Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Otvoren konkurs za Monteviziju. Norvežani biraju 10. marta

[dropcap]J[/dropcap]esen sa sobom donosi pregršt informacija oko predstojećih nacionalnih finala. Ovoga puta vesti o nacionalnim izborima stižu nam iz Crne Gore, Norveške, Jermenije i Holandije. Takođe, interesantne vesti stižu i iz Makedonije, kojoj je trenutno zabranjeno učešće zbog prevelikih dugovanja.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

RTCG objavio pravila Montevizije

Radio-televizija Crne Gore objaila je pravilnik takmičenja „Montevizija” na kojem će se izabrati evrovizijski predstavnik za Lisabon.

Zanimljivo je da Crnogorci dozvoljavaju svim zainteresovanim autorima da konkurišu, ali postoji uslov da izvođač mora imati crnogorsko državljanstvo i da tekst pesme mora biti na nekom od zvaničnih jezika Crne Gore. Takođe, jedan izvođač može podneti najviše dve prijave.

Konkurs je otvoren od 1. novembra do sredine decembra, posle čega će selekciona komisija izabrati najboljih pet za takmičarsko veče. Pobednika Montevizije izabraće isključivo publika telefonskim glasanjem.

Datum održavanja crnogorskog izbora nije poznat.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Norvežani biraju 10. marta

NRK, nacionalni emiter Norveške, objavio je datum održavanja tradicionalnog nacionalnog takmičenja Melodi Grand Prix – 10. mart. Na adresu NRK pristiglo je 1.200 prijava. Specijalni žiri će od ovih 1.200 pesama izabrati samo 10 za finale. Format takmičenja bi trebalo da ostane sličan onom prošlogodišnjem, a više detalja očekuje se u predstojećem periodu.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Holanđani ne menjaju strategiju

AVROTROS, nacionalni emiter Holandije, i u narednoj evrovizijskoj sezoni namerava da predstavnika izabere internim putem. Samim tim, spekulacije u holandskim medijima o narednom evrovizijskom predstavniku su svakodnevne i uglavnom se pominju istaknuta imena holandske muzičke scene. Naravno interesantni detalji oko ovog izbora nas tek očekuju u narednim mesecima.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Depi Evratesil u februaru

Nacionalni servis Jermenije, AMPTV, objavio je već da će i u narednoj sezoni predstavnik ove zemlje biti izabran preko takmičenja Depi Evratesil. To će biti druga sezona ovog nacionalnog izbora. Svi zainteresovani izvođači mogu da se prijave do 15. decembra. Izvođači u toku takmičenja će izvoditi originalne pesme, a što se pobedničke numere tiče, ona mora biti napisana isključivo za taj projekat. Takmičenje će biti održano u februaru.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Apel Novinarskog udruženja Makedonije vladi te zemlje

Novinarsko udruženje Makedonije je uputilo molbu vladi ove zemlje da reši finansijske dugove nacionalnog emitera MRT prema EBU.

Kako se u saopštenju navodi, isključenje iz EBU bi bio korak nazad za Makedoniju i narušilo bi imidž te zemlje. Navodi se takođe da je do takve situacije došlo zbog neodrživog načina finansiranja nacionalne televizije, kao i lošeg menadžmenta. Jedino rešenje za MRT je, prema tome, da vlada plati 500.000 evra duga.

Prema propozicijama, ukoliko Makedonija u narednom periodu ne isplati dug, neće moći da učestvuje na Evroviziji, ali ni da koristi sadržaje EBU. Ipak, učešće na Dečjoj Evroviziji nije ugroženo.