Nacionalni izbori 2018

Stigo glas iz Moldavije i Belorusije

[dropcap]M[/dropcap]oldavija je zvanično obznanila početak svoje 14. evrovizijske sezone u kojoj se neće mnogo što šta menjati u odnosu na prethodne godine. Isto je učinila i Belorusija. Slovenija je već uveliko „u priči”, a šturim informacijama održavaju zainteresovanost medija.

Zemlja domaćin Dečje pesme Evrovizije nije još ništa rekla povodom svog nastupa u Lisabonu, ali su neka već poznata lica istakla svoju kandidaturu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Izbor za Evroviziju u Moldaviji 22. i 24. februara

Moldavska TV kuća saopštila je da će predstavnik te zemlje ponovo biti izabran na festivalu O melodie pentru Europa (Pesma za Evropu) čije je finale zakazano za 24. februar. Deset izvođača biće u konkurenciji, a finalnoj večeri prethodiće polufinale sa 16 takmičara koje će žiri izabrati na audicijama.

Odluku o finalistima i o pobedniku, samim tim i predstavniku u Lisabonu, doneće žiri i publika u istom odnosu (50/50), s tim da će gledaoci moći da glasaju samo jednom za jednu pesmu s jednog broja telefona.

Zapravo, ceo proces selekcije učesnika odvijaće se na isti način kao ranijih godina: od svih prijava na konkursu, selekciona komisija (pet do 11 članova) nominovaće ne više od 35 izvođača za audicije, sa kojih će biti izabrano pomenutih 16 za festival. Audicije će biti prenošene uživo putem interneta.

Ipak, interesantno je da će žiri biti meštovitog sastava – domaći i međunarodni, te da TRM zadržava pravo da zabrani učešće izvođaču naredne dve sezone ukoliko se on „predomisli” i svojevoljno povuče iz procesa selekcije.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Moldavija je ove godine u Kijevu ostvarila svoj najbolji rezultat. Bronzano odličje pripalo je grupi „Sunstroke Project” koja je šarmantnim i veselim nastupom uz pesmu Hey, mamma! opčinila publiku.[/box]

Konkurs je otvoren do 15. januara, a mogu da se prijave i stranci, sve dotle dok je njihov udeo 50%.

Više informacija o uslovima konkursa možete pronaći na stranici TRM.md >>

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Otvoren konkurs i u Belorusiji

I beloruski javni emiter BTRC pokrenuo je proces evrovizijske selekcije koji se neće mnogo razlikovati od prethodnih.

Pre svega, prijave su otvorene i za beloruske i za inostrane izvođače i autore, a rok za prijavu je 26. decembar. Uslediće potom audicije pred žirijem koje će BTRC emitovati na internetu, a najbolji će, prema mišljenju žirija dobiti ulaznicu za glavno takmičarsko veče. Njihova imena znaće se do 14. januara.

Očekuje se da Belorusi biraju između 15 kandidata svog predstavnika u Lisabonu, i to ravnopravnim glasanjem žirija i publike, a u slučaju izjednačenja, žiri će u novom krugu glasanja odrediti ko putuje u Portugaliju.

Nacionalno finale održaće se do 1. marta 2018. godine.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

RTV Slovenija objavila „da će objaviti”

Na slovenačkom izboru za Evrosong učestvovaće 16 učesnika koji će se kroz polufinalno i finalno veče nadmetati za put u Portugaliju. U finalu će nastupiti njih osmoro, ali o datumima održavanja nema informacija.

Izvesno je da će na popularnoj EMI i ove sezone glasati i publika i šest regionalnih žirija, ali ni o ovome slovenačka televizija nije puno izvestila.

Imena takmičara RTV Slovenija treba da objavi do 8. decembra, a očekuje se da upravo tada producenti daju neke konkretnije informacije.

Podsetimo da je na otvoreni konkurs za evrovizijsku selekciju stiglo 108 prijava – 18 više nego prošle sezone, i da su prihvatane pesme samo napisane na slovenačkom jeziku ili na nekom od jezika nacionalnih manjina.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Voditeljka dečjeg Evrosonga hoće na „veliku” Evroviziju

Helen Kalandadze, talentovana Gruzijanka, svoj posao voditeljke minulog dečjeg Evrosonga, obavila je sjajno – možda i najbolje od svih njenih prethodnika. Evrovizijska euforija ju je obuzela te ona sada želi da učestvuje i na nacionalnom takmičenju za lisabonsku Evroviziju.

Iako se još uvek ne zna kako će Gruzija izabrati svog izaslanika, Helen je za gruzijski evrovizijski portal izjavila da već ima spremnu pesmu s kojom bi se takmičila, i kako je otkrila, potpuno oslikava nju – zabavna je, šarena i radosna.

Helen Kalandadze je multitalentovana dama koja je veću afirmaciju dobila učešćem u TV šou-programu Star Academy 2009. godine, a evrovizijski fanovi je (možda) pamte i po tome što je pevala prateće vokale pevačici Sofiji Nižaradze u pesmi Shine na Evrosongu 2010. u Oslu.

Ova devojka je pobedila i u popularnom šouu „Tvoje lice zvuči poznato” 2013. godine, a potpuno je očarala izvođenjem i imitacijom Ejmi Vajnhaus, Gven Stefani, Madone, Rijane i – gologrudog Robija Vilijamsa.