Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Zahtevan konkurs u Bugarskoj. Albanija predstavila učesnike izbornog festivala

[dropcap]B[/dropcap]ugari su od sezone 2015/2016. otvorili novo poglavlje svoje evrovizijske priče i praktično pokrenuli „evrovizijsku renesansu”, a kako su najavili, to novo poglavlje neće uskoro ni zatvoriti. Što je dobro!

S druge strane, Albanija ne odustaje od tradicije, što je dobro za njih, ali za evrovizijski nastup… Procenite ipak sami.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Objavljeni učesnici 56. „Festivala pesama”

Albanska nacionalna televizija RTSH objavila je imena 22 učesnika predstojećeg glavnog i najprestižnijeg muzičkog događaja u Albaniji. Konkurs je bio sproveden od 2. do 10. novembra, a od 70 prijava, petočlana selekciona komisija izabrala je sledeće izvođače:

[toggle title=”Učesnici FiK 56″ state=”close”]
 1. Artemisa Miti
 2. Bojken Ljako
 3. David i Genc Tukići
 4. Denisa Đezo
 5. Eljton Deda
 6. Ergi Bregu-Ljatifljari
 7. Evgent Bušpepa
 8. Evans Rama
 9. AKULLTHYESIT
 10. NA i Festina Mezini
 11. LYNX
 12. Inest Neziri
 13. Ljorelja
 14. Manjola Naljbani
 15. Mariza Ikonomi
 16. Orgesa Zaimi
 17. Redon Makaši
 18. Rezarta Smaja i Ljuiz Ejli
 19. Stefi i Endri Prifti
 20. Tahir Đoci
 21. Voljtan Prodani
 22. Džesika Polo
[/toggle]

Neka imena već su poznata od ranije: Bojken Ljako, Mariza Ikonomi, Orgesa Zaimi, Voljtan Prodani, Džesika Polo te Rezarta Smaja koja ima duetsku pesmu s predstavnikom Albanije 2006. godine Ljuizom Ejlijem.

Za sada nije poznato da li će i kada njihove pesme biti objavljene, kao ni na koji način će se izabrati pobednik.

Ovogodišnje izdanje Festivali i Këngës će biti održano od 21. do 23. decembra. Od toga će prve dve večeri festivala biti polufinalne, dok će treće veče biti finalnog karaktera koje će doneti jubilarnog, 15. evrovizijskog predstavnika ove mediteranske zemlje.

Voditelj će biti Adi Krasta. Njemu će ovo biti šesti put da bude domaćin festivala, a prethodno je to činio 1997, 1999, 2002, 2003. i 2006. godine.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Bugarska i zvanično pokrenula evrovizijsku selekciju

Bugarska nacionalna televizija BNT objavila je da zvanično počinje potraga za adekvatnim evrovizijskom predstavnikom i pesmom. Kako je naznačeno u saopštenju, Bugari tragaju za harizmatičnim izvođačem i zadivljujućom pesmom, te efektnim scenskim nastupom. Ali…

Ali – za to im treba partner, koproducent, istinski profesionalac koji će sve to „upakovati”. Nije važno da li je reč o izdavačkoj/producentskoj kompaniji ili pak grupi autora.

Jasno je da na isti način kao u prethodne dve godine žele da dođu do konačnog izbora.

U uslovima konkursa navedeno je da izvođač mora biti državljanin Bugarske i da ima već scensko iskustvo. Kada je reč o autorima/producentima, oni moraju da imaju bar tri realizovana projekta u protekle dve godine sa određenim nivoom publiciteta, da su registrovani i licencirani u udruženju autora i izdavača „Profon”, te da predstave svoje aktivnosti i glavni tim. Takođe je zanimljivo da BNT traži da se dostavi i kreativni koncept i ideja scenskog nastupa.

Novina je da autori koji ne ispunjavaju neke od navedenih kriterijuma i dalje mogu da konkurišu sa demo-snimkom i biografijom, ali će tu numeru razmatrati zainteresovani producent ili izdavači koji ispunjavaju navedene kriterijume.

Konkurs je otvoren od 14. novembra do 20. decembra, a prijave treba slati na imejl: eurovision2018@bnt.bg.

Do više detalja i informacija može se doći posetom veb-stranice: BGsong.eu >>