Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Rumuni izabrali prve finaliste. Nina Petković otvara Monteviziju

Rumuni su započeli svoj izbor za evrovizijskog predstavnika koji je po mnogo čemu nalik na Melodifestivalen. U Crnoj Gori određen je redosled nastupanja na Monteviziji, dok iz Estonije i Danske stižu vesti o promenama koje očekuju najavljena nacionalna takmičenja.

Na kraju, iz već pomalo zaboravljene Irske dolaze samo tračevi, ali nikako i „zvaničan glas”.

Rumunija dobila prve finaliste

Prvo od pet polufinalnih večeri osveženog takmičenja Selecția Națională 2018 održalo se u Fokšaniju. Veče je otvorila Luminica Angel, trećeplasirana iz Kijeva 2005. godine, koja je otpevala evrovizijsku numeru Hora din Moldova moldavske predstavnice Neli Čobanu.

Svoje numere je predstavilo 11 umesto planiranih 12 izvođača, pošto je Tom Hartis odustao zbog zdravstenih razloga, te nije izveo svoju pesmu Teardrop rain.

Glasovima petočlanog stručnog žirija, među kojima je i prošlogodišnja predstavnica Ilinka, u finale se plasiralo samo troje, i to:

  • Aleksija i Matej | Walking on water (53 poena)
  • grupa „Echoes” | Mirror (38 poena)
  • Eduard Santa | Me som romales (35 poena)

Zanimljivo, bez plasmana ostao je Aleks Florea, koji je sa Ilinkom u Kijevu osvojio 7. mesto.

Drugo polufinale održaće se 28. januara u Temišvaru.

Snimak takmičenja iz Fokšanija pogledajte u videu.

Definisan redosled nastupa na Monteviziji

Slučajnim žrebom na sastanku autora i izvođača sa članovima tima RTCG-a određen je redosled nastupanja na Monteviziji koja će se održati 17. februara. Učesnici su izvlačili ceduljice s rednim brojevima, pa je tako utvrđeno da će Nina Petković otvoriti takmičenje, a Lorena Janković zatvoriti.

U hotelu Hilton u Podgorici izvođači će nastupiti sledećim redosledom:

  1. Nina Petković | Dišem (autor: Majkl Džejms Daun)
  2. Vanja Radovanović | Inje (autor pesme je izvođač)
  3. Ivana Popović Martinović | Poljupci (autor: Slavko Milovanović)
  4. Katarina Bogićević | Neželjena (autor: Aleksandra Milutinović)
  5. Lorena Janković | Dušu mi daj (autor: Mirsad Serhatlić)

Muzički urednik TV Crne Gore Slaven Knezović, koji je bio i član komisije za selekciju pesama, a koji je našoj javnosti poznat i kao autor evrovizijske pesme Srbije i Crne Gore 2005. Zauvijek moja, izjavio je gostujući u Jutarnjem programu te televizije, da je regularnost tokom izbora kompozicija za ovogodišnju Monteviziju bila potpuno zadovoljena, a žiri je kandidate ocenjivao „ni po babu, ni po stričevima”. On je takođe istakao je reč o festivalu pesama, a ne pevača, navodeći da se publika godinama „kači” na izvođače, iako je „težina na kompoziciji”.

„Ne umanjujući značaj izvođača, oni su bitna komponenta, imaju dvostruku ulogu, izvođenje kompozicije i scenski nastup”, rekao je Knezović.

Govoreći o značaju Montevizije, on je rekao da je glavni razlog afirmacija države, ali i činjenica da su želeli da se vrati muzičko takmičenje, jer odavno nema festivala popularne muzike.

„To je sjajna misija RTCG da muzičkom crnogorskom tkivu da vetar u leđa”, kazao je Knezović, uz poruku da je Montevizija istovremeno i poruka Javnog servisa da da doprinos afirmaciji domaćih autora i stvaralaca, ali i da se ponovo realizuje jedan takav TV format.

Odluku o pobedniku doneće isključivo gledaoci.

Danci menjaju tradiciju Melodi Grand Prixa

Producenti višedecenijskog takmičenja za evrovizijskog predstavnika Melodi Grand Prix iz godine u godinu se trude da „osveže” šou i tako održe zainteresovanost gledalaca, a i šire javnosti. Ovog puta, odlučili su da se ne snimaju video-razglednice za svakog izvođača, odbacivši tako dugu tradiciju forme te muzičke priredbe.

Umesto video-spotova, pažnja će biti posvećena učesnicima, i to kroz direktan kontakt – kratkim intervjuom odmah nakon njihovog nastupa. Prema rečima izvršnog producenta Jana Lagermanda Lundmea, ovog puta žele da TV publiku „približe gledaocima”.

Pored toga, Jan Lagermand Lundme je najavio da svaka od pesama koja će se takmičiti može da bude među prvih 10 u Lisabonu.

„Važno je da budemo dobro plasirani na Evroviziji, kako bismo održali interesovanje jer je to šou za celu dansku populaciju”, kazao je Lundme.

Ovogodišnji danski kandidati biće predstavljeni javnosti danas. Izborno evrovizijsko takmičenje održaće se 10. februara u Olborgu, u dvorani „Gigantijum”, a pobednik će biti odabran kroz dva kruga glasanja.

Publika i žiri će među 10 pesama u superfinale poslati troje, a potom će u novom krugu biti izabran predstavnik za Lisabon.

Voditeljski par ostaće isti – Anet Hejk i Johanes Nimark, nekadašnji član grupe „Lighthouse X” koja je predstavljala Dansku 2016. godine.

Od 2019. godine novi glavni producent Eesti Laula

Glavni producent estonske evrovizijske selekcije Eesti Laul i šef estonske delegacije na Evrosongu Mart Normet povući će se nakon ovogodišnjeg takmičenja u Lisabonu. Odluku o povlačenju Mart je doneo samoinicijativno, pod obrazloženjem da je potreban neko novi, s novom energijom i idejama.

Mart Normet je u poslednjih 10 godina bio zadužen za Eesti Laul i estonsko predstavljanje na evrovizijskim takmičenjima, učinivši ga uspešnim i najvažnijim muzičkim događajem za pop i alternativnu muzičku scenu u Estoniji.

Tabloidi licitiraju sa poznatim imenima

Nakon što je u decembru u žižu medijske pažnje dospeo legendarni pevač kultnog pank sastava „Sex Pistols” Džon Lajdon, ovog puta u medijima je isplivalo novo ime.

Prema pisanju irskog izdanja popularnog tabloida The Sun, RTÉ planira da u Lisabon pošalje bliznakinje Luiz i Eli Maknamara okupljene pod imenom „Heathers”, ali da devojke tek treba da odluče hoće li prihvatiti ponudili ili ne.

Ovaj duo pravi folk-pop muziku, oformljen je 2007. godine i do sada ima objavljena tek dva, ali vrlo uspešna studijska albuma – poslednji 2012. godine našao se na 8. mestu prodaje. Njihov najveći hit je Remember when iz 2010. godine.

Podsetimo da je RTÉ organizovao javni konkurs između 14. septembra i 6. novembra, a početkom godine saopšteno je da se 10 pesama našlo u užem izboru. Pored toga, da bi izbegli peti uzastopni neprolazak u finale, irski javni servis je organizovao tzv. Evrovizijski forum, odnosno javnu raspravu o tome kako bi Irska trebalo da se pripremi za 2018. godinu. Učesnici javne rasprave su bili predstavnici iz sveta irske muzičke scene i šou-biznisa, novinari i evrovizijski fanovi, koji su došli do zaključka da idealni irski predstavnik ne bi trebalo da bude nikakav cirkuzant, izvođač-početnik ili zaboravljeni as, već bi to morao da bude neko s višegodišnjom karijerom iza sebe, koji se konstantno nalazi među popularnim izvođačima, ili neki predstavnik mlađe generacije izvođača, a da nije početnik.

Tačan način selekcije tek treba da bude određen.