Balkan, Balkan! Pogledi

Glasine iz Hrvatske: Ponovo interni odabir predstavnika

Hrvatska muzička scena se oduvek smatrala jednom od najboljih na eks-ju području, uz srpsku i bosanskohercegovačku. Potvrda te konstatacije jeste mnoštvo kvalitetnih muzičkih stvaralaca.

Ipak, predmet ovog teksta jeste samo Hrvatska i insajderske informacije koje dolaze iz te zemlje, a tiču se priprema za Evrosong.

Nakon što je Hrvatska radio-televizija nedavno odustala od povratničkog izdanja festivala „Dora” u Opatiji, pojavile su se glasine da će ovaj javni servis i treću godinu zaredom evrovizijskog predstavnika birati interno (što je verovatno i moguće). Portal 24 sata je došao do informacije da su ljudi okupljeni oko ove medijske ustanove razmišljali o sledećim imenima koji bi mogli da idu na Evrosong – u pitanju su mladi pevači Franka Batelić i Damir Kedžo i – regionalno poznata veteranka Indira Levak.

I dok je jedino Indirin menadžer izjavio da HRT jeste kontaktirao Iru, Frankin i Damirov menadžer odbacili su takve navode.

Najpre, upoznajmo ih malo bolje…

Franka Batelić je muzičku karijeru započela 2007. godine sa svojih 15 godina pobedom u talent-šou formatu Showtime. Najveće uspehe na muzičkoj sceni je zabeležila u eri između 2008. i 2010. godine – tada je imala pretpoznatljive pesme Ruža u kamenu i Možda volim te s kojima se takmičila na Hrvatskom radijskom festivalu i OGAE Song Contestu, na kojem je i pobedila s prvospomenutom numerom.

U tom periodu karijere, naravno, nije zaobišla ni „Doru”. Učestvovala je dva puta – 2009. godine sa numerom Pjesma za kraj i godinu dana kasnije s kompozicijom Na tvojim rukama – i oba puta je učešće završila kao sedmoplasirana.

Godine 2013. je pevala na koncertu Bijonse u Areni Zagreb u svojstvu predgrupe, posle čega je zbog veze s fudbalerom Vedranom Ćorlukom rešila da ostavi na kratko svoju karijeru. Da ne bi zaboravila svoju primarnu profesiju, krajem prošle godine je snimila singl S tobom i sada se trenutno bori za obnovu nekadašnje popularnosti.

Pet godina stariji Damir Kedžo (1987) svoj prvi proboj na muzičku scenu imao je 2003. godine učešćem u talent-šou programu Story Supernova Music Talents. Posle toga su ga producenti spojili s još dvojicom učesnika (Saša Lozar i Tin Samardžić) u bojs-bend „Saša, Tin i Kedžo” koji je delovao tokom 2004. i 2005. godine. Snimili su jedan album nazvan „Instant”, a oproštajni nastup su imali upravo na „Dori” 2005. godine sa numerom Zašto.

Posle raspada ovog sastava Kedžo se posvetio solo karijeri. Iako je prvi solo album snimio 2008. godine, tek u poslednjih pet godina je počeo da uživa u najvećoj popularnosti do sada – radijski etar je osvajao pesmama poput Karta krive boje, Tebi sam sve oprostio, Koren u pijesku, Ronim na dah, Sve u meni se budi, Ljubavi moja i Vojnik ljubavi; takođe, izdvajaju se i sledeće pobede: na festivalu New Wave u ruskom gradu Sočiju 2015. godine, u hrvatskoj verziji šoua „Tvoje lice zvuči poznato” 2016. godine i na Zagrebačkom festivalu 2017. godine.

Vredi spomenuti da je i kao solista imao jedno učešće na „Dori”, i to 2011. godine, kada je organizovana u formi talent-šou programa. Nastupio je već u prvoj eliminacionoj emisiji i posle prebrojavanja glasova publike prošao je u naredni krug, ali je brzo utvrđeno da je došlo do greške te je stoga morao biti eliminisan.

Najiskusnija iz ove priče je sačuvana za kraj, a to je regionalno poznata Indira Levak (eks Vladić). Gotovo sve stavke iz njene karijere su poznate široj javnosti, pa je stoga najbolje da se na početku zadržimo na događajima koji su obeležili poslednji period njene karijere.

Juna 2017. je nakon 21 duge godine napustila dens sastav „Colonia” i započela solo karijeru. Od tada je u prethodnom periodu uspela da snimi tri numere – energičnu Dva luđaka, emotivnu baladu Dođi i navijačku himnu Na krilima pobede koja je poslužila kao oficijelna pesma Evropskog prvenstva za rukometaše, koje se u ovom periodu održava upravo u Hrvatskoj.

I ona je, kao i prethodnih dvoje izvođača, imala tu sreću da bar jednom učestvuje na „Dori” dok je bila članica „Kolonije” – i to davne 1998. godine s numerom U ritmu ljubavi, kada su učešće završili na visokom 4. mestu. Bila je i članica žirija hrvatske verzije šoua The Voice tokom 2015. i 2016. godine zajedno s bivšim evrovizijskim učesnicima Žakom Houdekom i Tonijem Cetinskim, te rok muzičarem Ivanom Dečakom.

A kakve bi šanse oni imali u Lisabonu?

Franka Batelić je izvođač kome se daje najmanje šanse jer nije uspela da nađe svoje mesto pod suncem za ovih 11 godina koliko je aktivna na sceni. Damir Kedžo bi morao da se predstavi s nekom modernom rok numerom na engleskom jeziku, dok bi Indira možda imala ubedljivo najveće šanse jer ne bi interesovala samo Hrvatsku, nego i ceo region. Ona ima sve što je potrebno za prezentaciju jedne zarazne numere, kakvu odavno nismo čuli na evrovizijskoj sceni, te bi stoga imala dobre šanse da zaludi ceo Lisabon.

Međutim, u ovom slučaju će presuditi bolja finansijska ponuda, a da li će neko od ovih troje izlicitiranih imena postati predstavnik, tek će biti razjašnjeno.

Oznake