Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Odabrani finalisti Montevizije. Ukrajina imenovala svoje adute

Kakav dan! Sve je više i više evrovizijskih aktuelnosti! Biraju se finalisti za višenedeljna i višednevna nadmetanja, predstavljaju se pesme i učesnici za buduća nadmetanja… Ali – tu ima i jedna nesrećna memorijalna vest. Sve to je obeležilo ovaj buran prethodni evrovizijski dan.

Preminula Madalena Iglesijas

Domaćin ovogodišnje Evrovizije Portugalija je zatekla jedna tužna vest u toku priprema za ovaj događaj – u svojoj 78. godini života je preminula njihova predstavnica iz 1966. godine Madalena Iglesijas. Kako su članovi njene porodice saopštili prekooficijelne Fejsbuk stranice – umrla je od tuge. Sahrana će biti upriličena 17. januara u Barseloni.

Na muzičkoj sceni se pojavila krajem 50-ih godina i svojevremeno je ponela nezvaničnu titulu kraljice radija i televizije zbog ogromnog uticaja koji je imala na portugalsku muzičku scenu. Pre nego što je 1966. godine postala predstavnica Portugalije, nastupala je na raznim festivalima širom Iberijskog poluostrva.

Iako je sa svojom evrovizijskom numerom Ele e ela završila na 13. mestu, ostala je jedna od najupamćenijih numera koja je obeležila eru portugalskog učešća. Zbog velikog uspeha za potrebe španskog, francuskog i holandskog tržišta, pesmu je prepevala i na španski.

Odabrani finalisti Montevizije

Prethodnih dana je petočlana selekciona komisija u sastavu: Dejan Božović, Ismeta Dervoz-Krvavac, Kornelije Kovač, Vladimir Maraš i Slaven Knezović, u prostorijama Radio-televizije Crne Gore preslušavala 31 rad koji je pristigao za predstojeću Monteviziju.

Sledećih pet pesama je zadobilo poverenje stručnjaka (u narednom pasusu sledi spisak izvođača, naziva njihovih pesama i autora):

 • Lorena Janković | Dušu mi daj (autor: Mirsad Serhatlić)
 • Nina Petković | Dišem (autor: Majkl Džejms Daun)
 • Katarina Bogićević | Neželjena (autor: Aleksandra Milutinović)
 • Ivana Popović Martinović | Poljupci (autor: Slavko Milovanović)
 • Vanja Radovanović | Inje (autor pesme je izvođač)

Svi ovi učesnici su poznata imena našoj javnosti – Lorena Janković je učestvovala u „Pinkovim zvezdicama” u sezoni 2016/2017, Nina Petković je bila učesnica jadranske verzije „Operacije Trijumf” u sezoni 2008/2009, Katarinu Bogićević je publika imala prilike da upozna kroz šou „Ja imam talenat” 2011. godine, dok je Ivana Popović Martinović bila učesnica prve sezone srpsko-crnogorskog Idola 2003/2004. i i učesnica Montevizije 2005. godine.

Blažen među damama Vanja Radovanović nije učestvovao ni u jednom talent-šou programu, ali je publika imala prilike da ga upozna kroz učešća na festivalima poput „Pjesme Mediterana” u Budvi, a učestvovao je i na Beoviziji 2006. godine s numerom Kad me jednom za te ne bude.

Finalno veče će biti održano 17. februara u hotelu Hilton u Podgorici, a odluku o pobedniku će donositi glasovi publike.

Žreb u Belorusiji u senci skandala

Zaista je haotično bilo u Belorusiji prethodna dva dana, tako da celokupna priča treba da započne od skandala koji je obeležio dan pred održavanje žreba.

Naime, sedam od 11 učesnika je potpisalo peticiju koja je predata čelnicima javnog servisa BTRC u kom su zatražili da se diskvalifikuje Aleksejev i to iz razloga što je svoju pesmu Forever izvodio u dva navrata na ruskom jeziku pre 1. septembra prethodne godine. Da stvar bude još gora, čak su svi oni najavili povlačenje s takmičenja samo da bi Aleksejeva odmah izabrali za beloruskog izaslanika.

Ipak, deset od 11 učesnika je rešilo da odustane od povlačenja jer su menadžment pevača i BTRC postigli dogovor o promeni pesme u slučaju eventualne pobede. Jedina koja je rešila da se povuče s takmičenja zbog nezadovoljstva ovakvom odlukom je Sofija Lapina.

Time se došlo do konačnog spiska učesnika koji će nastupiti sledećim redosledom:

 1. sastav „Adagio” | Ti i ja
 2. Aleksejev | Forever
 3. grupa „Shuma” | Oblaci
 4. grupa „Napoli” | Chasing rushes
 5. Anastasija Malakševič | World on fire
 6. Guneš | I won’t cry
 7. grupa „Radiovolna” | Subway lines
 8. Alen Hit | I don’t care
 9. Leksi | Ain’t you
 10. Kiril Gud | Deja vu

Podsetimo, veliko finale je na programu 16. februara.

Ukrajina objavila listu učesnika

Za razliku od Belorusije, u susednoj Ukrajini je sve proteklo u najboljem redu. Javni emiter NSTU i privatni emiter STB su objavili listu od 18 izvođača koji će učestvovati na nacionalnom izboru od 10. do 24. februara.

Radi se o sledećim učesnicima:

Učesnici u Ukrajini
 1. The Erised
 2. Serhij Bapkin
 3. СONSTANTINE
 4. Kozak System
 5. The ВЙО
 6. JULINOZA
 7. Dilemma
 8. KAZKA
 9. Yurcash
 10. Mountain Breeze
 11. Ingret Kostenko
 12. VILNA
 13. LAUD
 14. Tajana
 15. KADNAY
 16. Pur:Pur
 17. Melovin
 18. Ilarija

Tajana, Kadnaj, grupa „Pur: Pur”, Melovin i Ilarija već su ranije učestvovali na istom takmičenju.

Žreb za polufinala će biti obavljen 19. januara.

Poznati prvi finalisti „Operacije Trijumf”

Poslednje gala veče španske „Operacije Trijumf” je donelo prvih četvoro finalista ovog šoua. U pitanju su: Amaja, Mirjam, Alfred i Ajtana. Za peto mesto koje vodi u finale će se narednog ponedeljka boriti Ana Guera i „Agoney”.

Prvih troje izabranih finalista su dobili najviše glasova od strane žirija, a četvrtu finalistkinju je od nominacije za ispadanje spasio profesorski tim Akademije.

Pesme koje će finalisti pevati će biti poznate 23. januara, a posebno gala veče na kom će biti izabran španski predstavnik će biti emitovano 29. januara.

Objavljena imena svih litvanskih učesnika

Ova subota će biti značajna za Litvaniju jer nakon nedelju dana pauze 20. januara nastavljaju sa izborom za svog predstavnika. Povodom svega toga, objavljena je i kompletna lista učesnika ovog maratonskog procesa. Odustajanjem Erike Dženings, konačan broj učesnika se sveo na 48 komada.

Nacionalni evrovizijski izbor u Litvaniji startovao je 6. januara predstavljanjem prvih 13 izvođača i pesama. Odlukom četvoročlanog žirija i publike, u drugi krug su se kvalifikovali:

 1. Ieva Zasimauskaite | When we’re old
 2. Godo | Fire fountain
 3. Milda Rasilavičijute | I think about you
 4. Lukas Norkunas | Tegu
 5. Germante Kinderite | Turn it up
 6. Benas Malakauskas | My memories

Veliko finale šoua će biti emitovano 11. marta, na Dan nezavisnosti Litvanije.

Dostupno novih pet pesama

Jermenska televizija je objavila i drugih pet od ukupno 20 pesama koje će biti izvedene na nacionalnom izboru Depi Evratesil.

Ovoga puta radi se o sledećim pesmama:

Ranije su predstavljeni i:

Elena ipak ne ide u Lisabon

Kao što smo već pisali, Kipar je odustao od nacionalnog finala i sada je interno izabrani kompozitor Aleks Papakostantinu dobio odrešene ruke od javnog servisa CyBC da izabere izvođača koji će pevati njegovu evrovizijsku numeru.

Njegov prvi pik je bila dvostruka grčka evrovizijska učesnica Elena Paparizu, ali nažalost – posle višednevnih pregovora u Atini, ona je odbila tu ponudu, naveo je izvor blizak sajtu grčkog ogranka međunarodnog fan kluba INFE. Elena je rekla da trenutno ima brojne obaveze i da ove godine nema vremena da razmišlja o evrovizijskom učešću, ali ne krije želju da jednom ponovo zapeva na evrovizijskoj sceni.

Iza tih „brojnih obaveza” se kriju nastavak promocije novog albuma „Ouranio Toxo” (Duga) koji je izdala krajem prošle godine (čitaj: u vreme pretpraznične euforije), kao i snimanje grčke verzije šoua The Voice, gde sedi u žiriju sa Sakisom Ruvasom.