Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Holandija ima predstavnika. Grčka bira između pet pevača

[dropcap]L[/dropcap]isabonski Evrosong uskoro bi trebalo da dobije četvrtog učesnika, a reč je o Holandiji koja je zagolicala maštu pratiocima i obožavateljima. Grčka je najavila da će pet kandidata biti u trci do Portugalije, a Bugari su otkrili svoje planove u ovoj sezoni.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Vejlon za Holandiju?

Sećate li momka sa šeširom koji je pevao sa Ilse de Lange u duetu „The Common Linnets” u Kopenhagenu 2014? Njegovo ime je Vejlon (Waylon) i vrlo je izvesno da će on biti novi predstavnik Holandije.

Naime, holandski emiter AVROTROS objavio je teaser video u kojem se (naravno) ne prikazuje lice izvođača, ali se na osnovu nekih detalja, poput tetovaža na rukama, prikaza talent-šoua The Voice of Holland u kojem je jedan od članova žirija, te autentičnog šešira, može zaključiti da se upravo radi o tom momku.

Holandski mediji su poslednjih nedelja dosta spekulisali sa ženskim imenima kao evrovizijskim kandidatima, ali će ih ipak AVROTROS po svoj prilici demantovati.

Nema ipak naznaka kad će tačno predstavnik biti objavljen, ali se to očekuje vrlo uskoro.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Pet učesnika u nacionalnom finalu

Grčki javni servis ERT saopštio je da posle konkursa na njihovu adresu stiglo 20 predloga od 13 različitih izdavačkih kuća. Specijalna komisija preslušaće sve ponuđene pesme te za nacionalno finale izabrati pet najadekvatnijih.

Uslov za prijavu je bio da tekst pesama bude na maternjem jeziku, kao i da melodije pesama sadrže etno-zvuk i tradicionalni uticaj.

Naravno, spekulacije o imenima pune novinarske stupce, te se kao učesnici navode Areti Ketime, Horostalites, Duo Fina, Jana Terzi i Toni Vlahos.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Isti model izbora predstavnika i pesme i za Lisabon

Bugari su odlučili da ne menjaju dobar i oprobani recept za delegiranje evrovizijskog izvođača i pesme. Nacionalna televizija BNT će to i ovog puta učini potpuno interno – to znači da će „poručiti” više žanrovski različitih pesama, izabrati jednu i potom nominovati izvođača.

Ova taktika je Bugarima donela pravi evrovizijski preporod, budući da su 2016. u Stokholmu osvojili 4. mesto, a ove godine u Kijevu vicešampionsko.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

300 (neadekvatnih) prijava za UMK

Finska nacionalna televizija YLE je na svom Tviter profilu na posredan objavila da je na ranije raspisan konkurs za Uuden Musiikin Kilpailu stiglo više od 300 pesama, te da su kandidati sada slobodni da praktično rade s njima šta hoće – mogu da ih objave.

YLE je 7. novembra napravio presedan poništivši celokupan proces evrovizijske selekcije i interno delegirao Saru Alto. To praktično znači da pesme primljene na konkurs neće koristiti za nju. Takođe, na svom sajtu organizatori selekcije su pojasnili da su konkurs za 2018. raspisivali u želji da svakom pruže jednaku šansu da učestvuje. Međutim, posle preslušavanja svih predloga, nisu bili „najsrećniji”.

Takođe su napomenuli da su uočili da Finci očekuju velike zvezde na takmičenju UMK, a takvih na listi prijavljenih nije bilo. Konkretno, YLE je rekao da „nije bilo odgovarajućih kandidata”.

Želeći da izbegnu još jedno ispadanje iz finala, YLE se opredelio za sigurniji put. A da li će on to i biti?!