Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Interni izbor za Makedoniju. Šestanest učesnika u moldavskom finalu

I danas nas čeka potpuri pun zanimljivih novosti iz sveta Evrovizije. Makedonci su odabrali način izbora, Letonci voditelje Supernove, a izgleda i da su Kiprani sigurni u izbor izvođača. Zanimaju vas detalji? Izvolite, pročitajte…

Interni izbor za Makedoniju

Makedonska radio-televizija je i ove godine odlučila da napravi interni izbor pesme i izvođača za lisabonski Evrosong. Javni konkurs je otvoren, a sa njim i pravila kojih se svi izvođači i autori moraju držati.

Kompozitori i muzički producenti iz Makedonije i inostranstva su pozvani da naprave najbolju pesmu za Makedoniju. Prema pravilima, pesma ne sme da bude duža od tri minuta i nikako ne sme biti objavljena ili izvođena ranije. Evrovizijsku pesmu će odabrati isključivo profesionalni žiri. Konkurs je otvoren do 8. februara.

Prijava mora sadržati:

  • imena autora;
  • kratke profesionalne biografije autora;
  • naziv pesme;
  • tekst;
  • kontakt autorskog tima;
  • linkovi ka društvenim mrežama članova autorskog tima (Fejsbuk, Tviter, itd.)

Prijave se šalju na sledeći način:

  • putem mejla: macedonia@gmail.com
  • na adresu: Macedonian Radio Television, bul. Goce Delchev no. 18, 1000 Skopje, Macedonia (sa napomenom „For Eurosong 2018”)

Izabrani učesnici O melodie pentru Europa

Moldavski javni servis TRM je odlučio da nakon održanih audicija pred žirijem svih 27 prijavljenih kandidata organizuje samo jedno takmičarsko veče – finale, i to 24. februara – u kojem će se za kartu za Lisabon nadmetati 16 takmičara.

Naime, stručni žiri, predvođen Neli Čobanu, predstavnicom 2009. godine u Moskvi, preporučio je organizatorima da ne održi polufinale, te da svih 16 nastupi u okviru jedne takmičarske večeri.

Tako će se u konkurenciji naći:

Predstavnika Moldavije biraće publika i žiri (50/50).

Jusc i Dagmara Legante domaćini Supernove

Producenti letonskog nacionalnog izbora su odabrali i voditeljski duo ovog takmičenja. Biće to Jusc, bivši letonski predstavnik iz 2016. i Dagmara Legante, popularno TV lice i model.

Pored imena domaćina Supernove, objavljen je i izmenjeni način glasanja kod publike. Naime, svi državljani Letonije će imati pravo da sa jedne telefonske kartice glasaju samo jednom za samo jednu numeru. Kao i prošlih godina, publika će moći da glasa za pesme i na zvaničnom sajtu Supernove, a u konačni zbir će ući i broj slušanja na internet platformi „Spotifaj”.

Ove godine će letonski emiter organizovati i uživo uključenje komentatora prilikom takmičarskih emisija. Komentatorski tim čine prošlogodišnji domaćin Toms Grevinjš i evrovizijski fan Edgars Balinjš.

Eleni Fureira za Kipar?

Nekoliko grčkih i kiparskih medija je prilično sigurno u to da će malo sredozemno ostrvo predstavljati Eleni Fureira, popularna grčka pevačica.

Eleni Fureira je grčka pop pevačica albanskog porekla. Veliki je fan Evrovizije i oduvek joj je san bio da se pojavi na njoj. Njena karijera otpočinje 2007. godine u ženskom bendu „Mystique”, nakon čijeg raspada se otisnula u solo-karijeru, i to veoma uspešnu.

Prema informacijama medija, Eleni je uveliko snimila evrovizijsku pesmu koja nosi naziv Fuego (Vatra). Pesma je impresionirala žiri i ispostavila se kao najbolji izbor za Kipar.

Muzička kuća „Panic Records” i kiparska radio-televizija (CyBC) svoju saradnju privode kraju, tako da se zvanično obaveštenje očekuje sledeće nedelje.

Robin Bengtson gostuje na Islandu

Prošlogodišnji predstavnik Švedske Robin Bengtson će biti gost prilikom finalne večeri islandskog nacionalnog izbora.

Finale Söngvakeppnina 2018 će biti održano 3. marta u hali „Laugardalshöll”. Izgleda da Islanđani gostovanja bivših evrovizijskih učesnika pretvaraju u tradiciju, s obzirom da su na prošlim izdanjima izbora učestvovali Mons Selmerlev, Aleksander Ribak, Loren i Sandra Kim.