Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: Italija i Portugalija izabrale predstavnice

[dropcap]I[/dropcap]zmeđu dva „potpurija” se dogodilo puno toga u vezi sa Dečjom Evrovizijom, a u centru pažnje svega toga se nalazi Italija koja je poslednja objavila detalje o načinu odabira predstavnika.

Devojčice iz Ukrajine i Rusije su predstavile finalne verzije svojih numera, makedonska delegacija je objavila naziv pesme koju će otpevati njihova predstavnica, dok je Portugalija izabrala interpretatora interno izabrane numere.

O svemu tome detaljnije čitajte u narednim redovima.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Italija objavila pesmu i predstavnika

Bez ikakve prethodne najave Italija je objavila ime izvođača i pesmu koju će otpevati u Tbilisiju. I drugu godinu zaredom će titulu malog barjaktara poneti devojčica. U pitanju je Marija Izide Fjore koja se predstavlja numerom Scelgo (My choice). U pitanju je jedna tipična italijanska balada sa primesama moderne produkcije.

Pesma opisuje dilemu mlade devojke o svojoj budućnosti, a napisala ju je sama Marija uz pomoć Stefana Rigamontija i Fabricija Palaferija.

[ads1]

Ona trenutno pohađa muzički smer srednje škole u Sarcani, gradu u severozapadnoj Italiji. Takođe se bavi plesom, svira klarinet i peva u školskom horu. Nekoliko meseci ranije je stekla svoje prvo ozbiljno muzičko iskustvo tako što se kvalifikovala za polufinale festivala Cantagiro. Sada će biti bogatija i za jedno međunarodno iskustvo preko Dečje Evrovizije u Tbilisiju.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Odabran interpretator portugalske numere

Kao što je ranije najavljeno, portugalski javni servis RTP je u okviru nacionalnog takmičenja Festival da Canção Júnior izabrao interpretatora interno izabrane kompozicije Youtuber koju je napisao Fernando Martins.

U pevanju ove simpatične numere se takmičilo petoro klinaca, a odluku o pobedniku su donosili glasovi stručnog žirija i publike u omeru 50:50. Na samom kraju glasanja su prvo mesto podelile Marijana Venansio i Filipa Fereira, a pošto je u slučaju nerešenog rezultata prednost data glasovima publike, Marijana je kao pobednica publike izabrana za portugalskog izaslanika.

Za sada nije poznato hoće li ova pesma biti dozvoljena za izvođenje na evrovizijskoj sceni jer pravilo glasi da je zabranjena upotreba određenog brenda. Podsetimo, San Marino je 2012. bio prisiljen da promeni ime svoje pesme zbog korišćenja brenda Fejsbuk u nazivu i tekstu pesme.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Premijera makedonske pesme 8. oktobra

Došao je i taj dan kada će Mina Blažev predstaviti pesmu s kojom će se takmičiti u Tbilisiju. Pesma će se zvati Dancing through life i biće predstavljena 8. oktobra s početkom u 18.30 u okviru emisije „Stisni plej” na prvom programu makedonske televizije.

Autor te numere je Aleksandar Masevski koji je prošle godine radio pesmu i za Martiju Stanojković. Masevski je ranije izjavio da će pesma biti u modernom fazonu, mešavina dabstepa i dabl-tempa.

[ads1]

Vredi još jednom spomenuti da je Mina Blažev ovdašnjoj javnosti poznata po tome što je u televizijskoj sezoni 2016/2017. učestvovala u popularnom takmičarskom programu za decu „Pinkove zvezdice” u kojem je dosegla do četvrtfinala.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Devojčice iz Rusije i Ukrajine predstavile promotivne spotove

Da će Polina Boguševič predstavljati Rusiju na takmičenju u Tbilisiju već je poznato. Četiri meseca posle pobede je predstavila i spot za tu pesmu. Osim što je spot doneo bolji audio-snimak numere, predstavio je i konačan naziv pesme – Wings. I to sve zbog ranije poznate činjenice da je jedan deo pesme – i to od druge strofe do prelaza, prepevan na engleski.

U centru pažnje ovog spota se nalazi devojčica koja je česta meta vršnjačkog nasilja. Pored nje se u spotu pojavljuju ostali plesači koji pokretima dočaravaju priču o tome.

Iako je ideja maznuta iz spota popularne pevačice Sije za pesmu Chandelier, tim kopiranim spotom nam Polina šalje jednu bitnu poruku – stop zlostavljanju nad decom.

[ads1]

Ranije smo pisali i da je Anastasija Baginska doradila svoju pesmu koja sada nosi naziv Don’t stop. Sada je i evrovizijska verzija pesme pred publikom. Ono što je primetno u odnosu na prethodnu verziju jeste to što je promenjen aranžman, a isto tako je spušten i tonalitet. Druga promena se odnosi na to da su jedna strofa i jedan refren prepevani na engleski. Radnja spota se nadovezuje na tematiku pesme – a to je da nijedno dete nikada ne treba odustajati od svojih snova, čak i onda kada se roditelji protive time.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Polina Boguševič, RUS [/tab_title] [tab_title] Anastasija Baginska, UKR [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]