Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Upoznajte učesnike Montevizije

Ostalo je manje od mesec dana do održavanja povratničkog izdanja Montevizije, preko kojeg će Crnogorci izabrati svog aduta za Lisabon. Iako pesme publika neće imati prilike da čuje do samog datuma održavanja festivala (17. februar), učesnici su bili voljni da otkriju poneki detalj o svojim numerama.

Kao što je već poznato, na Monteviziji će nove singlove predstaviti Lorena Janković, Nina Petković, Katarina Bogićević, Ivana Popović Martinović i Vanja Radovanović.

Najmlađa sa ove liste učesnika Lorena Janković publiku je kupila fantastičnim interpretacijama u šouu „Pinkove zvezdice”. Podstaknuta činjenicom da je televizija idelan medij za početak promovisanja autorskog stvaralaštva, odlučila je da svoju prvu pesmu predstavi upravo na Monteviziji koja će joj puno značiti u daljem nastavku karijere.

Ona će pevati numeru Dušu mi daj koju autorski potpisuju Mirsad Serhatlić i Milan Perić Minjo. Svoju pesmu je opisala kao zahtevnu za izvođenje, ali u potpunosti prilagođenoj njenom vokalu i senzibilitetu.

Nekoliko godina starija Katarina Bogićević je rešila da udruži snage sa regionalno traženom hitmejkerkom Aleksandrom Milutinović i – čim se saznalo za ovu saradnju, odmah je postalo jasno da će njena pesma poneti potencijal hita za sva vremena. Kao što je Kaća rekla, numera će biti emotivna i društveno angažovana jer je Milutinovićeva za temu uzela budućnost čovečanstva i sveta.

Jedini muškarac na ovoj listi i jedini kantautor je iskusni Vanja Radovanović. Iako smo od njega navikli na srceparajuće pesme u rokerskom maniru, za potrebe Montevizije je odlučio da napravi iskorak i napravi pesmu koja se stilski može okarakterisati kao „balkanska balada”.

Ivana Popović Martinović i Nina Petković nisu htele da otkrivaju puno o svojim numerama, ali su zato dale interesantne priče o nihovom nastanku.

Drugospomenuti izvođač je u blagoj prednosti u odnosu na sve ostale jer će izvoditi pesmu koju potpisuje autor koji ne dolazi sa eks-jugoslovenskog područja. Izjavila je da je ponosna na numeru Dišem koju je uradio Majkl Džejms Daun, dodavši da je originalno pisana na engleskom, ali da ju je za potrebe Montevizije po pravilu prepevala na crnogorski.

Ivana Popović Martinović je o numeri Poljupci rekla da ta kompozicija prvobitno uopšte nije bila rađena za potrebe tog festivala, već da je htela da je plasira kao radijski singl. Međutim, promenila je mišljenje čim je saznala za konkurs festivala, te je stoga rešila da sačeka rezultate konkursa, dodavši da je na konkurs poslala još jednu pesmu.

Iz svih ovih datih opisa se može zaključiti da nas očekuje festival na kom će biti izvedene numere u kojima će svi ti izvođači pokazati zbog čega važe za kvalitetne interpretatore, bez obzira na to što nisu napravili bog zna kakve uspešne karijere. Međutim, one su zaslužile prezentaciju i pre samog festivala jer poznato je da rana prezentacija povećava šansu svakoj od tih numera da postane hit.

Šta je tu je, na odluku crnogorskog javnog servisa nikako ne možemo uticati. Ali, možemo ih razumeti zbog čega je to tako – zbog toga što su to autentične numere namenjene za Evroviziju, nikako obične, napravljene za radio-stanice.

Izvor: Vijesti.me

Oznake