Nacionalni izbori 2018

Evrovizijska sezona koja obećava

[dropcap]Š[/dropcap]veđani i Sanmarinežani su objavili takmičare svojih nacionalnih izbora. Na oba nacionalna izbora će biti „ugošćeni” i takmičari iz drugih zemalja poput Poljske, Norveške, Finske, Ujedinjenog Kraljevstva i sl. Nego, hajdemo da se pozabavimo onome što nas čeka u nadolazećoj evrovizijskoj sezoni, koja obećava mnogo novih i starih izvođača, odličnih pesama i potencijalnih pobednika.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Marijet vodi na švedskim kladionicama

Na Melodifestivalenu 2018 neće biti mnogo povratnika, što je dobro. Dato je više prostora novim i ne toliko afirmisanim izvođačima da pokažu šta umeju. Kladionice su već uzavrele što se tiče „Melodija”, te ćemo vam tako predstaviti prvih petoro koji važe za glavne favorite na istom.

Na prvom mestu se nalazi dupla učesnica MelodifestivalenaMarijet. Ova devojka će treći put okušati sreću sa numerom For you, za koju kaže da je „dinamična pesma umerenog tempa” iza koje stoji Jergen Elofson, popularni švedski kompozitor koji je radio pesme za Britni Spirs, Keli Klarkson, Dženifer Lopez itd. Drugo mesto zauzima mladi Benjamin Ingroso, koji je ove godine zauzeo 5. mesto na „Melodiju”. Predstaviće se pesmom Dance you off, za koju se veruje da će postati veliki hit, kao i njegova prethodna takmičarska numera. Odmah iza Benjamina nalazi se Lijamu, aktuelni pobednik švedskog Idola. Zasad je objavio dve pesme, koje su doživele enormnu popularnost u Lijamuovoj domovini.

Na „Melodiju” će se pojaviti još jedan debitant – Doter . Pevačica je i kompozitor, poznata po tome što je komponovala Marijetinu ovogodišnju pesmu sa „Melodija” – A million years. Peti favorit za pobedu je Jesika Andešon, veteranka švedskog Melodifestivalena. Ova plavokosa pop diva je u čak šest navrata učestvovala na ovom nacionalnom izboru, a kao deo grupe „Fame” je 2003. godine predstavljala rodnu Švedsku na Pesmi Evrovizije u Rigi.

Pored ovih najvećih favorita, ističu se i norveška umetnica Kamferdrops, duo Samir i Viktor, Sigrid Bernson i Poljakinja Margaret kao glavni kandidati za pobedu.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Koga San Marino ima „u rukavu”?

Sanmarinežani su se, izgleda, odlično pripremili za narednu Evroviziju. Sudeći po dosadašnjim prijavama, poneće „tešku artiljeriju” sa sobom u Lisabon. Toliko se zvezda sa nacionalnih finala prijavilo, da je prosto nemoguće odabrati samo nekoliko za taj famozni „wildcard”, čiji će dobitnici biti objavljeni 3. decembra.

Prijave za nacionalno takmičenje 1 in 360 samo što se nisu završile. Deset izvođača će biti odabrano, a troje od tih deset će biti „wildcard” izvođači, koje će odabrati članovi OGAE udruženja i sami fanovi Pesme Evrovizije.

Na izbor se prijavila Ema Sandstrem, finska pevačica koja je ove godine učestvovala na finskom nacionalnom izboru, gde nije prošla najbolje. Ema je optimistična i veoma zagrejana za Evrosong, tako da velika kampanja stoji iza nje. Malta nam šalje Frenklina Kaleju, Dominika Činija, Darija Boničija i Džesiku – sve nekadašnje učesnike malteškog nacionalnog izbora. Posebno se izdvaja popularna Džesika, koja broji više od 300 lajkova na veb-stranici za glasanje.

Prošlogodišnji finalista britanskog izbora Karl Vilijam Lund se takođe nalazi među takmičarima. Izrael nam šalje Judu Gavru, učesnika izraelskog K’dama 2013. godine, popularnog pop pevača. Belorusija šalje Angeliku Pušnovu, bivšu učesnicu beloruskog izbora 2016. godine, a Danska šalje Sadu Vidu, najpoznatiju „lutku koja peva”.

Među poslednjima se prijavila i Šveđanka Dina Na, koju svi dobro znaju po učešću na Melodifestivalenu 2015. i 2017. godine, uvek sa „dobro upakovanim” klupskim hitovima. Na sanmarinežanskom izboru izdvaja se i Sara de Blu, finalista nemačkog takmičenja The Voice, kao i Anita Simončini, bivša predstavnica San Marina i na „velikoj” i na „maloj” Pesmi Evrovizije.

Srbija broji pet prijava, od kojih najviše „upada u oči” Tamara Milanović, finalista prvog našeg X Factora.

3 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Zbunjeni, misli se ko nama od kandidata iz Srbije “upada u oči”, a ne žiriju San Marina.

  • @Zbunjen, možda bi bilo dobro da ponovo i pažljivo pročitaš članak. Možda, ali pazi, samo možda tada primetiš da gore lepo piše da se ova vest i konkurs i ….”5 predstavnika iz Srbije” recimo odnosi na San Marino. Konkurs za Srbiju za Evrosong 2018 je bio i ostaje anoniman.

  • Kako se zna ko najviše upada u oči ako rezultati nisu objavljeni a konkurs je anoniman?