Nacionalni izbori 2018

Malta ima finaliste. Italijani ponovo menjaju pravila Sanrema

[dropcap]M[/dropcap]alta je privela kraju pripreme za nacionalno evrovizijsko prvenstvo, Francuzi kreću stopama drugih zemalja, Mađari su odredili datum početka i završetka A Dala, a Italijani konačno malo pojednostavljuju pravila Sanrema. To ipak ne znači da će manje da „drobe” u programu, niti da će festivalske večeri trajati u podnošljivom vremenskom okviru.

Opširnije o tim i nekim drugim detaljima iz Letonije, čitajte u nastavku.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Malta imenovala 16 finalista

Malteški javni servis Public Broadcasting Service (PBS) objavio je listu od 16 izvođača koji će se predstaviti publici na festivalu Malta Eurovision Song Contest.

[toggle title=”Lista učesnika” state=”close”]
 1. Ejdan | Dai laga
 2. „Avenue Sky” | We can run
 3. Bruk Borg | Heart of gold
 4. Kristabela Borg | Taboo
 5. Danica Muskat | One step at a time
 6. Debora „C” | Turn it up
 7. Elinor Kasar | Back to life
 8. Džasmin Abela | Supernovas
 9. Lorens Grej | Love regenade
 10. Metju Entoni | Call 2morrow
 11. Mihail Atard i Čerilis Kamileri | Breaking point
 12. Mirjana Konte | Rocket
 13. Petra | Evolution
 14. Rijanon Mikalef | Beyond blue horizons
 15. Ričard i Džo Mikalef | Song for dad
 16. Ticijana Kaleja | First time
[/toggle]

Primetno je da je i ove godine spisak učesnika sastavljen od poznatih imena. Neka od njih su i ranijih godina pokušavala da se domognu Pesme Evrovizije.

Šesnaestoro izvođača je izabrao sedmočlani internacionalni žiri s liste od 30 kandidata koji su prethodno ušli u uži izbor. Domaći žiri je imao zadatak da od 129 prijava izbor suzi na 30.

Kao i prošle godine, i ove će odluku o pobedniku donositi isključivo telefonski glasovi publike, a finale je planirano u februaru.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

„Destinacija Evrovizija” nacionalni izbor Francuske

Da će Francuzi organizovati festivalski nacionalni izbor za evrovizijsku pesmu nije neka novost, budući da smo o tome i ranije izveštavali. Ipak, televizija France 2, koja organizuje selekciju, sada je dala koji detalj više.

Šou se zove „Destinacija Evrovizija” i sadržaće više emisija – najverovatnije dva unapred snimljena polufinala i finalno veče koje će se emitovati uživo. Logično, finaliste će izabrati panel stručnog žirija, dok će u finalu pobedničku pesmu birati zajedno publika i žiri.

[ads1]

Ukupno će 15-16 pesama biti u konkurenciji. France 2 od juna sprovodi javni konkurs za autore i izvođače pa se očekuje veliko interesovanje, naročito zbog otvorenog pristupa inostranih učesnika. Ipak, pesme moraju sadržati minimalno 70% teksta na francuskom, a ukoliko se dogodi da pobedi pesma koja je 100% na francuskom, dodavanje reči na engleskom neće biti moguće.

Domaćin francuskog nacionalnog izbora biće Garu, popularni kanadsko-francuski pevač.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

DJ Rudd predsedava žirijem Supernove

Letonska nacionalna televizija LTV saopštila je da će novom Supernovom predsedavati mladi di-džej i producent, muzički urednik DJ Rudd. Dosadašnji predsedavajući Kaspars Roga iz grupe „Brainstorm” (Letonija 2000) ide na veliku azijsku turneju s bendom u vreme održavanja nacionalne evrovizijske selekcije.

Konkurs je još uvek toku, traje od 6. septembra do 15. oktobra, a producenti takmičenja žele savremene pop melodije i harizmatične izvođače koji će eventualni evrovizijski uspeh iskoristiti za izgradnju dugoročne međunarodne karijere. Ove sezone dozvoljeno je i inostranim stvaraocima da konkurišu, ali je uslov da njihovo učešće u tome bude do 30%.

[ads1]

Već 5. novembra inostrani i letonski žiri će se sastati kako bi ocenili sve prijavljene kandidate koji će morati da uživo izvedu svoje numere. Posle toga znaće se koliko njih će dobiti ulaznicu za TV šou Supernova.

LTV će i ove sezone ostvariti saradnju sa izdavačkom kućom Universal Music Group kako bi se na što bolji način promovisao pobednik takmičenja i evrovizijski predstavnik, ne samo u Letoniji, već i šire.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Nove promene pravila festivala Sanremo

Retko se dogodi da Italijani dve godine zaredom prirede koncepcijski isti festival, pa ni nastupajuća sezona neće biti izuzetak.

Organizatori su objavili novi pravilnik u kojem je najvažnije sledeće: tokom petodnevnog takmičenja neće biti eliminacija, a dužina pesme je produžena sa 3:30 na 4:00 minuta.

I u kategoriji „šampiona” i u kategoriji „novih nada” neće biti niko eliminisan tokom takmičarskih večeri, a izvođači će prikupljati bodove i poene kombinacijom glasova žirija, publike, žirija novinara, demoscopico grupe (delegirani muzički poznavaoci i fanovi)… U konkurenciji „šampiona” naći će se 20 pesama, a osam pesama predstaviće „nove nade”.

[ads1]

S druge strane, produženje trajanja pesama bi moglo da bitnije utiče na rearanžman potencijalne evrovizijske pesme, budući da je skraćenje za ceo minut na evrovizijska tri minuta prilično veliko.

Pobedniku Sanrema će prvom biti ponuđeno da predstavlja Italiju na Evrosongu, a ukoliko on to odbije, RAI će po sopstvenom kriterijumu interno izabrati predstavnika.

Famozni italijanski festival kancona će se održati sledeće godine od 6. do 10. februara, a novi umetnički direktor festivala je Klaudio Baljoni, popularni pop pevač i kompozitor.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

A Dal od 20. januara do 24. februara

Tek što su objavili javni konkurs za evrovizijsku selekciju A Dal, Mađari su otkrili i datume održavanja tog vrlo kvalitetnog i popularnog šoua.

Kao i ranijih sezona, i ova će imati tri kvalifikacione emisije, dva polufinala i finale. Šou počinje da se emituje 20. januara, a okončaće se 24. februara.

Konkurs traje od 9. oktobra, a biće zatvoren 15. novembra. Očekuje se učešće 30 takmičara s najpogodnijim pesmama.