Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018 Zanimljivosti

Dve pesme u San Marinu pod istragom. Velika neslaganja žirija i publike u Ukrajini

Prošao je dan bez da je iko objavio pesme, najavio datume selekcije ili izabrao predstavnika, pa pogledajmo šta se događa po Evropi između selekcija. Prve pripreme za juniorsko takmičenje polako počinju, dok seniori snimaju razglednice u Portugaliji. Neki se pripremaju za turneje, neki su nezadovoljni izborima drugih, dok su neki uspeli „iz druge”.

EBU posetio Minsk

Potvrđeno je da će se svečana ceremonija otvaranja Dečje pesme Evrovizije 2018. godine odigrati u nacionalnom izložbenom centru BelExpo. Ovaj paviljon prostire se na 3.000 kvadratnih metara na dva sprata, od kojih je jedan rezervisan za operske i baletske manifestacije, a drugi za gledaoce.

Što se tiče mesta manifestacije samog dečjeg Evrosonga, EBU delegacija je posetila arenu u Minsku još jednom, i čini se da je samo preostalo da se ona i zvanično potvrdi kao mesto lokacije. Budući da se Evrosong za decu već jednom održao baš ovde 2010. godine, Belorusi kao iskusni domaćini ne bi trebalo da imaju problema u organizaciji.

Države koje su do sada potvdile učešće su Belorusija, Gruzija, Holandija, Rusija, Poljska i Portugal.

Dve pesme krše pravilo „1. septembar”

Ispostavlja se da dve pesme u selekciji San Marino 1 in 360 sadrže dosta velike semplove već ranije objavljenih pesama.

Obe pesme izvodio je pevač Irol, a u pitanju su Stuck without me i Who we are, koje sadrže delove pesama Decollo i Cardiopalma. Pravila nalažu da ni delove koji se koriste ne smeju datirati pre 1. septembra 2017. godine, ali nažalost, prva pomenuta numera objavljena je još u maju, a druga u avgustu.

Da stvar bude još gora, obe su dostupne ne samo na Jutubu već i na drugim muzičkim servisima. San Marino RTV još uvek nije davao komentare, niti izjave oko ove situacije, a nije poznato da li je dala posebnu dozvolu za ovakvo „semplovanje”.

Pesma Higher ground odbijena u Švedskoj

Očigledno postoji pravo mesto i vreme za sve. Naime, kompozicija Higher ground, koja je nedavno pobedila na danskom izboru za predstavnika na Pesmi Evrovizije, prvobitno je bila kandidat za švedski nacionalni izbor Melodifestivalen. Međutim, bila je odbijena, pa se autor odlučio da okuša sreću u komšijskoj Danskoj, gde je procenjena kao najbolja. Kompoziciju je trebalo da izvodi šveđanin Denis Bengston, ali pošto pravila danske selekcije nalažu da izvođač mora biti Danac, izbor je pao na Rasmusena.

Velika neslaganja žirija i publike

Neobična situacija se desila u ukrajinskom polufinalu prošle subote – naime, kada je od devet izvođača dalje u finale prošlo troje, ispostavilo se da čak 2/3 najbolje plasiranih pesama kod žirija ne prošlo u finale, i po njihovim komentarima čini se kao da nisu baš najzadovoljniji time.

No, kako su nakon šoua govorili u izjavama, to ne mora biti nužno loša stvar, budući da svako, pa i publika, gleda iz svoje perspektive. Džamala je izjavila da ona traži jak scenski performans i da je audio ne zanima toliko, dok je Jevgen (drugi član žirija) više fokusiran na vizuelni koncept. Treći član žirija, Andrij Danilko nije ljubitelj balada i smatra da Ukrajinu treba da predsavla veselija pesma.

U svakom slučaju, drugo polufinale biće održano u subotu, pa ćemo videti koliko će se ukus publike i žirija poklapati sa sledećih devet izvođača.

Salvador Sobral sprema koncertnu turneju

Prošlogodišnji pobednik Evrovizije Salvador Sobral nakon zdravstvenih problema zvanično je spreman da ponovo nastupa. Njegov povratak na scenu imaće priliku da prvi isprate Španci, budući da je zakazana serija koncerata u toj zemlji. Ova manja turneja biće pevačevi prvi internacionalni nastupi nakon operacije srca na kraju 2017. Datumi i lokacije nastupa još nisu potvrđene, ali očekuje se da se turneja proširi i van pirinejskog poluostrva, ukoliko sve bude kako treba.

Nina Radojičić objedinila sve evrovizijske pesme Srbije

I za kraj, naša predstavnica iz 2011. godine Nina objavila je na svom Jutjub kanalu u jednom videu svoje verzije svih srpskih pesama sa Evrovizije od Molitve iz 2007. godine pa sve do In too deep prošle godine. Ova kratka kompilacija u klavirskom aranžmanu je vrlo simpatična i kroz nekoliko minuta podsetiće vas na neke od najslavnijih momenata naše zemlje na ovom takmičenju.