Nacionalni izbori 2018

Britanska odluka 7. februara. Slovenija primila 108 prijava

[dropcap]K[/dropcap]ad ne nudiš ništa novo i ne trudiš se da mnogo toga promeniš, onda glavna vest postaje ime voditelja. To su uradili Britanci koji su kao usputnu informaciju dali datum izbora evrovizijskog predstavnika.

Slovenija želi pesme na slovenačkom i u tome su uspeli jer ove sezone imaju više prijava nego ranije. Finci pripremaju šou UMK18 i za to traže pomoć obožavalaca, a još jedna vest dolazi sa Ostrva – sve je spremno za London Eurovision Party.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Odluka o britanskom predstavniku 7. februara

Britanski javni servis BBC saopštio je da će se TV šou Eurovision: You Decide 2018 održati 7. februara iduće godine u Brajtonu, u dvorani u kojoj je 1974. održana Pesma Evrovizije i u kojoj je ABBA zakoračila u svet slavnih. Odluku o pobedniku donosiće TV gledaoci.

Kao i prošle sezone, šest izvođača i isto toliko pesama biće u konkurenciji za Lisabon 2018, a njihova imena BBC će saopštiti u januaru. Koncept emisije će takođe biti isti – panel stručnog žirija komentarisaće nastupe, izvođenje i naravno pesme, ali neće imati udela u glasanju, već će svojim viđenjem posredno uticati na ishod glasanja publike, u čijim će rukama biti konačna reč.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]BBC je imao javni poziv za sve zainteresovane autore i izvođače „koji smatraju da imaju originalnu numeru s nezaboravnom melodijom i emotivnim tekstom, pesmu s faktorom iznenađenja, kreativnu, svežu i hrabru koja će odjeknuti među milionima gledalaca i žirija”. Rok je istekao 27. oktobra, ali nema informacija o broju prijava. Selekciona komisija, u kojoj će ponovo biti i članovi udruženja fanova OGAE, izabraće najboljih šest.[/box]

Uloga voditelja i ovaj put je poverena Mel Gidrojs, a njoj će se na sceni pridružiti niko drugi do Mons Selmerlev, pobednik Evrosonga 2015, kome TV voditeljstvo ide jednako dobro koliko i muzika.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

108 prijava za slovenačku EMU

RTV Slovenije saopštila je da je na otvoreni konkurs za evrovizijsku selekciju stiglo 108 prijava – 18 više nego prošle sezone.

Organizacioni tim festivala „Evrovizijska melodija” treba da do 1. decembra pregleda sve prijave te usvoji pravilnik takmičenja, posle čega će selekciona komisija preslušati sve kompizicije i izabrati najbolje za takmičenje. Ta informacija očekuje se do 8. decembra.

Podsećamo da su prihvatane pesme samo napisane na slovenačkom jeziku ili na nekom od jezika nacionalnih manjina.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Fanovi da kreiraju UMK18

Finci jesu izabrali predstavnicu za Lisabon, ali šou Uuden Musiikin Kilpailu 2018, na kojem će biti izabrana evrovizijska pesma, tek treba da se održi. Stoga producenti u nacionalnoj televiziji YLE pozivaju fanove da svojim predlozima kreiraju pomenutu emisiju.

Na kom jeziku treba da peva izabrana predstavnica Sara Alto, kako treba da budu obučeni i ona i voditelji, o čemu treba da pričaju tokom šoua, ko bi mogli da budu specijalni gosti i sve što bi moglo da ima veze s tim – sve to fanovi mogu da predlože producentima.

[ads1]

Podsetimo, finski medijski javni servis YLE poništio je celokupan proces evrovizijske selekcije i interno delegirao Saru Alto, popularnu mladu i talentovanu pevačicu koja je do sada tri puta učestvovala na nacionalnom izboru svoje zemlje (2010, 2011. i 2016) i koja je prošle godine u britanskoj verziji talent-šoua X Factor zazela 2. mesto. Sara će u šouu UMK18 otpevati tri numere, a publika i međunarodni stručni žiri izabraće najbolju. Događaj će se održati 3. marta u Areni „Metro Espo”, u Espou.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

London Eurovision Party 5. aprila

Evrovizijska žurka u Londonu, drugi po značaju predevrovizijski promotivni događaj, održaće se 5. aprila u Cafe De Paris koji se nalazi u popularnoj ulici Pikadili u Londonu.

Biće to 11. izdanje „evrovizijske žurke” na kojem se očekuje preko 20 novoizabranih evrovizijskih predstavnika, kao i specijalni gosti.

Ranije ove godine se na londonskom predevrovizijskom događaju okupilo 22 evrovizijskih predstavnika za Kijev, a bile su prisutne i nekadašnje pobednice Evrosonga Linda Martin, Končita Vurst i Ruslana.

Najveći predevrovizijski promotivni koncert već je ranije najavljen. Eurovision in Concert održaće se u Amsterdamu 14. aprila u dvorani AFAS Live, a voditelji će biti Edsilija Rombli (Holandija 1998, 2005) i Kornald Mas.