Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Ralf Zigel želi Hanku Paldum na Evroviziji. Britanci objavili javni konkurs

[dropcap]V[/dropcap]elika Britanija će ići istim, prošlogodišnjim putem do Pesme Evrovizije, saopštio je Bi-Bi-Si. Nadajmo se da će cilj do kojeg budu stigli ovaj put ipak biti nešto bolji. A najzanimljivija vest dolazi iz okruženja – iz Bosne i Hercegovine koju je sad svojim čudnim ambicijama „okupirao” Ralf Zigel, najdosadniji i najuporniji učesnik i kompozitor Evrosonga.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Otvoren poziv autorima u Ujedinjenom Kraljevstvu

Kao i prošle sezone, i ove će Britanci primeniti isti model izbora pesme i izvođača za Evrosong. BBC je otvorio javni konkurs koji će trajati do 27. oktobra, nakon čega će selekciona komisija, u kojoj će ponovo biti članovi udruženja fanova OGAE, skratiti listu potencijalnih učesnika nacionalnog finala.

Nema, nažalost, mnogo informacija o samom formatu izbora, ali se očekuje da BBC organizuje još jedan TV šou Eurovision: You Decide s nekoliko pesama, među kojima će publika pronaći onu najbolju za Lisabon.

[ads1]

Hju Goldsmit, muzički konsultant u Bi-Bi-Siju i izvršni direktor u izdavačkoj kući Record Industry, kao i Gaj Friman, urednik u Bi-Bi-Siju, pozivaju sve one koji smatraju da imaju originalnu numeru s nezaboravnom melodijom i emotivnim tekstom, pesmu s faktorom iznenađenja, kreativnu, svežu i hrabru koja će odjeknuti među milionima gledalaca i žirija, da pošalju na imejl adresu: bbceurovisionsubmissions@bbc.co.uk

Više o uslovima konkursa saznajte na adresi: BBC Eurovision >>

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ralf Zigel želi da finansira učešće Bosne i Hercegovine

Proslavljeni nemački kompozitor i višestruki učesnik Evrosonga Ralf Zigel ne odustaje! Nakon bezuspešnih pokušaja da San Marino vine u „evrovizijske visine”, sada to pokušava i s Bosnom i Hercegovinom koja je, zbog velikih finansijskih problema, dugovanja prema EBU i određenih sankcija, saopštila da ne može učestvovati u Lisabonu iduće godine.

Kuriozitet ove vesti je taj da je Zigel želeo da finansira učešće BiH, ali pod jednim uslovom – da numeru peva kraljica narodne muzike i sevdaha Hanka Paldum!(?)

Prema pisanju „Dnevnog avaza”, Zigel je imao spremnu pesmu s balkanskim etno-elementima, izuzetno zahtevnu i pisanu isključivo za Hanku Paldum.

[ads1]

Da vest nije samo glasina, potvrdila je i sama Hanka Paldum, koja je izrazila žaljenje što „ovaj sjajni projekat neće biti realizovan”, istovremeno se nadajući da će kakva-takva saradnja s Ralfom Zigelom ipak biti ostvarena.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Preminula Džoj Fleming

Jedna od najcenjenijih nemačkih džez pevačica, predstavnica Nemačke na Pesmi Evrovizije 1975. Džoj Fleming, preminula je u svojoj 72. godini.

Džoj je rođena 1944. godine. Odrasla je u Manhajmu, gde je u 14. godini počela da se bavi pevanjem i gde je kasnije nastupala u lokalnim džez barovima. Profesionalnu solo-karijeru započela je 1972. godine, a kritičari su je, zbog boje, jačine i kvaliteta glasa, okarakterisali kao „nemačku Dženis Džoplin”. I sama Džoplinova je, jednom prilikom čuvši je, rekla: „Imaš najbolji glas koji sam ikada čula u Nemačkoj!”

[ads1]

S numerom „Pesma može biti most” (nem. Ein Lied kann eine Brücke sein) nastupila je na Evrosongu u Stokholmu, a uprkos tome što je važila za jednog o favorita, takmičenje je okončala tek na 17. mestu – druga otpozadi. Ipak, ta numera je danas pravi evrovizijski evergrin i ostala je kao jedna od najlepših, najslušanijih i najvoljenijih pesama koju je Nemačka poslala na Evroviziju.

Džoj je pokušala da ponovo ode na Evrosong 1986, 2001. i 2002. godine.

Nije imala zdravstvenih problema. Umrla je tiho, u snu, iza sebe ostavivši tri sina i ćerku.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ovim vestima dodajemo i podsećanje da je Belgija izabrala predstavnicu za 62. Pesmu Evrovizije, a o tome više čitajte u našem tekstu:

Belgija šalje još jednu Lauru na Evrosong

3 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Svaka Vam čast. Taman sam mislio, da se prvi oglasim … kad.

    Ruhe in Frieden Joy! Deine Lieder bleiben unsterblich.

  • Jeste trajno promenili stav po pitanju objavljivanja vesti o preminulim učesnicima ESC-a ili je ovo samo usamljen slučaj, iznimka, incident?