Nacionalni izbori 2018

Francuska izabrala prve finaliste. Poljaci biraju u martu

Vikendi ispunjeni nacionalnim izborima za Evrosong tek su pred nama, a ovaj je tek skroman uvod u ono što nas očekuje.

U fokusu je svakako informacija prvom polufinalu koje se održalo u Francuskoj, ali i druge zanimljive vesti koje dolaze iz Jermenije, Poljske i pomalo zaboravljene Rusije i Irske.

Prvi finalisti su…

U subotu, malo pre ponoći,Francuska je izabrala prvih četvoro kandidata, koje ćemo imati prilike da vidimo u finalnoj večeri zakazanoj za 27. januar.

Stručni žiri, sastavljen od domaćeg žirija: Izabel Bule, Kristof Vilem i Amir Hadad, i međunarodnog žirija šefova evrovizijskih delegacija Švedske (Krister Bjerkman), Italije (Nikola Kaliđore) i Belorusije (Olga Salamaha), je od devetoro takmičara izabrao četiri najbolja. A kako je žiri dodelio poene, pogledajte ispod:

  1. Lizandro Kugzi | Eva – 66 poena
  2. Emi Lijana | OK ou KO – 50 poena
  3. Melu | Ciao – 46 poena
  4. Luka | Mamma mia – 30 poena
  5. Ela | J’ai cru – 28 poena
  6. Noe | L’un près de l’autre – 26 poena
  7. Mazoe | Paradis – 6 poena
  8. Enea | I’ll be there – 0 poena
  9. grupa „Pheno Men” | Jamais sans toi – 0 poena

Zvezda večeri je svakako bio Amir Hadad, koji je u revijalnom delu izveo svoj poslednji hit États d’amour, a ko će činiti drugu četvorku, saznaćemo 20. januara.

Ako ste propustili prvo polufinale, snimak pogledajte u videu.

Krajowe eliminacje u martu

Poljski javni emiter (TVP) je potvrdio da će svog predstavnika za Evroviziju 2018. izabrati u martu.

Rok za prijavljivanje kompozicija za poljske Krajowe eliminacje je uveliko počeo i trajaće do 1. februara 2018. godine. Svi zainteresovani autori, kompozitori i pevači mogu da se prijave, jer više ne postoji uslov da izvođač ili kompozitor mora da bude državljanin Poljske. Dok će o pobedniku odlučivari stručni žiri i publika u odnosu 50:50.

Ovo takmičenje je ponovo uvedeno 2016. godine, kada je Mihal Špak sa pesmom Color of your life pobedio i ujedno predstavljanjem svoje države zauzeo 8. mesto na evrovizijskoj sceni.

Predstavljanje pesama sledeće nedelje

Jermenski emiter (AMPTV) je izjavio da će tokom naredne nedelje objaviti pesme nacionalnog izbora Depi Evratesil. Počevši od 15. januara imaćemo prilike da čujemo po pet novih pesama.

Na izboru će učestvovati 20 izvođača. Ovo takmičenje će se održati po drugi put, a kompletan sastav žirija čine AraMP3 (2014), Inga i Anuš (2009), Hajko (2007), Esai Altunjan (2015) i Iveta Mikučjan (2016).

Prošle godine je Jermenija zauzela 18. mesto sa pesmom Fly with ue u izvedbi Arcvik.

Deset pesama u užem izboru

Prošle nedelje je održano preslušavanje 10 pesama koje su se našle u užem izboru za predstavnika Irske na predstojećoj Evroviziji u Lisabonu.

Član žirijskog panela koji je preslušavao pesme bio je i Egon Makdermot, prošlogodišnji domaćin lokalnog izbora za Dečju Evroviziju. On je izjavio da smatra da su dve od deset pesama potencijalni kandidati za Evroviziju.

„Osetio sam da bi još čak šest pesama moglo da im parira. Sve u svemu, jako sam zadovoljan kompozicijama koje su ušle u uži izbor”, kazao je član selekcione komisije.

Irska je u svojih poslednjih deset predstavljanje ostvarila najbolji rezultat 2011. godine, kada su za predstavnike imali duo Džedvard, braću blizance, koji su zauzeli 8. mesto.

Julija Samojlova spremila dve pesme za Lisabon

Iako prošle godine nije uspela da otputuje za Ukrajinu, Julija ne odustaje od učešća na evrovizijskoj sceni, te je spremila dve nove pesme.

U saradnji sa suprugom Aleksejem Taranom, ova umetnica je napisala pesme koje je ponudila „Kanalu 1”, ali nije poznato na kom su jeziku.

Međutim, ono što je u ovom slučaju mnogo više pod znakom pitanja jeste – da li je uopšte „Kanal 1” pravo mesto za to, budući da je ove godine red da TV Rusija delegira evrovizijskog predstavnika.

Prošle godine se Julija nije takmičila usled objave da je boravila na Krimu 2015. godine, ne prelazeći ukrajinski granični punkt.

Poslednji predstanik Sergej Lazarev je zauzeo 3. mesto u Stokholmu 2016. s pesmom You are the only one.