Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: Poljaci i Maltežani imaju pesmu za Tbilisi

[dropcap]V[/dropcap]ikend za nama obeležile su nove informacije iz sveta Dečje Evrovizije. Najzanimljivije vesti o promociji svojih malih izaslanika su nam poslali Malta, Portugalija i Australija, ali je svakako najviše pažnje privukao izbor predstavnika i pesme u Poljskoj i u našoj zemlji.

Ipak, tu se nalazi i jedna ne baš tako srećna vest iz Albanije. O svemu tome detaljnije čitajte u narednim redovima.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Poljaci u Tbilisi šalju Alicju Regu

Koncert Krajowych Eliminacji Eurowizji Junior 2017, takmičenje na kojem je Poljska izabrala predstavnika i pesmu za 15. dečji Evrosong, održao se večeras, 1. oktobra, a najviše bodova publike i stručnog žirija dobila je Alicja Rega koja će u Tbilisiju otpevati numeru pod nazivom Mój dom.

U konkurenciji se našlo 10 mladih talenata izabranih na audicijama nakon konkursa u organizaciji nacionalne televizije Poljske. Svi takmičari izvodili su uživo originalne pesme, a publika i žiri u jednakom odnosu „50/50” odlučili su da u glavni grad Gruzije pošalju upravo Alicju.

[ads1]

Poljskoj će ovo biti tek 4. nastup na dečjem Evrosongu, a najbolji rezultat postigla je Olivija Vječorek prošle godine na Malti (11. mesto).

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Predstavljena malteška pesma

Konačno je objavljena i pesma malteškog predstavnika Đanluke Čilije. Vesela je i pokretljiva, a zove se Dawra tond. Ovo je ujedno i prva malteška evrovizijska numera koja sadrži izraze maternjeg jezika. Doduše, iz malteškog jezika imaju samo dve reči.

Autorski je potpisuju kompozitor Dominik Čini i tekstopisac Emil Kaleja Bejlis. Uz simpatičnu pesmu, naravno, ide i simpatičan spot koji je u znaku plesa i – transparenata na kojima je napisano da žele Đanluku kao predsednika države.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Albanija pomerila nacionalno finale za 14. oktobar

Umesto 30. septembra, kako je ranije bilo najavljeno, albanski javni servis RTSH će svoje nacionalno finalno takmičenje Junior Fest održati 14. oktobra. Razlog zbog čega je to tako leži u jednoj krajnje neuobičajenoj činjenici – oficijelni veb-sajt festivala nije bio ažuriran na vreme!

Sve ostalo po pitanju organizacije je po starom – za put u Tbilisi će se boriti 16 kandidata i izbor će biti održan u Palati kongresa, gde se inače održava tradicionalni „Festival pesama”.

[ads1]

Organizatori su obećali spektakularan šou sa brojnim specijalnim gostima, ali jedina stvar ostaje i dalje velika nepoznanica – i dalje se ne zna na koji način će biti izabran pobednik.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Youtuber portugalski kandidat za Tbilisi

Da će Portugalija organizovati izborni festival 5. oktobra, poznato je od ranije. Sada su tu i detalji o tome kako će izgledati organizacija nacionalnog finala.

Sve petoro talentovane dece će na takmičenju Festival da Canção Júnior otpevati interno izabranu kompoziciju Youtuber autora Fernanda Martinsa. Na kanalu javnog servisa RTP je predstavljen isečak ove zaista zanimljive numere, a istovremeno su otvorene i telefonske linije za glasanje.

Publika će zajedno sa žirijem u jednakom iznosu odabrati idealnog interpretatora te numere.

Neka najbolji pobedi!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Izabela Klark peva Speak up!

Lista poznatih numera je postala bogatija za još jednu, i to u izvođenju ranije izabrane australijske predstavnice Izabele Klark. Komercijalni emiter ABC je objavio da će ova devojčica pevati kompoziciju pod nazivom Speak up!

[ads1]

Izabela je povodom objavljivanja naziva pesme dala izjavu u kojoj kaže da pesmom želi da poruči sledeće – slobodno reci šta misliš o nečem i veruj u sebe.

Objavljivanje pesme uz prateći spot se očekuje tokom oktobra.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Na kraju, podsećamo na to i da će se naša zemlja predstaviti pesmom Ceo svet je naš, koja je u izvođenju Irine i Jane predstavljena u emisiji „Dečja pesma za Evropu”. Više o tome čitajte u izdvojenoj vesti.

Dečja Evrovizija: Poslušajte pesmu „Ceo svet je naš”