AKTUELNO

Povratak Montevizije. Letonci biraju pesme za Supernovu

Novo izdanje „evrovizijskog potpurija” nam govori da se izborni festivali polako vraćaju na eks-Ju područje, a poslednja zemlja koja se odlučila na taj korak je Crna Gora.

Pored te informacije nam još jednu vest šalje i Letonija, a opšrnije o svemu tome možete čitati u narednim redovima.

Povratak Montevizije

Posle Srbije, i govorkanja da se Dora vraća u Hrvatsku, i Crna Gora je odlučila da vrati izborni festival za Evrosong.

Naime, direktor crnogorske televizije Vladan Mićunović je u intervjuu za sajt Vijesti.me izjavio da se posle 12 godina vraća festival Montevizija preko kojeg će biti izabran njhov predstavnik za Lisabon. Mićunović je u istom intervjuu naglasio da će konkurs za Monteviziju biti otvoren 1. novembra i trajaće sve do sredine decembra.

Stručni žiri će posle završetka konkursa imati zadatak da izabere pet najboljih kompozicija koje će biti izvedene na završnoj večeri 17. februara, nakon čega će odluka o pobedniku biti prepuštena isključivo publici.

Montevizija je bila festival u organizaciji RTCG preko kojeg su se birali učesnici za izborno takmičenje Srbije i Crne Gore – Evropesma/Europjesma. Održana je samo dva puta – 2005. i 2006. godine, da bi 2007. i 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti, RTCG ustanovio novo takmičenje – MontenegroSong.

Želimo Crnogorcima puno sreće u odabiru idealne pesme!

Publika bira pesme za Supernovu

Letonski izborni festival Supernova je ušao u drugu fazu organizacije, a to je odabir pesama za novo izdanje ovog popularnog TV formata. Novitet u odnosu na prethodnu godinu je taj da će pored stručnog žirija u biranju pesama moći da učestvuje i publika preko oficijelne internet stranice Supernova >>.

Glasanje će trajati do 29. oktobra, a odabrani kandidati sa najviše lajkova će ići u narednu fazu zvanu audicija. Ona će biti održana 5. novembra nakon čega će stručni žiri odabrati do 24 najbolja izvođača koji su se pokazali u živim izvođenjima.

Činjenice u vezi sa ovim konkursom su sledeće:

  • na konkurs je pristiglo 96 pesama od čega je odabrano 63 za internet konkurs;
  • pet pesama je otpevano na letonskom jeziku, jedna pesma je dvojezična (kombinacija letonskog i engleskog) i po jedna numera je otpevana na livonskom i španskom jeziku. Sve ostale numere su otpevane na engleskom;
  • Šest autora je podnelo po dve pesme, dok je osmoro potencijalnih učesnika već učestvovalo na festivalu Supernova;
  • najčešće korišćene reči u nazivima pesama su „you” (ti), „love” (ljubav) i „war” (rat).

Pogledajte i:

Dečja Evrovizija: Prva Janina i Irinina proba (VIDEO)

Predstavnica Srbije na dečjem Evrosongu u Tbilisiju imale su uspešnu prvi tehničku probu. Irina i …