Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Grci se oslanjaju na izdavačke kuće. Mons u žiriju izbora u San Marinu

[dropcap]G[/dropcap]rčka evrovizijska saga se krčka na laganoj vatri i ozbiljno preti španskoj evrovizijskoj histeriji fanova. Švajcarci se možda i najozbiljnije spremaju za Evrosong, u očajnom pokušaju za tek 4. evrovizijsko finale, a popularni Mons žiriraće kandidate u San Marinu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10 izdavačkih kuća predlaže evrovizijske kandidate

Nacionalni emiter u Grčkoj ERT uputio je poziv najvećim i najznačajnijim izdavačkim kućama da podnesu evrovizijske predloge do petka, 27. oktobra. Među njima su Heaven Music, Cobalt Music, Minos Emi – Universal i dr.

Već smo izvestili da su diskografske kuće imale rok da dostave svoje predloge do 20. oktobra, ali je ERT produžio to vreme. Jedini uslov koji je postavio jeste da pesme moraju biti na grčkom jeziku i da moraju sadržati lokalne muzičke elemente, kako bi dočarale grčku kulturu i nasleđe.

[ads1]

ERT očekuje 12-15 pesama, a nakon isteka roka selekciona komisija će razmatrati predloge i odabrati one najbolje numere za izborni festival.

Predsednik selekcione komisije će biti dirigent Anastasios Simeonidis, a ostali članovi su: Durdubakis Petros, Ktistakis Dimitris, Kostas Aleksis, Mesina Mihalis, Pirarinos Andreas, Spiropulos Bah Janis i Caras Pantazis.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Mons i Zoe u žiriju sanmarinežanskog izbora

San Marino će predstavnika za Lisabon izabrati preko novog rijaliti TV formata 1 in 360 koji će biti rađen u koprodukciji sa producentskom kućom „Naff Naff Ltd.“ iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Producenti ovog šoua objavili su tročlani žiri koji će ocenjivati i evaluirati sve prijavljene kandidate. To su Šveđanin Mons Selmerlev, pobednik Evrosonga 2015. i Zoe, predstavnica Austrije 2016. godine. Njima je pridružen i Dejv Beri, poznati britanski radijski DJ i TV voditelj.

Inovativan način evrovizijske selekcije oslanja se više na digitalne komunikacije, a više o tome saznajte u našem prethodnom tekstu OVDE.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Švajcarci traže čarobnu formulu za evrovizijsko finale

Istina, o evrovizijskoj selekciji u Švajcarskoj se već dosta zna. Finale će biti održano 4. februara, sa sedam (ili više) učesnika, a o pobedniku će odlučivati publika i međunarodni stručni žiri.

Novina je, dakle, uključivanje inostranih stručnjaka u proces izbora, što je praksa koju uspešno sprovode pojedine evropske države prilikom izbora predstavnika i pesme za Evrosong. Druga novina jeste da izabrane numere za nacionalno finale Die Entschedigunsshow neće moći više da se slušaju na raznim digitalnim platformama. Da li to znači da će publika pesme prvi put čuti u samom finalu, nije jasno, ali je sigurno da organizatori žele da „zatvore” celu proceduru, odn. svedu je na uži krug ljudi.

Švajcarski javni emiter je ove godine primio neverovatnih 670 kompozicija na svoju adresu, za šta je delom zaslužan i tzv. muzički kamp koji je bio organizovan u gradu Mauru. Domaćim autorima data je prednost nad inostranim. Kamp je organizovalo društvo za švajcarske kompozitore, tekstopisce i izdavače muzike SUISA.

[ads1]

Kompozitor Pele Lorijano je postavio kriterijume za prisutne kompozitore, a to je da pesme moraju biti autentične i kompatibilne sa radijskim sadržajem. Kamp je radio s pet grupa sa po pet pojedinaca – pevača ili muzičara, producenata i autora tekstova – koji su napisali 18 numera. Od 25 učesnika kampa, 18 ih je bilo iz Švajcarske.

Švajcarski producenti sada traže saradnju sa inostranim autorima, kako bi stvorili pesmu koja će privuću širu evropsku publiku.

Prilikom selekcije, prioritet će se dati pre svega pesmama – melodiji, tekstu, a tek naknadno će se birati najadekvatniji izvođač.

Nije zgoreg da podsetimo da su u ovakvu temeljnu pripremu za evrovizijsko takmičenje bili konsultovani švedski evrovizijski magovi i producenti – Krister Bjerkman i Martin Esterdal.

Švajcarska se od uvođenja polufinala na Pesmi Evrovizije 2004. godine samo tri puta plasirala u finale (2005, 2011. i 2014) – prilično bedno za taku dugovečnu evrovizijsku državu koja je iznedrila jednu Selin Dion i koja je dala pregršt evrovizijskih evergrin pesama kroz ranije decenije.