Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Veliki zaokret u Rumuniji. Promene i u Jermeniji

[dropcap]T[/dropcap]ema ovog izdanja potpurija je u vezi s pripremama za predstojeće takmičenje u Portugaliji. Pored dobrih vesti koje dolaze s područja zemlje domaćina, tu se nalaze isto tako dobre informacije iz Rumunije i Holandije, ali i ne baš tako srećna vest iz Makedonije.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Veliki zaokret u Rumuniji

Da, dobro ste pročitali. Novo izdanje tradicionalnog rumunskog festivala Selecția Națională će biti skroz drugačije u odnosu na sve dosadašnje.

Novi koncept je osmišljen po uzoru na popularni Melodifestivalen. Tačnije, izbor će se sastojati iz pet polufinala i finala koja će biti emitovana tokom januara i februara. Da bi celo „kopiranje” švedske priče bilo kompletno, organizatori su odlučili da svake nedelje takmičenje gostuje u drugom gradu.

[ads1]

Konkurs za zainteresovane izvođače i autore će biti otvoren u novembru, a u decembru će biti upriličena objava liste učesnika.

Ceo ovaj osveženi festival će biti jedan od projekata rumunske televizije TVR koji će biti realizovani do 1. decembra naredne godine u sklopu stogodišnjice obeležavanja državnog praznika – Dana ujedinjenja.

Ovim se dolazi do zaključka da su se Rumuni u konceptualnom smislu ovaj put zaista uozbiljili, a da li će i ponuda pesama biti bolja u odnosu na ranije godine?

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Depi Evratesil ponovo izbor predstavnika Jermenije

Da, Jermeni će i u tekućoj sezoni iskoristiti isti format nacionalne selekcije za izbor evrovizijskog predstavnika kao i prošle godine, ali uz određene promene.

Ovog puta, zainteresovani izvođači, koji moraju da budu državljani Jermenije ili da imaju bar prebivalište, moraju da konkurišu sa originalnim pesmama! To praktično znači da će se kroz ceo šou izabrani učesnici takmičiti s potencijalnom evrovizijskom numerom koja, sudeći prema novom pravilniku, ne sme biti javno objavljena pre 30. septembra.

Nacionalna televizija će emitovati četiri TV šoua kroz koja će biti izabran pobednik, koji će tako imati mogućnost da putuje u Lisabon idućeg maja.

Konkurs je otvoren od 27. oktobra do 15. decembra, a više o pravilima, kao i prijavni formular, nalaze se na stranici Eurovision.am >>.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Obavljen žreb za Festival da canção

U prostorijama portugalskog javnog servisa RTP je obavljen žreb za polufinalna nadmetanja 18. i 25. februara izbornog festivala Festival da canção (srp. Festival pesama). Ovaj put se žreb odnosi na kompozitore čije će pesme biti izvedene na festivalu, dok će izvođači istih biti naknadno objavljeni.

[tabs type=”vertical”] [tabs_head] [tab_title] 1. polufinale [/tab_title] [tab_title] 2. polufinale [/tab_title] [/tabs_head] [tab]
 1. Žulio Resende
 2. Benjamim
 3. Rita Dijas
 4. Žaneiro
 5. Žoze Sid
 6. Malu Magaljais
 7. Fernando Tordo
 8. Nuno Rafael
 9. Žorže Palma
 10. Diogo Klemente
 11. JP Simois
 12. Minta
 13. Paulo Prasa
[/tab] [tab]
 1. Kapikva
 2. Migel Anželo
 3. Peter Serado
 4. Paulo Flores
 5. Fransisko Rebelo
 6. Tito Paris
 7. Danijela Onis
 8. Diogo Pisara
 9. Armando Teišeira
 10. Žoao Alfonso
 11. Izaura
 12. Bruno Kardozo
 13. Aline Frazao
[/tab] [/tabs]

Nije zgoreg podsetiti da će se ukupno 14 izvođača kvalifikovati za veliko finale koje je na programu 4. marta u Gimaraisu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Objava holandskog predstavnika u novembru

Sudeći prema pisanju holandskog dnevnog lista „Metro”, Holandija će i ovaj put ostati verna internoj metodi odabira predstavnika.

[ads1]

Naime, javni emiter AVROTROS je napravio uži izbor potencijalnih izvođača za Lisabon i sada stručni žiri ima zadatak da od svih tih kandidata izabere jednog koji će ići u Lisabon. Ali, žiri neće dugo većati pošto će objava pravog kandidata biti upriličena sredinom novembra.

Kao glavni favoriti za odlazak na Evrosong se navode dve nove muzičke zvezde Man de Stenvinkel i Plen Birboms. Obe su se takmičile u popularnom šou-programu „Glas Holandije”.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Može li se dogoditi da Evrovizija prođe bez Makedonije?

Nedavno smo pisali o iznosu novca koji će makedonski javni servis iskoristiti za praćenje Pesme Evrovizije, ali to nije značilo da će Makedonija potvrditi učešće za 2018. godinu. Ali, postoji sada mogućnost da se Makedonija povuče sa takmičenja.

Naime, makedonska radio-televizija ima dug od 21,5 milion evra prema domaćim i stranim poverenicima, što je u sprezi sa Evropskom radiodifuznom unijom. U slučaju da rukovodstvo televizije ne isplati dug, moglo bi se dogoditi uvođenje sankcija trećeg stepena koje bi podrazumevale nemogućnost emitovanja velikih evropskih događaja u koje, pored takmičenja za Pesmu Evrovizije, spadaju i sportske utakmice, filmovi i dokumentarni filmovi.

[ads1]

Za sve ovo se pravda generalni direktor Marjan Cvetkovski koji je izjavio da će sada biti malo teže isplatiti dug jer je nova vlada donela odluku o ukidanju TV pretplate i finansiranju emitera iz državnog budžeta.

Kako će se ova stvar rešiti, ostaje da se vidi…