Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Stop Makedoniji na Evroviziji. Nemačka okreće novi list

[dropcap]S[/dropcap]udeći po tome da je sam kraj oktobra, evrovizijska groznica se širi munjevitom brzinom. Kako je uzdrmala Grčku i napravila probijanje roka konkursa, zasigurno očekujemo kvalitetne pesme i ove godine. S druge strane, Danska želi da stavi tačku na neuspehe, Nemačka takođe, dok je Fincima, čini se, sve potaman i polažu nade u umetnike pune želje za uspehom.

Potpuri ipak započinjemo jednom ne tako lepom vešću…

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

EBU blokirao učešće Makedonije na Pesmi Evrovizije

Prema pisanju sajta ESC Today, Makedonska radio-televizija dobila je zabranu učestvovanja na Pesmi Evrovizije zbog velikih dugovanja koja ta kuća ima premu Evropskoj radiodifuznoj uniji. Kako je naznačeno u saopštenju EBU, Makedoncima je nadalje zabranjen svaki pristup i korišćenje raznih servisa EBU, među kojima je razmena vesti evrovizijskim kanalom, prenos posebnih sportskih događaja, pravna, tehnička i istraživačka ekspertiza i slično… Ukoliko se novonastala situacija ne popravi i ne reši, MRT neće imati pravo da učestvuje dogodine u Lisabonu.

Rumunski scenario iz 2016. godine se ponavlja. Ipak, u slučaju Makedonije, ovo se ne događa tri nedelje pre Pesme Evrovizije, pa MRT ima vremena i prostora da ispravi „krivu Drinu”. Učešće na Dečjoj pesmi Evrovizije ovog novembra u Tbilisiju će, pak, biti dozvoljeno, zbog ranijih već ugovorenih i ispunjenih planova.

[ads1]

MRT se po ovom pitanju nije oglašavao. Preliminarni rok za prijavu za učešće na Evrosongu 2018. godine istekao je 15. septembra, a krajnji rok za eventualno povlačenje bez finansijskih i drugih posledica bio je 10. oktobar.

Podsetimo, MRT ima dug od 21,5 milion evra, a generalni direktor te kuće Marjan Cvetkovski ranije je izjavio da će sada biti malo teže isplatiti dug jer je nova vlada donela odluku o ukidanju TV pretplate, te finansiranju emitera iz državnog budžeta.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

16 izabranih numera od 13 izdavačkih kuća

Rok za podnošenje prijava je bio produžen, te se prijavilo čak 13 izavačkih kuća, sa 16 numera, među kojima su i najpoznatije Heaven Music, Cobalt Music, Minos Emi – Universal i dr.

Uslov za prijavu je bio da tekst pesama bude na maternjem jeziku, kao i da melodije pesama sadrže etno-zvuk i tradicionalni uticaj.

Očekuje se da grčki emiter izabere određeni broj pesama do kraja novembra, koje će se poslednje nedelje u februaru boriti za kartu za Lisabon.

Podsetimo se da govorimo o jednoj od uspešnijih zemalja učesnica, te da očekujemo vrlo zanimljivo finale. Grčka je debitovala na takmičenju za Pesmu Evrovizije 1974. godine sa Marinelom, a sa pesmom „Moj broj jedan” u izvođenju Elene Paparizu prvi put je dovela u Atinu ovo spektakularno takmičenje 2006. godine.

Prošle godine s predstavnicom Demi i njenim izvođenjem moderne pesme „Ovo je ljubav” zauzeli su 19. mesto.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Nemačka otkriva planove za 2018. godinu

Nemački nacionalni emiter ARD je objavio informacije o predstojećem odabiru kandidata za predstavnika na Evroviziji 2018. Predstavnik zemlje biće izabran putem telefonskog glasanja publike, evropskog panela i glasanja stručnog međunarodnog žirija.

Članovi evropskog panela biće izabrani preko anketa na društvenim mrežama, gde će učestvovati minimum 10.000 ljudi. Sto izabranih članova evropskog panela učestvovaće u svim fazama selekcije, od kvalifikacija do finalnog glasanja u TV emisiji, kako bi odabrali najbolje učesnike.

Međunarodni žiri će obuhvatati od 20 do 25 članova koji su ranije sedeli u nacionalnim žirijima svojih zemalja i koji su demonstrirali svoju muzičku ekspertizu prilikom glasanja u finalu Evrovizije.

Glavni urednik zabavnog programa ARD Tomas Šrajber je dao sledeće izjavu:

Tokom proteklih nekoliko meseci održali smo dosta intenzivnih sastanaka, razmatrali smo sve aspekte i izneli savete i kritike. Cilj je da ne bude ništa kako je bilo ranije. Među nama vlada entuzijazam, tako da smo uložili strast, znanje i analize iz želje da zajedno stvorimo novi početak za Evroviziju u Nemačkoj. Naš cilj je da temeljno razmotrimo ukus internacionalne publike, angažujemo međunarodne muzičke stučnjake, od prvog izbora kandidata do kvalifikacije, da postanemo međunarodno prepoznatljivi, odlučni i uspešni. Naš koncept će biti kreativno predstavljen u svetu muzike i fanova, a mi ćemo učiniti sve što možemo da stvorimo entuzijastičnu Nemačku.

S druge strane, svi oni koji žele da se takmiče mogu da se prijave putem imejl adrese bewerberESC2018@digame.de do 6. novembra 2017. godine u podne. Članovi evropskog panela će na osnovu pristiglih prijava odabrati 20 najuspešnijih učesnika, a merilo odabira će biti uspešnost u pevanju u snalaženje na sceni. Pet najboljih će se naći u užem izboru, a ARD će se potruditi da svako od njih dobije što autentičniju pesmu.

Nemačka drži rekord po broju učešća. Debitovala  je 1956. godine i broji 61 nastup na Evroviziji. Poslednjih pet izdanja je prošlo jako loše i nezapaženo, uprkos tome što su imali sasvim pristojne pesme.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Takmičari finskog festivala će biti objavljeni 7. novembra

Učesnici 7. izdanja festivala Uuden Musiikin Kilpailu (srp. Novo muzičko takmičenje) biće najavljeni na konferenciji za novinare koja će se održati 7. novembra u 12.00 h.

Konferenciju za novinare možete pratiti na sajtu Yle.fi/umk, kao i na njihovim stranicama na Fejsbuku, Jutjubu i Instagramu. Sve aktuelnosti se mogu pratiti i pod oznakom #UMK18.

Na takmičenju će voditelji biti predstavnica Finske iz 2013. godine Krista Sikfrids (koja je takođe bila domaćin prethodna dva izdanja UMK), zajedno sa komentatorom Evrovizije Mikom Silvenoinenom.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Izrael započeo potragu za predstavnikom

Peta sezona muzičkog rijaliti formata „Sledeća zvezda” počela je da se emituje na nacionalnoj televiziji Izraela proteklog vikenda. Kroz ovaj televizijski maraton prodefilovaće više desetina kandidata, a o kvalifikantima odlučuje publika i četvoročlani žiri, među kojima je Harel Skat, velika izraelska zevzda i evrovizijski predstavnik 2010. godine.

[ads1]

Šou je specifičan po tome što svaki kandidat mora da prikupi više od 70% glasova publike koja glasa u trenutku njihovog izvođenja.

Izrael će tako četvrtu godinu zaredom putem ovog šoua izabrati predstavnika za Evrosong. Nadav Gueđ je pobedio 2015. godine, a u Beču je pevao numeru Golden boy koja je posle takmičenja bila pisana za Evroviziju. Godinu dana kasnije kartu za Stokholm je dobio Hovi Star, ali su finalisti šoua „Sledeća zvezda” dobili evrovizijsku pesmu Made of stars, u različitim aranžmanima. Ove godine, pak, Imri Ziv je kao pobednik, poput Nadava, naknadno dobio evrovizijsku pesmu specijalno pisanu za njega.

Kako će ovog puta biti delegirana evrovizijska pesma nije poznato.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Konkurs za Selecția Națională od 15. novembra

Rumunski nacionalni emiter objavio je da će se prijave za novi format evrovizijskog izbora odvijati od 15. novembra do 15. decembra.

Novi koncept je osmišljen po uzoru na popularni Melodifestivalen jer će takmičenje činiti pet polufinala i finale koji će biti emitovani tokom januara i februara, a svake nedelje takmičenje će gostovati u drugom gradu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Danska želi plasman u prvih 10

Ovih dana, danski emiter vredno radi na izboru 10 pesama koje će se naći u nacionalnom finalu.

Izborno evrovizijsko takmičenje u Danskoj će se održati 10. februara u Olborgu, u dvorani „Gigantijum”. Karte su puštene u prodaju, a izvršni producent Jan Lagermand Lundme poručuje sledeće:

– Prošle godine smo odlučili da učinimo sve što možemo da pokrenemo ovakav proces selekcije, a to ćemo uraditi i ove godine. Slušaćemo mišljenje širokog spektra obožavalaca, ljude iz muzičke industrije, kako bismo odabrali top 10 pesama.

Nakon dva uzastopna ispadanja u polufinalu i ovogodišnjeg osvojenog 20. mesta u finalu, Danci se uveliko spremaju da sledeće godine ostvare cilj – ulazak među prvih 10.

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • E-Mail adresa za prijave, za nemački predizbor, glasi “bewerberESC2018@digame.de”, ne
    “beverberESC2018@digame.de”. “w” se u nemačkom jeziku izgovara kao naše “v”, a “v”, kao “f”.

    Svakako se nadam, da će trud uroditi plodom. Zaslužili su naizad bolji plasman.