Nacionalni izbori 2018

Drama potresla Sanremo. Slovenačke pesme pred sudom javnosti

Iako su prethodnog dana pažnju okupirale domaće pesme koje će biti na predstojećoj Beoviziji, treba ipak biti u toku šta se događalo i u ostatku sveta na evrovizijskom polju. Velika Britanija ima izabranog predstavnika, jedna „kompozicija” u Italiji je u riziku od diskvalifikacije, EMA se priprema, a u Portugaliji Evrovizija nikad popularnija nije bila.

Drama na Sanremu

Što je veći nacionalni izbor, veća je i šansa za mnoge polemike, skandale i drame, a trenutno najaktuelniji je primer jedne kompozicije na italijanskom čuvenom festivalu Sanremo.

Naime, izvođači Ermal Meta i Fabricio Moro, koji se takmiče sa pesmom Non mi avete fatto niente u riziku su da budu diskvalifikovani. Zbog čega?

Ispostavlja se da je njihova pesma previše slična kompoziciji Silenzio koja je bila napisana za drugih dvoje izvođača (Ambru Kalvani i Gabrijela de Paskalija), s kojom su se prijavili za nova lica Sanrema 2016. Iako nisu uspeli da uđu uži izbor ovog festivala, ova pesma je ipak izvođena javno više puta, uključujući i dva italijanska festivala „Musicultura„ i „Premio Valentina Giovagnini”.

Da je plagijat u pitanju ne možemo tvrditi, iz razloga što obe sporne kompozicije imaju istog autora. No, to ne rešava problem, budući da pravila Sanrema nalažu da sve kompozicije moraju biti nove i ne ranije objavljivane, niti izvođene.

Zbog ove drame doneta je čak i odluka da se duu ne dozvoli da nastupi druge večeri šoa.

Ipak, ova dilema naišla je na srećan kraj. Kompozitor se oglasio, objašnjavajući da je Non mi avete fatto niente u suštini nova pesma, te da je samo koristio „sempl” stare pesme Silenzio. Budući da pravila dozvoljavaju korišćenje sempla u trajanju do jedne trećine pesme, sve je legitimno i u skladu s pravilima, pa stoga ovaj takmičarski duo ostaje u trci za predstavnika na Evroviziji.

Prezentovana treća grupa pesama

Ova država nasavlja tradiciju prethodnih dana da svaki dan otkriva po četiri pesme koje će nastupati na predstojećoj selekciji EMA 2018. U ovom trećem talasu, nove četiri otkrivene pesme su sledeće:

Preostale četiri biće dostupne za slušanje od danas. Podsećamo, EMA će imati dve večeri, polufinale 17. februara i finale 24. februara, a oba šoua prenosiće RTVSLO.

Rasprodate ulaznice za „Festival pesama”

Karte za portugalski „Festival pesama” su već rasprodate, iako su tek nedavno puštene u prodaju. Izgleda da je Salvadorova pobeda zaista podigla interesovanje za Evroviziju u Portugaliji na zaista visok nivo.

Na nacionalnoj selekciji Portugalije učestvovaće 26 pesama koja će se kroz dva polufinala boriti za veliko finale. Prvo i drugo polufinale biće 18. i 25. februara, gde će od po 13 pesama u finale proći po sedam. Veliko finale je 4. marta, kada će se izabrati predstavnik glasovima publike i (regionalnog) žirija.

Kako smo već izvestili, Suri (SuRie) će predstavljati Veliku Britaniju s pesmom Storm. Ona je pobedila na trećem do sada održanom festivalu Eurovision: You decide kojim se u UK bira predstavnik, osvojivši najviše glasova i od publike i od žirija, i tako postala sedma do sada poznata pesma za predstojeću Evroviziju. Ona će, budući da predstavlja državu „velike petorke”, nastupiti 12. maja u velikom finalu.

Surina „oluja” za Ujedinjeno Kraljevstvo