AKTUELNO

Sjajan šou u najavi. Aplauz Portugalcima!

Ne samo da su znatno pre uobičajenog termina objavili slogan i vizuelni identitet 63. Pesme Evrovizije, Portugalci su već definisali i lokacije značajnih pratećih događaja koji su deo ovog popularnog takmičenja.

Već je poznato da će dom Evrosonga 2018. biti velelepna Arena „Altice”, no na sastanku Referentne grupe EBU i organizacionog komiteta Radio-televizije Portugalije, koji održan početkom sedmice, ustanovljene su i druge pojedinosti koje ukazuju da su Portugalci ispred svakog organizacionog plana i da će predstojeća Pesma Evrovizije biti – savršena!

O tome je govorio i Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, rekavši da pripreme teku vrlo dobro.

Impresioniran sam načinom na koji je RTP napredovao, jer je to komplikovan zadatak, a ovo je prvi put da ga je Portugal preuzeo. Zaista su napravili dobar utisak – izjavio je Ola Sand.

A šta su to sve uradili?

Pre svega, najavljeno je da će prodaja ulaznica početi već u tekućem mesecu – dakle u novembru – što je znatno ranije u odnosu na prethodne godine, naročito na prošlu sezonu u Kijevu, kada su se javljali veliki problemi oko izbora poslovnog partnera za taj zahtevan i težak posao.

Pored toga, predstavnici RTP su članovima Referentne grupe predočili i mesta na kojima će biti uprilično „Evrovizijsko selo”, svečani defile učesnika i zvaničan čin otvaranja Pesme Evrovizije.

„Evrovizijsko selo”, poznato više kao Eurovision Village, biće smešteno na velikom i poznatom trgu u Lisabonu Terreiro do Paço, koji se još naziva i Praça do Comercio. Reč je o prostranom i živopisnom platou na obali mora, na kojem će biti organizovan pravi „evrovizijski vašar” – brojni zabavni, komercijalni i muzički sadržaji, koncerti, druženje sa bivšim i aktuelnim evrovizijskim predstavnicima, učesnicima i slično.

Planirano je da „Evrovizijsko selo” bude otvoreno od 4. do 13. maja, a svi zainteresovani moći će da ga posete od 16 do 23 časa.

Terreiro do Paço (Praça do Comercio)

Svečani defile predstavnika i učesnika Evrosonga biće upriličen na obali reke Taho (ili kako je Portugalci nazivaju Težo), u potezu fascinantnog muzejskog kompleksa „Maat”, koji se nalazi u lisabonskom kvartu Belem. Postoji i jedan mali kuiozitet – ovaj svečani čin u holivudskom stilu odigraće se ovog puta na „plavom tepihu”, a ne na „crvenom”, budući da „boje mora i vode” dominiraju vizuelnim identitetom.

Maat Museum Complex

Ono što za sada nije poznato jeste lokacija održavanja svečanog prijema dobrodišlice i simbolično otvaranje 63. Pesme Evrovizije.

I naravno, za brojne novinare i fanove, važna je i lokacija Eurocluba, ali su organizatori tek malo „zagolicali”, nagovestivši da će on biti na rivi – dakle na obali mora, odnosno okeana!

I šta još?

Za sada – toliko, a to nije malo, budući da su neke detalje Portugalci već ranije otkrili. Mi vas podsećamo na nekoliko važnih:

Dve polufinale večeri (8. i 10. maja) i finale (12. maja) održaće se u najsavremenijoj višenamenskoj dvorani koja je bila poznata pod imenom MEO Arena, a koja je nedavno dobila novog sponzora, zbog čega joj je promenjeno ime u Arena Altice.

Ova zatvorena dvorana je treća po kapacitetu i veličini u Evropi, sa 20.000 gledalaca, i trenutno je najbolje zdanje u Portugaliji u kojem se može upriličiti događaj poput Pesme Evrovizije. Nalazi se u kompleksu Expo 98, kada je i izgrađena za potrebe Svetske izložbe 1998. u Lisabonu. Blizu je međunarodnog aerodroma, na samo 20 minuta metroom do samog centra glavnog grada, okružena je hotelima, restoranima i brojnim drugim zabavnim sadržajima. Osim glavne sportske/koncertne dvorane, u njoj su i druge manje sale, kao i pres-centar, koje će posetiocima, učesnicima, novinarima nesumnjivo biti na dohvat ruke.

Planira se da od 1. aprila produkcija uđe u evrovizijsku arenu te počne sa postavljanjem bine i svetlosnih efekata, a izvesno je da će scenografija biti usklađena s temom i glavnim motivom 63. Evrosonga – školjkom.

Arena Altice

Kada je reč o samom šouu, Portugalci već osmišljavaju kreativni koncept sve tri takmičarske večeri, a otkrili su da će video-razglednice biti snimljene na više lokacija u zemlji, u čijem će centru pažnje ponovo biti učesnici/predstavnici, time želeći da promovišu svoje turističke atrakcije, kulturu, nasleđe i raznolikost, te tako privuku što veći broj potencijalnih turista.

Tokom proleća RTP će emitovati specijalan serijal posvećen najdugovečnijem muzičkom takmičenju na svetu i lokalnom nacionalnom takmičenju Festival RTP da Cançao.

Za organizaciju takmičenja za Pesmu Evrovizije Portugalija će potrošiti od 25 do 40 miliona evra, što će takmičenje učiniti jednim od najjeftinijih u poslednjih nekoliko godina. Ipak, oni ističu da će to biti „najisplativije” moguće takmičenje. Lisabonski Evrosong će finansirati Grad Lisabon, turističke organizacije Portugalije i Lisabona, EBU (od prihoda njenih članica), ali i sponzori, oglašivači…

Učestvovaće 42 države čiji će se predstavnici okupiti pod sloganom All Aboard, a vizuelni identitet predstavljen je kolekcijom raznih simbola, čiji je centralni motiv školjka iz koje su razvijeni svi drugi simboli.

Više o tome čitajte u tekstu:

U Lisabonu 42 zemlje pod sloganom „All Aboard”

Pogledajte i:

Ipak 43! Makedonija je u igri!

Makedonija će ipak imati svog predstavnika u Lisabonu, saopštila je Evropska radiodifuzna unija. Tako će …