Nacionalni izbori 2018

Izrael bira predstavnika za Lisabon. Portugalci objavili pesme 1. polufinala

Pesma Evrovizije 2018. dobiće još jednog svog učesnika – ovog puta iz Izraela. Uoči prvog polufinala Portugalci su objavili delove pesama, a takođe, donosimo vam i vesti iz Belorusije, gde se ovih dana uveliko pripremaju za predstojeći izbor. Obećavaju veliki šou.

Večeras finale

Četvrtu godinu zaredom Izrael delegira predstavnika putem popularnog talent-šoua HaKochav Haba (Sledeća zvezda). Ovaj maratonski program startovao je 7. novembra i nakon nešto više od tri meseca – došao je završnice.

Do finala je stiglo samo četvoro pevača, i to: Hen Aharoni, Riki Ben Ari, Džonatan Mergui i Neta Barzilaj. Naslednika prošlogodišnjeg predstavnika Imrija Ziva odrediće publika i četvoročlani stručni žiri u kojem se nalazi i izraelski predstavnik iz 2010. Harel Skat.

Finalno veče možete pratiti od 20 časova na internetu, putem linka: Mako.co.il >>

Važno je naglasiti da će Izrael večeras dobiti 41. evrovizijskog predstavnika, ali ne i pesmu. Ona će, kao 2015. i 2017. godine, naknadno interno biti izabrana.

Takmičenje organizuje novoformirani javni servis Izraela IPBC, medijska grupacija „Keshet” i produkcija „Tedy Productions”.

Poslušajte delove pesama prvog polufinala

Portugalska nacionalna televizija objavila je delove pesama prvih trinaest učesnika tradicionalnog „Festivala pesama”.

Ovo je prvi put da Portugalci ranije, pre samog finala, objavljuju delove pesama. Naime, objavljeno je po 45 sekundi svake pesme prvih 13 takmičara koji nastupaju u prvoj polufinalnoj noći izbora. Preostalih 13 učesnika drugog polufinala predstaviće se u ponedeljak, 19. februara.

Inače, na nacionalnoj selekciji Portugalije učestvovaće 26 pesama koje će se kroz dva polufinala boriti za veliko finale. Prvo i drugo polufinale biće 18. i 25. februara, gde će od po 13 pesama u finale proći po sedam. Veliko finale je 4. marta, kada će se izabrati predstavnik glasovima publike i (regionalnog) žirija.

Delove takmičarskih kompozicija poslušajte na adresi: Media.rtp.pt >>

Markus Riva ipak u finalu

Drugo polufinalno veče letonskog izbora za Pesmu Evrovizije Suprenova 2018 održano je protekle subote. Ustaljeno, objavljeno je kojih je dvoje od sedmoro učesnika dobilo najviše glasova publike i žirija, međutim…

Organizatori takmičenja su kasnije saopštili da je postojala tehnička greška u prikupljanju onlajn glasova. Naime, fotografija takmičara „Riga Reggae” pojavila se na linku pesme drugog učesnika, Ritvarsa, što je dovelo u zabludu glasače i uticalo na broj klikova za Ritvarsa koji se, sticajem okolnosti, kao drugoplasirani plasirao u finale.

Nakon evaluacije, odlučeno je da se internet glasovi ponište, te uzmu u obzir samo glasovi pristigli od žirija i publike koja je glasala telefonima i strimovanjem preko „Spotifaja”. Takvi rezultati pokazali su da je Markus Riva završio na 2. mestu, dok je na prvom svakako ostao sastav MADARA. Međutim, Ritvars, kao trećeplasirani, ostaće učesnik finala.

Poslednje pripreme i u Belorusiji

Belorusi se ovih dana već uveliko pripremaju za predstojeći izbor predstavnika za Lisabon. Naime, postavlja se bina, radi se bekstejdž, a već 15. februara finalisti će održati i prvu probu.

Za beloruskog predstavnika ove godine bori se 11 kandidata, a svi učesnici već su snimili i svoje promotivne spotove.

Podsetimo, beloruski kandidati za Evroviziju su:

Organizatori obećavaju sjajnu zabavu i dosta iznenađenja tokom prenosa uživo, a osim takmičara, nastupiće i nekoliko najpopularnijih beloruskih pevača. I TV gledaoci i gosti u studiju mogu očekivati ​​puno iznenađenja, od kvalitetne slike do zanimljivih grafičkih rešenja koja će sigurno impresionirati publiku.

Inače, beloruski nacionalni izbor će se održati 16. februara, a domaćini takmičenja biće Teo i Olga Rižikova. Pobednika biraju publika i žiri u ravnopravnom odnosu. U slučaju jednakog broja poena, poslednju reč i odluku o pobedniku doneće stručni žiri.

Ostavite svoj komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *