Nacionalni izbori 2018

„Što više to bolje” za Estoniju i San Marino

[dropcap]K[/dropcap]ao velike faonve Evrovizije i svih stvari koje uz ovaj festival idu, početak novembra donosi nam lepe vesti iz Estonije, koju lošiji rezultati u poslednje dve godine kao da su doveli do efekta stvaranja većeg interesovanja i ambicije na ovom takmičenju. Slična situacija je i u San Marinu koji, čini se, više ne bira sredstva da se ponovo nađe u velikom finalu. Najavljena je i velika RTP pres-konferencija na kojoj će mnogi bitni podaci o predstojećem takmičenju u Lisabonu biti izneti.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Novi rekord u Estoniji

Uobičajeno je da u nekoj zemlji, nakon više uzatopnih lošijih rezulata, grafik interesovanja javnosti pada drastično. Međutim, u Estoniji to definitivno nije slučaj. Ne samo da interesovanje raste, već je prijavljenih pesama stiglo toliko mnogo da će morati da se uvede par izmena u proces.

Naime, za Eesti Laul 2018 oboren je rekord sa čak 258 pesama prijavljenih do sad, utvrđeno je nakon zatvaranja otvorenog poziva juče. „Svake godine šalje se sve više i više pesama na ovaj festival, i na tome zahvaljujem svim muzičarima koji su se prijavili ovom prilikom”, izjavio je producent ovog festivala Mart Normet.

Dakle, šta se tačno sada menja? Najveća promena svakako je broj žirija u selekcionoj komisiji, koji je promenjen sa prvobitno planiranih 11 na 15, a jedan deo žirija ostaje internacionalan. Takođe, zbog visokog kvantiteta kompozicija, procedura preselekcije za Eesti Laul je produžena, i trajaće oko sedam dana. Za to vreme, žiri će preslušavati prijavljene kompozicije i davati im ocene od 0 do 5. Na ovaj način će se izabrati prvih 15 kompozicija koje će ostvariti pravo na nastup na sceni Eesti Laula, dok će još pet pesama biti izabrano od strane producenata festivala.

[ads1]

Sam format takmičenja se neće menjati, što znači da če se i dalje sastojati od dva polufinala i jednog finala, a ukupan broj takmičarskih kompozicija će biti 20. Prvo polufinale zakazano je za 10. februar, a drugo sedam dana kasnije, za 17. februar. Finale Eesti Laula održaće se trećeg marta sledeće godine.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Veliko interesovanje u San Marinu

Prošlog meseca evrovizijska delegacija kreirala je otvoren poziv sa slanje pesama koje će predstavljati ovu mikrodežavu na Evroviziji 2018. godine. Od tada, čak 250 kompozicija je prijavljeno iz preko 60 zemalja sa pet kontinenata. Uzimajući u obzir da je poziv otvoren čak do kraja novembra, očekuje se da će ovaj broj još više porasti.

Sve primljene kompozicije biće objavljene ovih dana na dve platforme: www.1in360.com i naravno www.youtube.com. Nažalost, samo audio-fajlovi neće biti objavljivani, pa oni koji su ga poslali biće zamoljeni da naknadno pošalju svoju kompoziciju u formi videa.

Javnost će imati uvid u sve kompozicije i moći će da ih deli po društvenim mrežama i ostalim medijima, a oko ranog decembra će Radio-televizija San Marina zajedno sa produkcijom „1 u 360” napraviti listu od svega 10 takmičara koji će nastupati uživo. Predviđeno je da selekcija bude ispraćena emisijom od sedam epizoda koje će se emitovati u januaru i februaru 2018. godine, a u finalu će se takmičiti tri izvođača za čuveni zlatni evrovizijski tiket, kao i za ugovor sa produkcijskom kućom.

Iz San Marina kažu da među prijavljenima do sad ima i početnika kao i velikih zvezda, pa nas čeka prilično raznovrstan i neizvestan šou. Ovo je prvi put (u ovoj državi) da će se predstavnik birati skoro kompletno onlajn, uz blagu korekciju produkcije.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

David Lindgren ponovo glavni voditelj Melodifestivalena

Ono što se nagađalo, obistinolo se. Švedski pevač i sad već TV lice David Lindgren biće domaćin evrovizijske selekcije Švedske – popularnog Melodifestivalena.

[ads2]Pošto je protekle sezone imao vatreno krštenje na sceni u ulozi voditelja, ispostavilo se vrlo uspešno, producenti šoua su odlučili da mu i dogodine povere isti zadatak. Ko će mu praviti društvo, za sada nije poznato.

David je tri puta nastupio na „Melodiju” kao izvođač (2012, 2013. i 2016), a ove godine je zajedno sa Klarom Henri i Haseom Andersonom vodio festival. On će biti treći voditelj u novoj eri „Melodija” koji će taj festival voditi dva puta zaredom. Pre njega su to učinili Kristijan Luk (2007. i 2008) i Gina Diravi (2012. i 2013).

Podsetimo, najpopularniji nacionalni izbor počinje 3. februara u Karlstadu, a veliko finale tradicionalno će se održati u Stokholmu, u „Frends” areni i to 10. marta. U toku je selekcija pesama koje su pristigle na konkurs, a komisija ima zadatak da od 2.771 prijava izabere samo 14 kompozicija. Producent Krister Bjerkman će sa svojim timom pozvati 13 kompozitora da napišu pesme za festival, a jedan preostali takmičar je, kako smo već pisali, Stiko Per Lašon, pobednik takmičenja P4 Nästa 2017 – radijskog nadmetanja muzičkih noviteta za koje glasa isključivo publika.

Ovako izgleda lista gradova domaćina, kao i datuma održavanja Melodifestivalena:

Prvo polufinale | Karlstad, arena „Lefberg” | 3. februar
Drugo polufinale | Geteborg, arena „Skandinavijum” | 10. februar
Treće polufinale | Malme, arena „Malme” | 17. februar
Četvrto polufinale | Ernšeldsvik, sportski centar „Fjelreven” | 24. februar
„Druga šansa” | Kristijanstad, arena „Kristijanstad” | 3. mart
Veliko finale | Stokholm, arena „Frends” | 10. mart

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

RTP najavio veliku pres-konferenciju 7. novembra

Radio-televizija Portugalije (RTP) objavila je informaciju da će se 7. novembra održati prva velika pres-konferencija za štampu povodom organizacije Takmičenja za pesmu Evrovizije 2018. godine. Detalji, napredak priprema i mnogo drugih informacija biće poznato nakon iste. Mesto održavanja konferencije biće Oceanario de Lisboa, koji je odmah nadomak Arene „Altice”, gde će se održati samo takmičenje. Do sada RTP je između ostalog najavio koncept tzv. „razglednica”, a očekuje se učešće 43 zemlje (koliki je i trenutni rekord).