Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Danas beovizijski žreb. Grci imaju nov datum nacionalnog izbora

Evrovizijske selekcije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pa tako ni nas. U februaru nas, dragi naši, očekuje „izobilje” nacionalnih izbora, objava pesama, polufinala i finala. Ovaj burni mesec započinjemo vestima iz Češke, Belorusije, Letonije, Ukrajine, Danske pa i iz naše Srbije.

Danas beovizijski žreb!

Danas će biti održan javni žreb povodom Beovizije, srpskog nacionalnog finala. Žrebanje se može pratiti od 17.45 časova u emisiji „Beogradska hronika” na Prvom kanalu RTS-a.

Beovizija se vraća na velika vrata posle dugih devet godina. Tradicionalni evrovizijski izbor će biti održan 20. februara u Sava centru u Beogradu. Na novoj Beoviziji učestvovaće 17 takmičara, a o pobedniku odlučuju publika i stručni žiri u ravnopravnom odnosu.

Novi datum nacionalnog izbora

Grci su postavili novi datum održavanja nacionalnog izbora. To će biti četvrtak, 22. februar. Konačne verzije svih takmičarskih pesama treba da budu dostavljene radio-televiziji do 9. februara, a javno će biti objavljene 12. februara.

Na sastanku radio-televizije ERT sa muzičkim kućama Spider, Spicy i Panik odlučeno je da svaka muzička kuća treba da dostavi pismo garancije od 90.000 evra. Novac pobedničke kuće će biti iskorišćen prilikom priprema za Pesmu Evrovizije.

Obelodanjena imena žirija Supernove 2018

Imena članova žirija letonske Supernove 2018 su konačno objavljena. Ovog puta se pažljivo birao svaki ekspert, koji bi znao da prepozna harizmu, talenat i uverljivost kod potencijalnog pobednika Supernove.

Članovi letonskog žirija su sledeći:

  • Rudolf Budzis (Di-džej „Rudd”), muzički producent radija „Pieci.lv”, predsednik žirija;
  • Jolanta Gulbe-Paškeviča, muzičar i vokalni trener;
  • Janis Lusens, tekstopisac.

Dodatna zanimljivost je to da će se prilikom svake takmičarske večeri ustaljenom žiriju pridružiti još jedan ravnopravni član. Četvrti član žirija za prvo polufinale biće Agnese Rakovska, vokalista grupe „Triana Park” koja je predstavljala Letoniju prošle godine u Kijevu.

Gosti prve polufinalne večeri biće Aija Andrejeva, letonska predstavnica 2010. godine i Dons, nekadašnji učesnik letonskog nacionalnog izbora. Njima će se pridružiti poslednja tri pobednika Supernove – Agnese Rakovska, Jusc i Aminata.

Olborg se posvetio Melodi Grand Prixu

Danski grad Olborg će biti domaćin ovogodišnjeg Dansk Melodi Grand Prixa, a tim povodom se planiraju razne aktivnosti u vezi sa ovim takmičenjem.

Povodom nacionalnog izbora, ali i dečje verzije danskog „Melodija”, danski emiter planira da u narednim nedeljama organizuje nekoliko zanimljivih događaja.

Ovako izgleda kalendar događaja:

  • 2. februar | Razgovor sa Idom i Lerkeom, pobednicima dečjeg Melodi Grand Prixa 2016. godine u gradskoj biblioteci;
  • 3. i 4. februar | Razgovori o tome kako je biti na sceni Dansk Melodi Grand Prixa;
  • 7. i 8. februar | Kvizovi o Dansk Melodi Grand Prixu;
  • 10. februar | Čas „Melodi Grand Prix joge”

Aleksejev neće biti diskvalifikovan

Zvanično je! Najintrigantniji učesnik beloruskog izbora Aleksejev ipak će učestvovati na beloruskom nacionalnom izboru, i to sa izmenjenom verzijom pesme Forever.

Razlog tome što je Aleksejevo učešće bilo pod znakom pitanja jeste kršenje pravila „1. septembar”. Mladi pevač je pesmu Forever objavio pre 1. septembra prošle godine, ali na ruskom jeziku. Tome se većina učesnika usprotivilo, a jedan je čak i odustao od takmičenja.

Pošto je nastao veliki haos među takmičarima, Aleksejev je odlučio da promeni melodiju pesme i sa istom se oproba na izboru. Beloruski javni emiter je prihvatio novu verziju njegove pesme, tako da će se sa njom takmičiti na nacionalnom izboru.

Beloruski nacionalni izbor će se održati 16. februara, a domaćini takmičenja biće Teo i Olga Rižikova. Pobednika biraju publika i žiri u ravnopravnom odnosu. U slučaju jednakog broja poena, poslednju reč i odluku o pobedniku doneće stručni žiri.

Ukrajinci neće praviti problem ovog puta

Ukrajinska radio-televizija se izjasnila povodom učešća ruske predstavnice Julije Samojlove u Lisabonu. Tvrde da zbog njenog učešća na ovogodišnjem Evrosongu neće „praviti probleme”, kao prošle godine.

Julija Samojlova je nedavno proglašena za predstavnika Rusije u Lisabonu. Ona je trebalo da predstavlja svoju domovinu još prošle godine, ali pošto je nastupala na Krimu ta šansa joj je bila oduzeta. Ukrajinci su se strogo usprotivili njenom učešću u Kijevu i reagovali su na najokrutniji mogući način.

„Čistija” verzija Mikolasove pesme

Češki predstavnik Mikolas Josef putuje u Austriju, gde planira da poboljša svoju evrovizijsku pesmu. Pesma Lie to me sadrži nekoliko psovki, koje moraju biti zamenjene adekvatnim rečima.

Na Pesmi Evrovizije nije dozvoljeno psovanje u pesmama, te je tako Češka treća zemlja koja mora da prepravi tekst posle Švedske i Norveške, čije su pesme poslednjih godina sadržale psovke.

Ostavite svoj komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *