Nacionalni izbori 2018

Scensko ime za predstavnicu Belgije. Irska računa na talente „Glasa”

Početak sedmice obeležilo je mnogo „velikih” evrovizijskih naslova, počevši od održanog polufinalnog žreba u Lisabonu, te izbora evrovizijskih predstavnika Češke, Rusije i Španije.

Ipak, za ovu priliku izdvajamo one „sporedne”, ostale u senci udarnih.

Scensko ime za predstavnicu Belgije

Laura Gruseneken (hol. Laura Groeseneken) predstavljaće Belgiju u Lisabonu, poznato je još od septembra prošle godine. Ipak, ova umetnica saopštila je da će na evrovizijskoj sceni nastupiti pod imenom Sennek, što je njeno umetničko ime već neko vreme otkako se bavi muzikom.

Laura je rođena 1990. godine i ima zavidno muzičko iskustvo, i kao pevač, i kao kompozitor. Iako nije komercijalno afirmisana, radila je na mnogim projektima, uključujući obeležavanje pola veka franšize „Džejms Bond” 007 In Concert. Od 2014. godine nastupa na velikim festivalima u Belgiji.

Pored pevanja, Laura svira i klavir; koautor je numere Gravity belgijske grupe „Hooverphonic”, pesme koja je postala poznata na međunarodnom nivou, kada je modna etiketa „Cacharel” koristila u jednoj od svojih reklama za parfeme.

Ona će biti jedan od autora svoje evrovizijske pesme, za koju je rekla da je pop žanra, ali nije tipičan pop, čak ne ni za Evrosong. „Pomalo je misteriozna”, kazala je Laura.

Četiri voditelja Eesti Laula

Izbor za estonskog predstavnika Eesti Laul 2018 startuje 10. februara, a kao jednu od završnih faza priprema javni servis te zemlje obelodanio je imena voditelja.

Poput ranijih godina, izabran je voditeljski par za polufinala i voditeljski par finalne večeri. Tako će Kristel Aslaid i Martin Vejsman biti domaćini u oba polufinala 10. i 17. februara, dok će Ot Sep i Melis Kubo voditi program finalne večeri 3. marta.

Kristel je bila učesnica Eesti Laula 2016. godine, a Ot Sep će peti put uzastopno voditi završnicu ovog festivala.

„Shuma“ ostaje u konkurenciji za Evrosong

Nakon što je beloruska nacionalna televizija BTRC istražila slučaj elektronskog dua „Shuma”, jer se njihova prijavljena pesma našla pod sumnjom kršenja pravila Evrovizije, odnosno da je sadržavala delove teksta neke od starih narodnih pesama, saopšteno je da je duo svoju pesmu prilagodio pravilima.

Kako su još dodali iz BRTC, delovi pesme su izmenjeni, a i vokalni deo se promenio.

Ovo znači da ćemo ipak na nacionalnom beloruskom izboru videti svih 10 ranije najavljenih takmičara, a izbor bi trebalo da se održi 16. februara.

Počele probe učesnika nacionalnog izbora

Takmičari malteškog nacionalnog izbora započeli su sa probama svojih nastupa na predstojećem festivalu Malta Eurovision Song Contest. Oni su, naime, nastupili na pozornici MFCC (Malta Fairs and Conventions Centre), kako bi se što bolje pripremili za predstojeći nastup uživo, ali i da se malteška televizija spremi za spektakl.

Takmičenje će se održati 3. februara, a ove godine pobednika bira publika i stručni žiri u ravnopravnom odnosu (50/50), što je znatna promena u odnosu na prošlu godinu, kada je samo publika birala pobednika putem SMS glasova.

Učesnici Malta Eurovision Song Contest 2018
Aidan | Da liga
grupa „Avenue Sky” | We can run
Bruk | Heart of gold
Kristabel | Taboo
Danika Muskat | One step at a time
Debora Si | Turn it up
Dvet | Breaking point
Eleanor Kasar | Back to life
Jasmin | Supernovas
Lorens Grej | Love renegade
Metju Entoni | Call 2morrow
Mirijana Konte | Rocket
Petra | Evolution
Rijanon | Beyond blue horizons
Ričard i Džo Mikalef | Song for dad
Ticijana | First time

Pesme možete poslušati ovde: MESC PARTICIPANTS >>

Irska računa na talente „Glasa”

Iako je u prethodnom periodu irski tabloid The Sun pisao da RTÉ računa na legendarnog pevača kultnog pank sastava „Sex Pistols” Džona Lajdona te bliznakinje Luiz i Eli Maknamara okupljene pod imenom „Heathers”, prema najnovijim informacijama od toga neće biti ništa.

I dok je RTÉ sasvim odbacio ponudu Džona Lajdona, u slučaju bliznakinja evrovizijska delegacija nije bila zadovoljna pesmom koju se devojke same napisale. Stoga su prionuli na „plan B”, prema kojem su u najužoj konkurenciji četiri pevača koja su imala veze sa popularnom talent-šou programom The Voice.

Očekuje se da početkom februara RTÉ konačno saopšti svoju odluku.

Končita ponovo u Danskoj

Pobednica Pesme Evrovizije 2014. godine Končita Vurst vratiće se u Dansku posle velikog trijumfa. Ovog puta, biće specijalni gost nacionalnog izbora Melodi Grand Prix.

Glavni producent festivala Jan Lagermand Lundme izrazio je veliko zadovoljstvo zbog njenog nastupa, navodeći da je Končita „ikona i simbol” Evrovizije i Melodi Grand Prixa, neko ko prenosu poruku zajedništva i različitosti.

Končiti će to biti drugi nastup na nacionalnim izborima ove sezone, nakon što se pojavila na evrovizijskoj gala večeri „Operacija Trijumf” u Španiji.

Melodi Grand Prix održaće se 10. februara u Olborgu, u dvorani „Gigantijum”.

Emeli de Forest gošća Söngvakeppnina

Još jedna evrovizijska pobednica, ovog puta Dankinja Emeli de Forest, biće gost evrovizijske selekcije na Islandu.

Emeli će nastupiti u finalu Söngvakeppnina 3. marta, kada će takođe deo revijalnog programa biti i prošlogodišnji predstavnici Švedske i Islanda – Robin Bengtson i Svala.

Gostovanja bivših evrovizijskih učesnika na Islandu pretvaraju se u tradiciju, budući da su na prošlim izdanjima izbora učestvovali Mons Selmerlev, Aleksander Ribak, Loren i Sandra Kim.

Ostavite svoj komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *