Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Poslušajte segmente pesama sa Montevizije. Kipar i Austrija blizu prezentacije

Na početku ovog izdanja evrovizijskog potpurija poželeli bismo srećan Dan zaljubljenih svima koji ga obeležavaju! Naš poklon zaljubljenim golupčićima za razbibrigu nije ništa drugo nego pregled aktuelnosti koje su obeležile dan za nama.

Bilo je i te kako puno atraktivnih sporednih vesti, od kojih se kao najznačajnije iz kategorije „izborni festivali” izdvajaju one koje dolaze iz Crne Gore i Nemačke. Boje interno izabranih izvođača i pesama u ovom tekstu brane predstavnici Austrije i Kipra, a tu su i još dva ranije izabrana izvođača koja su snimila svoje video-razglednice za predstavljanje u Lisabonu.

Glavnu ulogu u obilju svih tih informacija igraju predstavnici Hrvatske, Makedonije i Izraela. Opširnije o njima čitajte u izdvojenim tekstovima.

Franka Batelić predstavlja Hrvatsku u Lisabonu
Makedonija na Evrosong šalje bend „Eye Cue”
Neta Barzilaj nosi zastavu Izraela

Objavljeni isečci crnogorskih pesama

Ranije smo pisali o tome da pesme sa predstojeće Montevizije javnost neće imati prilike da čuje do samog datuma održavanja festivala, 17. februara. Međutim, delegacija RTCG-a je odlučila da malo „zagolica maštu” fanovima, predstavljanjem promotivnog video-klipa u kojem su objedinjeni isečci svih pesama.

U konkurenciji za put u Lisabon se nalaze, po redosledu izvođenja:

 1. Nina Petković | Dišem (autor: Majkl Džejms Daun)
 2. Vanja Radovanović | Inje (autor pesme je izvođač)
 3. Ivana Popović Martinović | Poljupci (autor: Slavko Milovanović)
 4. Katarina Bogićevič | Neželjena (autor: Aleksandra Milutnović)
 5. Lorena Janković | Dušu mi daj (autor: Mirsad Serhatlić)

S jedne strane Crnogorce možemo pohvaliti za sjajan odabir pesama, a s druge strane ih možemo pohvaliti i za odluku o humanoj noti festivala; naime, sav prihod od pristiglih glasova publike će biti usmeren ka onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Da li bi i Srbija trebala da se ugleda na njih?

O pesmama i još ponečem

Poznati su i naslovi pesama koje će otpevati finalisti nemačkog šoua Unser Lied für Lissabon. Svaki od šestoro finalista će otpevati po jednu pesmu, a mi vam u nastavku donosimo njihovu listu.

 1. Sejvijer Darsi | Jonah
 2. Ajvi Kvajanu | House on fire
 3. Rajk | You and I
 4. Mihael Šulte | You let me walk alone
 5. Natja Todua | My own way
 6. grupa „voXXclub“ | I mog Di so

Nemačko nacionalno finale će biti održano 22. februara u Berlinu, a pesme će široj javnosti biti dostupne dva dana pred samo finale (20. februara).

Uz listu pesama su dostavljeni i podaci o njihovim autorima, među kojima je i jedno poznato ime evrovizijskoj publici – u pitanju je Aksel Enstrom koji potpisuje pesmu Sejvijera Darsija; on je predstavljao Finsku 2011. pod umetničkim imenom Paradajs Oskar.

Program iz Berlina će voditi Linda Zverakis i Elton, a u revijalnom delu će nastupiti tinejdž-zvezda Majk Singer, koji se proslavio učešćem u nemačkom „Dečjem glasu”, gde mu je mentorka bila nekadašnja evrovizijska pobednica Lena Mejer-Landrut.

Odluku o pobedniku na izboru će donositi glasovi televoutinga, stočlanog evropskog panela i međunarodnog stručnog žirija.

Kipar i Austrija blizu prezentacije

Atraktivna grčka pevačica albanskog porekla Eleni Fureira, koja će u Lisabonu braniti boje Kipra, sprema se za trenutak kada će predstaviti pesmu Fuego koju je napisao tim autora predvođen interno izabranim kompozitorom Aleksom Papakonstatinuom.

Na stranu najave da se radi o brzoj pesmi sa etno-motivima, mnogi su se pitali tokom prethodnih dana kada će pesma biti objavljena. Eleni je konačno odgovorila na to pitanje – pesma izlazi krajem februara uz prateći spot.

Da će njen nastup biti vrhunski, govori i činjenica da će za njegovo osmišljavanje biti zadužena Šveđanka Saša-Žan Baptiste koja je osmislila više uspešnih nastupa na poslednjih nekoliko Evrovizija, poput nastupa Ivete Mukučjan iz 2016. godine i prošlogodišnjeg nastupa Kristijana Kostova.

Za razliku od svoje koleginice iz Kipra, Sesar Sampson će svoju pesmu Nobody ’bout you predstaviti nešto kasnije, i to početkom marta uz prateći spot.

Sam Sesar je izjavio da je ponosan na tu pesmu. Opisao ju je kao veoma modernu u kojoj će biti isprepletana tri detalja – od bluza, preko gospela, do elemenata klasičnog rok zvuka.

Biće zaista zanimljivo za slušanje, a bogami i za gledanje!

Predstavnici Belgije i Češke snimili razglednice

Posle Sesara Sampsona, u Portugaliji su boravili i belgijska predstavnica Laura Gruseneken – Sennek, i češki predstavnik Mikolas Josef. Naravno, u toj zemlji su boravili povodom snimanja razglednica za njihove nastupe.

Senek je svoj deo za razglednice snimala u lisabonskoj luci, gde se srela sa kapetanom broda i jedrilicama koje su plovile duž reke. Među lokacijama koje će Laura obići tokom putovanja na jedrilici će biti čuveni most „25. april”.

Mikolas Josef će u svojoj razglednici obilaziti portugalska sela i istovremeno se brinuti i o napuštenim psima.

Gledaoci će na taj način moći da što bolje upoznaju ovu divnu zemlju i istovremeno uvećaju njen turistički potencijal.