Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Belgija i Gruzija otkrile detalje o pesmama. San Marino bira 3. marta

Belgija i Gruzija „krčkaju”, po svemu sudeći, nešto zanimljivo za 63. Evrosong. San Marino je izmenio plan o formatu takmičenja 1 in 360, na Islandu su takmičari raspoređeni u polufinala, a Moldavija je, izgleda, u problemu.

Konačno, i Hrvatska radio-televizija zagolicala je maštu svim fanovima…

Misteriozna pesma iz Belgije

Prva izabrana evrovizijska predstavnica za 2018. godinu Laura Gruseneken iz Belgije oglasila se posle dužeg vremena i otkrila kakvu pesmu sprema za Lisabon.

U intervjuu za belgijski ogranak kluba obožavalaca Evrovizije i evrovizijski portal, ona je rekla da je izabrala kompoziciju koja jeste pop žanra, ali nije tipičan pop, čak ne ni za Evrosong. „Pomalo je misteriozna”, kazala je Laura.

Ona je uverena u uspeh svoje pesme jer „i autsajderi mogu da pobede”.

Više o Lauri pročitajte u tekstu:

Belgija šalje još jednu Lauru na Evrosong

Gruzijski jezik u „Atice” areni

Grupa „Iriao”, koju je gruzijska državna televizija u novogodišnjoj noći imenovala za svoje predstavnike u Lisabonu, otpevaće numeru napisanu na gruzijskom jeziku!

To su okrili članovi benda za novinsku agenciju „Sputnjik”, navodeći da postoji nekoliko verzija evrovizijske pesme i da su trenutno u proceduri izbora najbolje i najpodesnije, zajedno sa čelnicima nacionalne televizije.

Članovi grupe su takođe rekli da kompozicija „melodična, laka i razumljiva” za šire mase, te da je autor Dato Malazonija.

Jedini put kada se gruzijski jezik mogao čuti bilo je 2012. godine u Bakuu, u dvojezičnoj verziji pesme I’m a Joker.

Ko je grupa „Iriao” saznajte u tekstu:

Grupa „Iriao” peva za Gruziju

Finale 3. marta

Nacionalni izbor San Marina za Pesmu Evrovizije održaće se 9. i 16. februara, te 3. marta, kada je zakazano finalno veče.

Ovi datumi drugačiji su od ranije najavljenih, prema kojima je šou 1 in 360 trebalo da ima četiri kvalifikacione emisije i finale, i to počev od 27. januara do 27. februara.

Svih 11 učesnika pojaviće se u obe emisije 9. i 16. februara, izvodiće potencijalne evrovizijske pesme u akustičnoj verziji, da bi na kraju druge emisije stručni žiri odlučio koje od dve pesme svakog takmičara idu u finale. Izabrane numere će dobiti svoje studijske verzije i javno biti objavljene od 23. februara.

Kvalifikacione emisije biće unapred snimljene, dok će finale biti emitovano uživo. Ceo program 1 in 360 snimaće se i biti emitovan iz Bratislave.

Kada je reč o glasanju u finalu, publika će moći da glasa preko interneta, za šta je potrebno izdvojiti 1 evro putem PayPala, da bi se sprečile manipulacije.

Onlajn glasovi publike bodovaće se po sledećem modelu:

 • manje od 50.000 glasova – 10% vrednosti ukupnog broja glasova;
 • 50.001 – 100.000 glasova – 20% vrednosti ukupnog broja glasova;
 • 100.001 – 200.000 glasova – 30% vrednosti ukupnog broja glasova;
 • 200.001 – 250.000 glasova – 40% vrednosti ukupnog broja glasova;
 • više od 250.001 glasa – 50% vrednosti ukupnog broja glasova.

S druge strane, glasaće tročlani žiri. Pored austrijske evrovizijske predstavnice iz 2016. godine Zoe i britanskog koreografa Vinsa Baga, u žiriju će se naći i ekscentrična britanska pevačica Neon Hič.

Podsetimo, učesnici šoua 1 in 360 koji će biti emitovan preko Jutjuba, su:

 1. Ema Sandstrem (Finska, izbor Kluba obožavalaca Evrovizije OGAE)
 2. Đovani Montalbano (Italija, izbor onlajn glasanjem)
 3. Irol (San Marino, izbor nacionalne televizije SMRTV)
 4. Kamila Nort (Norveška)
 5. Frenklin Kaleja (Malta)
 6. Dženifer Beski (Nemačka)
 7. Džesika Muskat (Malta)
 8. Juda Gavra (Izrael)
 9. Sebastijan Šmit (Nemačka)
 10. Sara de Blu (Austrija)
 11. Tinaše Makura (Zimbabve)

Takmičari raspoređeni u polufinala

Islandska nacionalna televizija nedavno je objavila imena učesnika nacionalnog takmičenja Söngvakeppnin 2018, zajedno s njihovim pesmama na islandskom i engleskom jeziku. Sada je određeno i ko će u kojem polufinalu nastupiti.

U polufinalima će izvođači pevati islandske verzije pesama, dok će u finalu izvoditi verziju za Evroviziju.

Najboljih troje iz svakog polufinala ide u finale, zakazno za 3. mart. Samo će publika glasati u polufinalima, a u finalu će o predstavniku odlučivati i žiri.

Moldavija u problemu. Moguće ukidanje polufinala

Moldavski javni servis TRM je audicije pred žirijem svih 27 prijavljenih kandidata održao u sredu 24. januara u prestoničkoj koncertnoj dvorani Karaoke Concert Hall. Međutim, čini se da žiri nimalo nije zadovoljan prikazanim, te da ne može da pronađe 16 takmičara za polufinale.

Naime, TRM je odložio objavu učesnika nacionalnog takmičenja O melodie pentru Europa, kako bi razmotrio novi format – otkazivanja polufinala te organizovanja jedne takmičarske večeri.

Prva polufinalna emisija trebalo bi da bude održana 22. februara, a finale dva dana kasnije.

Četiri siluete, četiri kandidata?

Iako nema konkretne vesti iz ove zemlje, proces selekcije je zvanično započet. Slika sa četiri siluete i evrovizijskim logoom objavljena je na zvaničnoj hrvatskoj stranici o Evroviziji. Budući da se radi o internoj selekciji, da li to znači da se ove godine neće raditi o samo jednom izvođaču – ostaje da vidimo do daljeg.

Poslušajte ponudu sa Ostrva

Šestoro učesnika takmičenja Eurovision: You Decide prezentovano je javnosti u sredu 24. januara. Imena učesnika su objavljena na Radiju BBC 2, u jutarnjoj emisiji The Ken Bruce Show, a tom prilikom premijerno su emitovane i kompozicije.

Podsetimo, kandidati Ujedinjenog Kraljevstva su:

< klik na naziv pesme >

Eurovision: You Decide održaće se 7. februara u Brajtonu.