Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Rumunija izabrala drugih troje finalista. Međunarodni žiri i kod Nemaca

Novosti iz Rumunije odnose se na ishod druge polufinalne večeri održane u Temišvaru. Nemci saopštavaju koga su angažovali za stručni žiri, a Italijani spremno dočekuju svoj 68. festival Sanremo.

Rumunija izabrala drugih troje finalista

Drugo od pet polufinalnih večeri takmičenja Selecția Națională 2018 održalo se u Temišvaru, gde je nastupilo 12 takmičara. Glasovima petočlanog stručnog žirija, među kojima je i prošlogodišnja predstavnica Ilinka, u finale se plasiralo troje, i to:

  • MIHAI | Heaven
  • Rafael i Endi | We are one
  • grupa „Jukebox” i Bela Santijago | Auzi cum bate

Treće polufinale održaće se 4. februara u Krajovi, a snimak takmičenja iz Temišvara, u kojem je kao specijalni gost nastupila naša proslavljena pevačica Neda Ukraden, pogledajte u videu.

Međunarodni žiri i kod Nemaca

Trend angažovanja inostranih stručnjaka ove sezone posebno se uzdiže, pa su tako i Nemci doneli odluku da na takmičenju Unser Lied für Lissabon svoje bodove podeli čak 19 stranaca iz cele Evrope!

Tako će se u žiriju, pored ostalih, naći i neka poznata imena evrovizijskoj javnosti: Margaret Berger, predstavnica Norveške 2013, Rut Lorenzo, predstavnica Španije 2014. i Tinkara Kovač, predstavnica Slovenije 2014. godine.

Njihovi glasovi će se udružiti sa glasovima publike i glasovima stočlanog evropskog panela koji su za tu poziciju konkurisali preko društvenih mreža.

Unser Lied für Lissabon održaće se 22. februara u Berlinu, a nadmetaće se:

  1. Sejvijer Darsi (Xavier Darcy), pevač i kompozitor (22 godine)
  2. Rajk (Ryk), kompozutor, pevač i producent, ranije nastupao pod imenom FOXOS (28 godina)
  3. Ajvi Kvajanu (Ivy Qainoo), pobednik prvog serijala The Voice of Germany 2012. godine (25 godina)
  4. Mihael Šulte (Michael Schulte), Jutjub zvezda sa preko 50 miliona pregleda i 1,2 miliona slušanja mesečno na Spotifaju (27 godina)
  5. Natja Todua (Natia Todua), pobednica The Voice of Germany 2017 (21 godina)
  6. grupa „VvoXXclub” iz Minhena, žanr new folk music

Predstavljena scenografija festivala Sanremo

Poznati italijanski festival kancona će se održati od 6. do 10. februara. Organizatori 68. Sanrema predstavili su izgled bine i scenografiju koja će biti postavljena u Teatru Ariston.

Scenografijom dominira hiljadu kvadratnih metara LED ekrana, a u središtu bine nalazi se simbol cveta, po čemu je čitava Ligurija poznata, te stepenice, neizbežan detalj koji godinama unazad već nalazi svoje mesto na bini. Dizajner scenografije je Emanuela Triksi Zitovski (Emanuela Trixie Zitowsky).

Foto: RAI

Kao i ranijih godina, učesnici su podeljeni u dve kategorije: šampioni i nove nade, a za razliku od pređašnjih godina, ove neće biti niko eliminisan tokom takmičarskih večeri; izvođači će prikupljati bodove i poene kombinacijom glasova žirija, publike, žirija novinara, demoscopico grupe (delegirani muzički poznavaoci i fanovi)…

Na sceni Teatra Ariston svoje pesme će predstaviti poznata lica italijanske muzičke scene, a među njima su i nekadašnji evrovizijski predstavnici Italije: Rikardo Folji (1983), Luka Barbarosa (1988), Enriko Ruđeri (1991) koji nastupa u sklopu grupe „Decibel” i Nina Cili (2012).

Pobedniku Sanrema će prvom biti ponuđeno da predstavlja Italiju na Evrosongu, a ukoliko on to odbije, RAI će po sopstvenom kriterijumu interno izabrati predstavnika.

Predstojeći festival održava se pod rukovodstvom novom umetničkog direktora Klaudija Baljonija, popularnog pop pevača i kompozitora. Voditelji su Klaudija Đerini i Federiko Ruso.

Poslednji ponedeljak u januaru obeležiće polufinalni žreb u Lisabonu, te izbor i imenovanje predstavnika Češke i Španije. Sve te informacije možete saznati u našim izdvojenim tekstovima.