Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Ohrabrenje u Švajcarskoj. U Hrvatskoj polažu nade u „Doru”

[dropcap]D[/dropcap]a li je Švajcarska konačno na dobroj trasi i hoće li se u Hrvatskoj ostvariti nade u povratak popularne „Dore”?

O tome, ali i o vestima iz Makedonije i Crne Gore, čitajte u narednim redovima.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

I Švajcarci „razbili” rekord!

Sudeći po dosadašnjim prijavama, ova godina je izgleda rekordna. Švajcarski javni emiter je ove godine primio neverovatnih 670 kompozicija na svoju adresu. Prema tradiciji, biće odabrano samo sedam srećnih.

Nakon sastanka sa švedskim evrovizijskim magovima Kristerom Bjerkmanom i Martinom Esterdalom, Švajcarci su znatno izmenili format nacionalnog izbora Die Entscheidungsshow. Dvadeset stručnjaka iz sveta medija će odabrati šest pesama od ovih 670, nakon čega će i producenti SRF imati pravo da odaberu još jednu, što ukupno čini sedam.

„Veliku odluku” će doneti internacionalni žiri i publika, u ravnopravnom odnosu 50/50. Die Entscheidungsshow 2018 će biti održan iduće godine, 4. februara.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Hrvatski kompozitori žele promene

Prema pisanju portala 24sata.hr, Hrvatsko društvo kompozitora i ove sezone apeluje na rukovodstvo javnog servisa HRT da u proces izbora predstavnika za Evrosong dodatno uključi javnost i domaće autore. Kao i većina (ne)obaveštenih kompozitora i producenata na domaćim prostorima, i oni izražavaju nezadovoljstvo zbog „zatvorene” evrovizijske selekcije, smatrajući da se na taj način sputava domaće autorstvo i da se na daje šansa mladim i talentovanim umetnicima, kakav je slučaj bio na popularnoj „Dori”.

Ta priča podgrejala je ponovo nade o pokretanju opatijskog festivala. Nekadašnja glavna urednica Zabavnog programa HTV Kseniju Urličić, sada u penziji, dala je nedvosmislen odgovor:

Odgovor je vrlo jasan i vidljiv je iz rezultata koje smo imali nakon Dore i onih koje imamo sad kad biramo na drugi način. Dora je postala naš autentični proizvod. Publika je bila uključena i navijala za svoje muzičke idole, a davali smo mogućnost i mladim autorima da se iskažu – objašnjava Urličićeva te poručuje da nikad ne bi pristala sama donositi odluku ko će predstavljati Hrvatsku na Evroviziji.

Hrvatsko društvo kompozitora poručilo je da će sigurno pozdraviti svaku izmenu koja će demokratizovati način izbora pesme, što podrazumeva otvaranje neke vrste konkursa, veći broj prijava, glasanje žirija ili publike. Kojom će se procedurom birati predstavnici za nastup u Portugaliji, državna televizija još nije objavila.

[ads1]

Ipak, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da su u toku pregovori sa HRT oko organizacije manifestacije „Dani HRT” u Opatiji u februaru.

Vreme je da se najveća televizijska nedelja, a s njim i „Dora”, vrate tamo gde pripadaju – poručio je on, objavivši i prikladnu fotografiju.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Crna Gora i Makedonija „nameravaju” da učestvuju u Lisabonu

Pažnju javnosti i fanova naročito privlače vesti iz okruženja. I dok se Slovenija i (za divno čudo!) Srbija već uveliko pripremaju za Lisabon, Makedonija i Crna Gora su „samo” istakle nameru da učestvuju dogodine na Pesmi Evrovizije.

Naime, RTCG je poslao EBU dokumentaciju za preliminarnu prijavu, što ukazuje na to da ne žele da odustanu, uprkos malom budžetu ove godine koji je bio posledica slabije zainteresovanosti sponzora. S druge strane, Makedonija je u svoj godišnji program rada za 2018. godinu uvrstila Pesmu Evrovizije, ali je javni servis te zemlje pojasnio za sajt Eurovoix da time nisu i zvanično potvrdili svoje pojavljivanje na takmičenju.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, pisali smo već ranije da će i drugu godinu zaredom preskočiti takmičenje za Pesmu Evrovizije zbog teške finansijske situacije u javnom servisu BHRT. Nedavno je uveden način obaveznog plaćanja RTV takse preko računa za struju, te će naredni period biti iskorišćen za isplatu svih dugova prema EBU i svojim zaposlenima. Tek kada sve to bude namireno, moći će da se razmišlja o planovima za naredni period.

8 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Istina za Dusana Svilara da je imao bolju pesmu ali i on ne bi verovatno nesto napravio.
  Nevena,Sara i Mirna su zbog takmicenja “Prvi glas Srbije” bile tada jako popularne pa je i logicno da je publika glasala za njih,jer dosta dobro pevaju,mlade su,lepe zgodne samo je izoslatala dobra pesma i dobra koreografija i kao i odeca,mada one zamalo da prodju u finale onako obucene sa onako jadnim nastupom i pesmom 😀

 • To je već veliki pomak, jer su stranci žalili, što više ne pevamo na našem jeziku.

  Što se pesama tiče … šta da ti pričam … sve si ti to dole lepo opisao ;). 2009. su pesme bile i aj Bože pomozi – a nama namestiše jednu od najgorih, da se čovek postidi. 2013. su pesme bile od zla oca i još gore majke … šta znam … mislm da bi Svilar prošao možda malo bolje, ali iskreno, i ta pesma je bila srednja žalost. Ostale … bolje da ćutim ;).

  O stručnom žiriju … joj mila majko 😉 … odmah me muka uhvati, kada na te “stručnjake” pomislim ;). Hajde, da je njih dvadeset, pa da kaže čovek, okej, bilo ih je više, iz raznih svera, profila, starosti, pa imamo neku objektivnu sliku. Nego bude njih troje, petoro, koji u proseku imaju 73 godina i izaberu neke bezveze pesme, da ti se smuči.

  Ne vredi … obrni, okreni … nikako na zelenu granu sa RTSom.

 • Ove godine će naša pesma biti na srpskom jeziku što je opet dobro,e sada kakve će sve biti pesme na samom konkursu to ćemo videti,odnosno videćemo nekoliko najboljih pesama po “stručnom žiriju” 🙂

 • Naša pesma će biti opet pesma, koja nema veze sa našom muzičkom scenom, onim što naraod voli, sluša i za šta bi bio spreman da navija od srca.

  Pesma će biti takava, da će je narod odmah odbaciti, kao i zadnjih godina … jer pesme nisu imale nikakve dodirne tačke sa Srbijom. Naša pseudo intelektuala, koja večito pljuje sve što je srpsko, će međutim biti oduševljena i reći, “Po prvi put od 2012. godine sam u potpunosti zadovoljan/na! Pesma zvuči kao one sa VH1 ili MTV!”. Slatko će pljuckati druge pesme, tokom “Iz mog ugla 2018.”, koje će nas na Evroviziji ipak naveliko prešišati.

  Znači, sve će biti isto, kao i svake godine ;).

 • Iskreno ne znas sta je gore,mada publika je po mom misljenju realnija i merodavnija i pobednici na pesmi evrovzije i samo glasanje je bilo bolje i normalnije dok je samo iskljucivo publika glasala.
  Glupo je da nekoliko ljudi odluci u ime cele zemlje kome ide 12 poena ili 10 poena ili da na primer 3 osobe donesu odluku ko ide na pesmu evrovzije i na deciju evrovziju,to nije nimalo demokratski.
  Dan danas se secam kako je ziri “strucno” odlucio da na pesmu evrovzije ide Marko Kon sa onom “pesmom”.
  To je bila najveca bruka Srbije na tom takmicenju bukvalno onaj nastup u Moskvi bila je nevidjena blamaza,nakon onako sjajno organizovane pesme evrovzije u Beogradu i sjajne pesme u Beogradu nase zemlje.
  Drugi biser imali smo 2013. godine kada smo poslali pesmu “Ljubav je svuda”, medjutim za razliku od 2009. godine kada smo itekako imali kvalitetniji festival i imali izbor koga da posaljemo na evrovziju,te 2013. godine iskreno i nismo imali neki izbor,koga god da smo poslali te 2013. godine mi ne bismo verovatno nista uradili po mom misljenju.
  2009. se pokazala sva korumpiranost zirija i to je svako mogao videti,iz aviona se videlo da je namesteno ,dete od 2 godine je to videlo.

 • Ovo stoji u Pravilniku o organizaciji i načinu izbora pesme:

  III. ИЗБОР КОМПОЗИЦИЈЕ
  КОЈА ЋЕ ПРЕДСТАВЉАТИ СРБИЈУ НА ЕУРОСОНГ 2018.

  Члан 4.

  Избор композиције обавља Стручни жири састављен од еминентних музичких стваралаца.
  Композиција која буде имала највећи број гласова по одлуци Стручног жирија биће представник Републике Србије на такмичењу за „Песму Евровизије 2018“.

  Tako da je prilično jasno da se ovoga puta ne pita publika, jer poslednji put kada smo imali konkurs, pitala se samo publika. Pa, em je selekcija bila kriminalna, izbor publike je bio još grđi (Lalalala-Moje 3)

  Očigledno je namera, barem ja to tako čitam, da ove godine rijaliti zvezde nemaju pristup i da se ceo proces uozbilji. Možda grdno grešim, videćemo uskoro.

 • Da li ce i za pesmu evrovizije kao i za deciju pesmu evrovzije iskljucivo ziri odluciti o pesmi koja ide u Lisabon ili ce se pitati i publika makar 50%???