmičenju kao što je Evrosong, ali više nema smisla.

Umesto njega, organizatori festivala pozvali su Suzanu Travasos koja je s pesmom A mensageira bila 8. u drugom polufinalu.

Ajsel predstavlja pesmu 4. marta

Interno izabrana predstavnica Azerbejdžana predstaviće svoje evrovizijsku pesmu u nedelju 4. marta.

Kako smo već ranije pisali, kompoziciju je uradio evrovizijski „tim snova”, predvođen Filipom Kirkorovim, Dimitrisom Kontopulosom i Ilijasom Kokotosom.

Ajsel je u međuvremenu pripremila i video-spot snimljen u Atini, a takođe je proteklih dana boravila u Portugaliji, gde je snimila svoju evrovizijsku razglednicu.

Ruska pesma „uskoro”

I Julija Samojlova privodi pripreme kraju. U toku su dogovori sa evrovizijskom delegacijom ruskog „Kanala 1” u vezi s takmičenjem u Lisabonu, međutim, nije otkriveno kog datuma će biti prezentovana evrovizijska numera.

Već od ranije je poznato da su u užoj konkurenciji bile dve pesme, čiji su autori Julija i njen suprug Aleksej Taran, ali da im se pridružio proslavljeni kompozitor Leonid Gutkin te da sada zajedno finaliziraju rad na obe. Jedna od njih biće svakako evrovizijska.

Ruska predstavnica oduševljeno je najavila da će „veoma uskoro” publika imati priliku da proceni ono što su pripremili za Lisabon, navodeći da njihova „kreativna lokomotiva” ide punom parom.

Bojana Stamenov ocenjivala pesme na EMI

Predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije 2015. u Beču Bojana Stamenov bila je u žiriju nacionalnog izbora u Sloveniji EMA, čije se finale proteklog vikenda održalo u Ljubljani.

Pobedu je odnela Lea Sirk s pesmom Hvala, ne!, najviše zahvaljujući glasovima žirija, dok je kod publike bila na 3. mestu. O pobedniku su odlučivali publika i šest petočlanih grupa žirija: pevači, kompozitori, radijski žiri, TV žiri, evrovizijski fanovi i međunarodni žiri. Svaka grupa žirija dodeljivala je bodove za šest pesama na skali 2, 4, 6, 8, 10 i 12, a glasovi publike raspodeljivani su proporcionalno, u opsegu: 12, 24, 36, 48, 60 i 72.

Bojana Stamenov bila je u grupi međunarodnog žirija, zajedno sa Dami Im (Australija 2016), Kristijanom Kostovim (Bugarska 2017), Emeli de Forest (Danska 2013) i Aminatom (Letonija 2015). Zanimljivo je da je Lea Sirk jedino kod ove grupe žirija završila na 3. mestu (8 poena), dok su je ostale grupe smestile na prvo, dodelivši joj 12 poena.

Kompletne rezultate glasanja pogledajte u tabelama.