Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

Beovizija ponovo nacionalni izbor Srbije!

[dropcap]N[/dropcap]akon devet godina različitih nacionalnih izbora, internih i neinternih odabira izvođača, Srbija ponovo uvodi Beoviziju kao izbor predstavnika za Pesmu Evrovizije.

Ma da li je moguće?

Detalje o Beoviziji 2018. otkrila je za Blic Olivera Kovačević, urednik zabavnog programa RTS-a. Kompozicije se i dalje sakupljaju, rok traje do 20. oktobra. Ukoliko na adresu radio-televizije Srbije pristigne bar 30 pesama, selekciona komisija će imati zadatak da izabere „desetak” koje će ući u uži krug. Takmičenje će najverovatnije biti održano u februaru, iduće godine.

[ads1]

Što se samog načina odabira pobednika tiče, biće to kombinacija glasova publike i stručnog žirija. Kovačevićeva posebno naglašava da imena članova žirija neće biti objavljena dok za to ne bude vreme – dakle, u februaru. Ovo je deo taktike, gde će se izbeći favorizovanje i slične malverzacije koje su nekada postojale na ovom takmičenju. Takođe, urednica je naglasila da neće biti jedan od članova žirija.

Olivera je u jednom trenutku otkrila i da li će „nova” Beovizija koštati građane Srbije, pošto se svakog meseca izdvaja 150 dinara za televizijsku pretplatu. Jasno je da RTS iz godine u godinu ima sve manji i manji budžet za odlazak na Pesmu Evrovizije. Ukoliko bude raspoloženih partnera i sponzora, Beovizija će biti održana u „Sava centru”, u suprotnom će biti organizovana u studiju RTS-a. Građane Srbije ovo takmičenje neće koštati ništa, već će koštati budžet RTS-a.

Šta se desilo na poslednjoj Beoviziji?

Svi to znamo. Te 2009. godine pobedu je odneo Marko Kon sa Milanom Nikolićem i pesmom Cipela. Iako u polufinalu ovaj duo nije bio favorit žirija, u finalu se to iznenađujuće promenilo, te su isti dobili najviše glasova od stručnog žirija. Naime, nerezonskim i sumanutim pravilima, u polufinalu je glasao jedan, a u finalu drugi žiri.

Favoriti publike i, generalno, najveći favoriti na Beoviziji 2009. godine bili su momci iz grupe „OT Bend” sa pesmom Blagoslov za kraj. Da li da pominjemo da se Marko Kon i Milan Nikolić nisu plasirali ni u finale na moskovskoj Evroviziji?

[ads1]

Beoviziju 2009. prate i skandali poput „slučajnog” događaja u polufinalu, kada su organizatori „omanuli” i nisu objavili Ivanu Selakov i Anu Nikolić kao kvalifikante za finale. Ovu „grešku” su, kasnije, ispravili tako što su se izvinili pevačicama i dozvolili im učešće u finalu kao regularni kvalifikanti. Ivana Selakov se pojavila u finalu takmičenja, dok je Ana Nikolić zbog ove „greške” odlučila da pokrene sudski postupak protiv Radio-televizije Srbije.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Cipela [/tab_title] [tab_title] Blagoslov za kraj [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]

Koliko skandala (ne)će pratiti i „novu” Beoviziju? Ko će se prijaviti? Kako će pesme zvučati? Pitanje je sad!

Oznake