Nacionalni izbori 2018

Ukrajinsko finale 24. februara. Mađari spremaju novi A Dal

[dropcap]N[/dropcap]ove vesti iz sveta „velike” Evrovizije su pred nama. Ovaj put su nam takve informacije pristigle iz Mađarske i Ukrajine.

Pre svega toga vredi spomenuti informaciju da je Radio-televizija Srbije, na zadovoljstvo mnogih, rešila da vrati festival „Beovizija” preko kojeg će biti izabran naš predstavnik za Lisabon. Opširnije o svemu tome čitajte u linku ispod:

Beovizija ponovo nacionalni izbor Srbije!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Izbor predstavnika u Ukrajini 24. februara

Ukrajina će svog predstavnika i treći put zaredom izabrati preko televizijskog festivala koji će zajednički organizovati javni emiter NTSU i komercijalni emiter STB. Nakon što je raspisan konkurs za sve zainteresovane izvođače i autore, objavljeni su i detalji o daljoj organizaciji predstojećeg izdanja festivala.

Svi zainteresovani izvođači i autori su svoje radove počeli da dostavljaju 10. oktobra tekuće godine, a poslednji dan kada će moći da podnose svoje prijave je 15. januar naredne godine. Posle završenih prijava će usledeti audicije za odabrane izvođače koji će biti održani u raznim gradovima širom zemlje, nakon čega će biti izabrano između 14 i 20 izvođača koji će proći kroz sam festival.

[ads1]

Svi ti izvođači će biti podeljeni u dve polufinalne grupe. Prva polufinalna grupa će se publici predstaviti 10. februara, a druga 17. februara. Glasovima stručnog žirija i publike plasman u finale će obezbediti između dva ili četiri izvođača, uz eventualnu dodelu „džoker” pozivnice za neke od eliminisanih učesnika. Time dolazimo do brojke od najmanje šest, a najviše devet izvođača, koliko će ih nastupiti u velikom finalu 24. februara. Pobednika će isto izabrati kombinovani glasovi žirija i publike.

Vredi spomenuti da je u novoj sezoni takmičenje dobilo i novog muzičkog urednika – Konstantina Meladzea je na toj funkciji zamenio Ruslan Kvinta. Kvinta, naravno, iza sebe ima jedno bogato evrovizijsko iskustvo – bio je kompozitor pesme Angel sa kojom je Mika Njuton predstavljala Ukrajinu 2011. godine, a pisao je i pesmu Čarolija (Magic) za Ruslana Aslanova, beloruskog predstavnika na Dečjoj Evroviziji 2015. godine.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Mađarska spremna za novi A Dal

Mađarski nacionalni radiodifuzni emiter MTVA će svog evrovizijskog uzdanika i sedmi put zaredom izabrati putem TV formata A Dal. Prijave za sve zainteresovane su otvorene 9. oktobra, a biće zatvorene 15. novembra.

Neke stvari iz ranijih pravilnika takmičenja su ostale iste uz nekoliko dodatih detalja koji ovo nadmetanje čine zanimljivim. Ali, vredi pomenuti sledeće:

  • [ads2]najbitnija stvar je popunjena aplikaciona forma koja se nalazi OVDE >>;
  • ako izvođač hoće da peva na engleskom ili na nekom manjinskom jeziku, mora da dostavi i tekst pesme na mađarskom;
  • pravo prijavljivanja imaju samo izvođači koji imaju objavljene singlove ili albume ili ugovor sa diskografskom kućom;
  • izvođač mora dostaviti slike u visokoj rezoluciji, zajedno sa biografijom na mađarskom i engleskom jeziku, kao i video-spot u visokoj rezoluciji;
  • ako autor pesme šalje više pesama na konkurs, za svaku pesmu mora da ispuni posebnu prijavu;
  • pravo prijavljivanja imaju i inostrani autori, ali u tom slučaju izvođač pesme mora biti izvođač koji je državljanin ili ima prebivalište u Mađarskoj;
  • finalna verzija pesme mora biti predata najkasnije do 20. decembra tekuće godine

Najboljih 30 će steći pravo nastupa na ovom najvećem mađarskom televizijskom festivalu, te se stoga može zaključiti da će format festivala ostati isti – tri kvalifikacione emisije, dva polufinala i finale. Datumi održavanja festivala će naknadno biti objavljeni.

A pored svega toga, postoji i još jedna zanimljivost – prvi put će biti dodeljene nagrade najboljim učesnicima festivala. Naime, stručni žiri će dodeliti dva priznanja – za najbolji tekst i za najboljeg debitanta festivala.

Ovakve izmene su još jedan dobar razlog za nastavak praćenja još jednog od najboljih domaćih evrovizijskih izbora. Zato vam preporučujemo da uživate!