Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Hrvati vraćaju Doru? U San Marinu kao u Skandinaviji

Nova evrovizijska sezona je uveliko počela, već znamo imena nekih učesnika, dok se za neka imena tek nagađa. Ali, ono što je svakako najinteresantnije u svakoj novoj evrovizijskoj sezoni jesu nacionalni izbori. A u ovom pregledu možete videti šta se to sprema na Kipru, u Španiji, Hrvatskoj i San Marinu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Jutarnji list: Vraća se „Dora”

Posle šest godina pauze, HRT na ekrane vraća „Doru”, hrvatski izbor za Pesmu Evrovizije. Tako bar javlja „Jutarnji list” koji navodi da ima nezvanične, ali pouzdane informacije upravo s nacionalne televizije.

Prema pisanju popularnog dnevnika, u HRT su u dilemi da li da festival vrate u Opatiju, gde je sve počelo 1993. godine, ili da se pak priredba preseli u Zagreb, u studio „Anton Marti”. Razlog ove dileme je finansijske prirode, budući da bi „Dora” u Opatiji stajala pet puta više nego u Zagrebu, ali u Zagrebu definitivno ne bi imala prepoznatljiv šmek i atmosferu prema kojoj su svi nostalgični.

Odluka o tome će se doneti u januaru, a isti izvor navodi da bi festival trebalo da ima polufinale i finale, da će HRT uskoro raspisati konkurs za autore, te da će odluku o pobedniku donositi publika i žiri.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Počele audicije prijavljenih kandidata

U petak je održana prva audicija za predstojećeg evrovizijskog predstavnika Kipra. Prava zanimljivost je činjenica da je jedan od članova žirija i Krister Bjerkman, bivši švedski predstavnik na Evroviziji, ali što je još važnije, čovek koji je zadužen za Melodifestivalen i prezentaciju švedskih predstavnika na samoj evrovizijskoj sceni.

Pored njega, u žiriju se nalaze i Karis Savas, koreograf zaslužan za ovogodišnju koreografiju Kipra na Evrosongu i Aleks P, tekstopisac i kompozitor. Upravo će Aleks P, čije je pravo ime Aleks Papakonstantinu, biti zadužen za narednu kompoziciju koja će predstavljati Kipar u Lisabonu.

[ads1]

On je nagrađivani švedsko-grčki kompozitor i producent, a čak tri njegove numere smo već slušali na evrovizijskoj pozornici: Yassou Maria (Grčka 2007), Always (Azerbejdžan 2009), La la love (Kipar 2012).

Aleks P će za ovu priliku napisati četiri kompozicije, koje će biti objavljene nekoliko nedelja pre takmičenja. Više informacija se očekuje u narednom periodu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stiglo 750 prijava do sada

Na adresu sanmarižanske evrovizijske delegacije stiglo je čak 750 prijava, od čega su svega dve stigle baš iz San Marina. Šef evrovizijske delegacije ove zemlje Alesandro Kapičoni izjavio je da se nada da će do isteka prijava 30. novembra biti više prijava iz matične zemlje, kao i da je priličan broj prijava stigao i iz zemalja koje nemaju veze sa Evrovizijom.

Žiri će odabrati potencijalne kandidate za predstavnika ove male zemlje, ali samo među onim prijavama koje budu imale barem sto lajkova i šerova tokom internet glasanja ili ukoliko plate 4,99 evra. Onlajn glasanje će trajati do 11. decembra.

[ads1]

Desetoro najboljih takmičiće se u šou koji će putem interneta i satelita biti prikazan širom Evrope u januaru 2018. U finalnom šou krajem februara najuspešnijih troje takmičara izvešće pesme koje će biti specijalno za njih napisane, a koje će biti potencijalne evrovizijske numere. Jedan član žirija biće Zoe, predstavnica Austrije iz 2016, drugi Šveđanin Mons Selmerlev, pobednik Evrosonga 2015, a šuška se da bi se u ovoj ulozi mogao naći i Frančesko Gabani, ovogodišnji predstavnik Italije na Evroviziji.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Još uvek ne znaju šta će

Posle serije neuspešnih nastupa Španije na Pesmi Evrovizije, u evrovizijskom svetu se šuška da će narednog predstavnika ova zemlja pronaći među takmičarima muzičkog šoua Operacion Triunfo. Posle čak 13 godina ovaj format se vratio na male ekrane u Španiji, a svoje utiske o Evroviziji i muzici podelili su i bivši predstavnici ove zemlje Manel Navaro i Rut Lorenzo.

Takođe, jedna od epizoda ovog takmičenja bila je posvećena Evroviziji. Treba podsetiti da je ovaj muzički rijaliti iznedrio nekoliko španskih evrovizijskih predstavnika u periodu od 2001. do 2004. godine. Da li će se ova nagađanja obistiniti saznaćemo u narednom periodu.