Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Makedoniji se ipak smeši Lisabon. Australija opet interno do predstavnika

[dropcap]M[/dropcap]akedonija i Evropska radiodifuzna unija su se „pomirile” pa će po svoj prilici biti izbegnut neželjeni scenario viđen u Rumuniji 2016. godine. Australija je obelodanila planove za 2018. i 2019. godinu (toliko o „trenutnom, jednokratnom” učešću koje je EBU servirao), a može se očekivati i jedna nova nacija na Pesmi Evrovizije.

O ovim informacijama čitajte u narednim redovima.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Nastup u Lisabonu izvestan

Makedonija će po svoj prilici ipak učestvovati na Evrosongu u Lisabonu, saopštila je Makedonska radio-televizija.

MRT se oglasio povodom saopštenja EBU u kojem ta organizacija navodi da će zbog velikog duga Makedoniji biti uskraćeni svi servisi pod okriljem EBU, uključujući i nastup na Pesmi Evrovizije. Naime, MRT i EBU su održali sastanak na najvišem nivou, na kojem je odlučeno da se ukinu sve sankcije Evropske radiodifuzne unije prema nacionalnoj televiziji Makedonije, budući da trenutni dug iznosi 1,027 miliona evra, od čega su 434 hiljade tek dospele obaveze na osnovu kupljenih TV prava za Svetko prvenstvo u fubalu 2018, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fubalu 2016–2018, Svetsko prvenstvo u atletici 2017. i slično.

Ipak, problem ove medijske ustanove i dalje ostaje najava ukidanja TV pretplate, zbog čega je Uprava za javne prihode Republike Makedonije prikupila znatno manje sredstava, a od koje MRT potražuje skoro 34 miliona evra!

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Australija opet interno bira predstavnika

Neće biti ništa drugačije. Australijski TV kanal SBS, u saradnji s komercijalnom produkcijom Blink TV, izabraće evrovizijskog predstavnika i pesmu internim modelom, kao i u prethodna tri slučaja. Kako javljaju inostrani evrovizijski mediji, pregovori organizatora su u toku, a lista potencijalnih kandidata je sužena.

Dosadašnje iskustvo govori da će saopštenje tim povodom SBS izdati u februaru ili martu iduće godine, a neimenovani predstavnici australijske delegacije na Evrosongu potvrdili su za sajt ESC Today da je usvojen i već implementiran novi format izbora nacionalnog evrovizijskog predstavnika koji bi trebalo da bude primenjen za 2019. godinu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Lihtenštajn konačno na Evroviziji?

A već kad je spomenuta 2019. godina, zanimljiva je vest da bi Lihtenštajn konačno mogao da debituje na Pesmi Evrovizije! Naime, nacionalna televizija 1FLTV je po ko zna koji put podnela prijavu za aktivno članstvo u EBU, a takav status bi im omogućio učešće i na Evrosongu.

Bio bi to, kao u slučaju Andore, veliki finansijski izazov za tu zemlju, budući da aktivno članstvo podrazumeva i mesečno plaćanje EBU za razne usluge i servise, uz dodatnu participaciju za Pesmu Evrovizije. Ipak, Lihtenštajn ima čvrstu nameru da se pojavi na najprestižnijem i najdugovečnijem muzičkom i TV formatu u svetu 2019. godine, a sve u cilju obeležavanja 300 godina nezavisnosti te kneževine. Čak se pominje i organizacija nacionalnog izbora.

[ads1]

Naime, Lihtenštajn pokušava da od 2010. godine postane aktivna članica EBU, a nacionalna televizija 1FLTV osnovana je 15. avgusta 2008. godine. Ova mala monarhija je već nekoliko puta u svojoj istoriji pokušavala da debituje na Pesmi Evrovizije. Prvi put 1969. godine, kada su izabrali pesmu na francuskom jeziku Un beau matin koju je izvodila Feti (Vetty). Tada nisu mogli da učestvuju jer kao zemlja u kojoj je nemački zvanični jezik, nisu imali pravo da se predstave s pesmom na francuskom. Drugi pokušaj bio je 1976. godine. Pevačica Bigi Bahman (Biggi Bachmann) je trebalo da peva pesmu My little cowboy. Tada je prepreka bila što Lihtenštajn nema svoju nacionalnu televiziju.

Kneževina Lihtenštajn je jedna od četiri evropske mikro-države, a po veličini nalazi se iza Vatikana, Monaka i San Marina. Celom svojom površinom smeštena je u Alpima, između Austrije i Švajcarske. Kneževina je podeljena na 11 opština u kojima živi 35.000 stanovnika. Glavni grad je Vaduc u kojem živi oko 5.000 stanovnika. Službeni jezik je nemački.