Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Beovizija 2018: Objava pesama 10 dana pre takmičenja

Radio-televizija Srbije će desetak dana pre Beovizije na svom Jutjub kanalu objaviti svih 17 kompozicija, najavila je Olivera Kovačević, glavni i odgovorni urednik Zabavnog programa RTS-a, u intervju za „Večernje novosti”.

Ona je tom listu odgovarala na pitanja koja se nameću u svakoj evrovizijskoj sezoni – ko i po kojim kriterijumima u ime građana Srbije bira predstavnika za Pesmu Evrovizije, zašto se novac troši na ovakve manifestacije i slično.

– Opšte mesto je da domaći izbor za Pesmu Evrovizije izaziva burne reakcije u jednom delu javnosti. To je deo našeg folklora i sasvim očekivana pojava, zabrinula bih se da nije tako. Kada RTS sam bira kompozitora i pesmu, onda je glavna tema zašto ne damo priliku narodu da izabere. Kada pružamo šansu kompozitorima da pokažu talenat i kreativnost, a narod da izabere, onda se polemiše zašto se troši novac na takve festivale jer je to nepotrebno. Nemam ništa protiv da pojedinci tako važan događaj iskoriste da bi jedan dan bili na naslovnim stranama. Kada je 2007. na Beoviziji pobedila Marija Šerifović s Molitvom, mislim da nije bilo nijednog pozitivnog komentara u javnosti, za Željka Joksimovića su posle trijumfa na nacionalnom izboru s kompozicijom Lane moje govorili da je to užas, da je pesma plagijat, a on je osvojio drugo mesto na Evrosongu u Istanbulu – ocenila je i podsetila Olivera Kovačević.

Olivera Kovačević

Gotovo svaki izbor srpskog predstavnika za odlazak na evrovizijsko takmičenje prate spekulacije o nameštaljkama i zakulisnim radnjama, a o toj temi, Kovačevićeva je bila jasna:

– Ko ne pobedi, po pravilu se ljuti. Kada je u pitanju umetnost ili muzički ukus, teško je reći ko je najbolji, tako da to prepuštamo stručnjacima i publici – kazala je ona te istakla da ukoliko bi RTS želeo da „namesti”, ne bi pravio festival, već bi sam birao predstavnika, kao prethodnih godina.

Pored ostalog, ona je rekla da je pronaći dobru kompoziciju stvar autora, kreativnih ljudi, a festival je mesto gde svi muzički stvaraoci dobijaju priliku, ne samo najpoznatiji.

– Prirodno je da neafirmisani muzičari učestvuju na takvim takmičenjima. Velika Britanija sigurno na Evrosong neće slati Robija Vilijamsa.

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS-a takođe je naglasila da Pesma Evrovizije nije isključivo muzičko takmičenje, već takmičenje televizija, članica Evropske radiodifuzne unije.

– Na taj najveći TV šou, koji prati 300 miliona gledalaca širom sveta, idu velike televizijske kuće, a RTS neće ni našu televiziju, ni našu državu, isključivati iz sveta – poručila je Olivera.

Podsetimo, izbor za predstavnika Srbije na 63. Pesmi Evrovizije održaće se 20. februara u Sava centru, a o pobedničkoj pesmi bi, prema još nepotvrđenim najavama, trebalo da odlučuje petočlani stručni žiri i publika u odnosu 50 : 50.

Izvor: Novosti.rs

Oznake

7 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • @ Evropljanin
  Slažem se u potpunosti osim da 2013’te nije bilo boljeg izbora. Moje tri su pobedile jer je isključivo balavurdija glasala za njih.

 • Na Evroviziju treba da ide afirmisam pljevac,iskusan a ne neki amater da nas bruka tamo .

 • @ Slobodan

  Naravno … čim se ne poklapa sa tvojim mišljenjem je glupost i površnost. Glupost je, da se urednik meša u diskusije.

  Pametna je Olja, što ti više ne pušta pesme ;).

 • Slažem se sa Evropjaninom . Žiri postoji iz političkih razloga na Evroviziji. Marija Šerifović je izjavila da je bilo žirija, Srbija ne bi pobedila na Evroviziji. Žiri postoji da spreči Rusiju da pobedi. Ukralu su pobedu Italjanima 2015 jer su strahovali da će Rusija biti pobednik. http://escserbia.com/2015/05/24/svedska-pobednik-zirija-italija-favorit-publike/
  O 2016-toj da ne pričamo. Kod nas žiri postoji iz nekih ličnih interesa. Željko i Bilja su ispratili Cipelu na Evroviziji, a Moje 3 su bile obučene u dečije kostime i različno su izveli pesmu od onog sa izbora. Mislim da će ova Beovizija biti slabija jer naši kompozitori nemaju potrebnu podršku za nešto kreativno stvaralaštvo kao njihove kolege sa drugih država. Svi žele da zarade nekakav novac i zato im se ne isplati da šalju pesme za Evrovizije.

 • U svim civilizovanim državama odlučuje isključivo narod. Srbi su navikli na diktaturu i uvek bili u potrazi za svojim Bogom. To je jedno vreme bio Tito, pa onda Milošević … a u kulturi su to Tanja Banjanin, Slobodan Marković, Jovan Maljoković, Jelena Tomašević, pomoćnik šefa Centra Sava, kojekakvi urednici … i još mnogi drugi. U biti uvek iste face, koje svake godine izmiksaju malo drugačije. Iz godine u godinu pogađamo imena, pa se posle smejemo, jer smo bili u pravu.

  Ne razumem kako neko može da želi žiri. Oni su poslali “Cipelu” na ESC … a Ana Nikolić sa “Ful, ful, opremom” njenom ostade u Beogradu ;). Ko su ti likopvi uopšte? Da jedna Tanja Banjanin odluči, ko će mene, tebe, ama brate nas sve, da predstavi na ESCu?!

  Jeste narod poslao Moje 3, ali budimo pošteni – te godine i nije bilo boljeg izbora. Pitanje je, da li bi Dušan prošao mnogo bolje, nego Moje 3.

  Na ESCu … da preduhitrim branioce žirija … se glasa 50:50, jer zapad više nije mogao podneti, da istok pobeđuje, dok njihov atomski otpad od muzike završava, gde mu je i bilo mesto tih godina.

 • Samo narod može da odluči ko će pretstavljati Srbiju. Izbacite žiri. Svi koji su želeli da se takmiče, poslali su prijave. Ako je JK je htela da se takmiči, što nije poslala prijavu. Svaki treba da bude jednaki sa drugima bez obzira na karijeru.
  Ne može neko ko je samo poznat da napravi pesmu bez da je odobri narod kao što je to bilo slučaj sa Joksimovićem, Sanjom ZAA i Tijanom. Ako neko želi da pretstavlju svoju državu, prvo treba da ima podršku naroda.