Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Danas objava beovizijskih pesama. Poljaci predstavljaju svoje adute 8. februara

Evrovizijski fanovi dobro znaju da je februar gust mesec po pitanju nacionalnih selekcija, a ni ova sreda neće biti izuzetak. Što se tiče sporednih aktivnosti, u centru pažnje će se naći Srbija koja će predstaviti pesme sa predstojeće Beovizije, a Slovenija će predstaviti treću četvrtinu učesnika ovogodišnje Evrovizijske melodije.

Počeo je i Sanremo u Italiji, održana je finalna gala španske „Operacije Trijumf”, Poljaci se mogu ponositi velikim brojem pristiglih prijava za izbor, počelo je snimanje razglednica za lisabonsku završnicu, a objavljeni su i gosti prve od tri emisije ukrajinskog izbora.

Međutim, iz sve ove gomile vesti se može izdvojiti ona koja se odnosi na održavanje nacionalnog finala u Ujedinjenom Kraljevstvu. Opširnije o tome možete čitati u izdvojenom tekstu.

UK 2018: Iščekujući predstavnika

O beovizijskim pesmama i još ponečem

Prošlog jutra su gledaoci RTS-ovog „Jutarnjeg programa” imali prilike da čuju pesmu Srđana Marjanovića i Emila Fetahovića, a današnji dan će za sve srpske evrovizijske fanove ostati upamćen po tome što će na Jutjub u 12 časova biti postavljeno svih 17 pesama sa ovogodišnjeg takmičenja. Ono što za sada ostaje nepoznato u celoj toj priči je forma prezentacionih video-klipova.

Naravno, uz celu ovu objavu je priložen i video koji će predstavljati džingl na početku svakog od 17 video-klipova, a koji će ujedno i biti najavna špica festivala; logo festivala je od ranije poznat, a ono što je primetno je i da je pretpoznatljiva beovizijska muzička tema dobila moderan, remiksovaniji aranžman.

Još jedna misterija koja se navodi u vezi sa organizacijom festivala jesu i njeni voditelji. Međutim, kako je „Blic” nedavno naveo, program će raditi čak sedam voditelja koji uglavnom dolaze sa Javnog servisa; sa glavne scene bi program trebalo da vode Dragana Kosjerina, Marija Veljković Milovanović i Kristina Radenković uz podršku još jedne misteriozne dame, dok bi iz bekstejdža program trebalo da vode Slobodan Šarenac, Branko Veselinović i Aleksandar Stojanović.

Poslušajte druge četiri pesme EME

Slovenci su i dalje nastavili da puštaju isečke većeg dela pesama sa ovogodišnje EME, a javnost je imala juče priliku da čuje druge četiri numere:

Danas će biti prezentovane pesme bivših evrovizijskih učesnica ManuElle i Tanje Ribič, Lare Kadis i Ine Šai, dok će prezentacija pesama 8. februara biti zaokružena sa Milom, Orterom, duom BQL i Nikom Zorjan.

Polufinale sa 16 takmičara će se održati 17. februara, a veliko finale, u kom će nastupiti osmoro takmičara, biće sedam dana kasnije – 24. februara 2018.

Objava učesnika u Poljskoj 8. februara

Kao što je od ranije poznato, poljska nacionalna televizija TVP će svog aduta za Lisabon i treću godinu zaredom birati preko festivala Krajowe Eliminacije; konkurs za prijavu pesama se odvijao između 23. decembra i 1. februara, a bio je specifičan po tome što su svi izvođači i autori imali pravo prijavljivanja, jer više nije postojao uslov da izvođač ili kompozitor mora biti državljanin Poljske.

Da je ovakva koncepcija konkursa urodila plodom, govori i činjenica da je pet dana po završetku poljska televizija objavila podatak da je stigao rekordan broj prijava. Iako im se može zameriti to što nisu objavili tačan broj, svakako im u isto vreme možemo i verovati na reč.

Izvesno je selekciona komisija imala težak zadatak da odabere listu finalista, a ona će biti poznata 8. februara.

Prvi gosti ukrajinskog izbora su…

Uobičajena tradicija ukrajinskih izbornih selekcija u poslednje tri godine je takva da svako veče upotpuni neka velika muzička zvezda kao specijalni gost. Tako će biti i 10. februara, kada bude bilo emitovano prvo polufinale.

Revijalni deo prve polufinalne večeri će biti i više nego žestok jer će gostovati prošlogodišnji ukrajinski izaslanici, članovi rok sastava „O.Torvald”. Oni će se ovaj put predstaviti pesmom Lichtari koja se nalazi na njihovom novom albumu „Bisaidy”, a koju su posvetili fanovima sastava koji dolaze ne samo iz Ukrajine nego i iz drugih zemalja.

Sesar Sampson prvi snimio razglednicu

Započeto je i snimanje razglednica kojima će biti najavljen nastup svakog kandidata na evrovizijskoj sceni u Lisabonu. Svi učesnici će dobiti neku aktivnost ili izazov za snimanje razglednica, a one će biti snimane upravo u Portugaliji.

Prvi je svoju razglednicu snimio austrijski predstavnik Sesar Sampson. Njegov zadatak je bila vožnja biciklom kroz selo Monsato zajedno sa grupom profesionalno-rekreativnih biciklista. Sesar nije krio zadovoljstvo zbog obavljenog snimanja i istakao je da se raduje povratku u Portugaliju.

Njegova pesma Nobody ’bout you bi uskoro trebalo da ugleda svetlost dana, a do tada možemo uživati u slikama koje oslikavaju atmosferu sa snimanja promotivnih razglednica.

Završena španska „Operacija Trijumf”

Spuštena je i zavesa na uspešnu povratničku sezonu španske verzije „Operacije Trijumf”. Za evrovizijske fanove poslednje gala veče emitovano 5. februara nije imalo nikakav rezultatski značaj, ali je zato bilo najbitnije kako su prošli pobednici evrovizijske gala večeri Amaja i Alfred.

Očekivano, pobedu na finalnoj gala večeri je odnela Amaja, dok je Alfred, koji je ujedno i njen dečko, učešće završio već u prvom krugu glasanja sa Anom Guerom. Drugo mesto je zauzela Ajtana, dok je treće mesto zauzela Mirjam.

Zbog čega je povratnička sezona ovog šoua bila uspešna? Pre svega zbog gledanosti – šou je pratilo između dva i dva i po miliona gledalaca. Međutim, poslednje dve gala večeri su oborile sve rekorde gledanosti – evrovizijsko gala veče je 29. januara pratilo preko tri miliona gledalaca, što je ujedno bio i najgledaniji izbor za španskog predstavnika još od 2004. godine, a finalno gala veče je premašilo taj rekord – pratilo ga je skoro četiri miliona gledalaca.

Ostavite svoj komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *