Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Povratak Montevizije. Letonci biraju pesme za Supernovu

[dropcap]N[/dropcap]ovo izdanje „evrovizijskog potpurija” nam govori da se izborni festivali polako vraćaju na eks-Ju područje, a poslednja zemlja koja se odlučila na taj korak je Crna Gora.

Pored te informacije nam još jednu vest šalje i Letonija, a opšrnije o svemu tome možete čitati u narednim redovima.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Povratak Montevizije

Posle Srbije, i govorkanja da se Dora vraća u Hrvatsku, i Crna Gora je odlučila da vrati izborni festival za Evrosong.

Naime, direktor crnogorske televizije Vladan Mićunović je u intervjuu za sajt Vijesti.me izjavio da se posle 12 godina vraća festival Montevizija preko kojeg će biti izabran njhov predstavnik za Lisabon. Mićunović je u istom intervjuu naglasio da će konkurs za Monteviziju biti otvoren 1. novembra i trajaće sve do sredine decembra.

[ads1]

Stručni žiri će posle završetka konkursa imati zadatak da izabere pet najboljih kompozicija koje će biti izvedene na završnoj večeri 17. februara, nakon čega će odluka o pobedniku biti prepuštena isključivo publici.

Montevizija je bila festival u organizaciji RTCG preko kojeg su se birali učesnici za izborno takmičenje Srbije i Crne Gore – Evropesma/Europjesma. Održana je samo dva puta – 2005. i 2006. godine, da bi 2007. i 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti, RTCG ustanovio novo takmičenje – MontenegroSong.

Želimo Crnogorcima puno sreće u odabiru idealne pesme!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Publika bira pesme za Supernovu

Letonski izborni festival Supernova je ušao u drugu fazu organizacije, a to je odabir pesama za novo izdanje ovog popularnog TV formata. Novitet u odnosu na prethodnu godinu je taj da će pored stručnog žirija u biranju pesama moći da učestvuje i publika preko oficijelne internet stranice Supernova >>.

Glasanje će trajati do 29. oktobra, a odabrani kandidati sa najviše lajkova će ići u narednu fazu zvanu audicija. Ona će biti održana 5. novembra nakon čega će stručni žiri odabrati do 24 najbolja izvođača koji su se pokazali u živim izvođenjima.

Činjenice u vezi sa ovim konkursom su sledeće:

[ads1]
  • na konkurs je pristiglo 96 pesama od čega je odabrano 63 za internet konkurs;
  • pet pesama je otpevano na letonskom jeziku, jedna pesma je dvojezična (kombinacija letonskog i engleskog) i po jedna numera je otpevana na livonskom i španskom jeziku. Sve ostale numere su otpevane na engleskom;
  • Šest autora je podnelo po dve pesme, dok je osmoro potencijalnih učesnika već učestvovalo na festivalu Supernova;
  • najčešće korišćene reči u nazivima pesama su „you” (ti), „love” (ljubav) i „war” (rat).