AKTUELNO

Ohrabrenje u Švajcarskoj. U Hrvatskoj polažu nade u „Doru”

Da li je Švajcarska konačno na dobroj trasi i hoće li se u Hrvatskoj ostvariti nade u povratak popularne „Dore”?

O tome, ali i o vestima iz Makedonije i Crne Gore, čitajte u narednim redovima.

I Švajcarci „razbili” rekord!

Sudeći po dosadašnjim prijavama, ova godina je izgleda rekordna. Švajcarski javni emiter je ove godine primio neverovatnih 670 kompozicija na svoju adresu. Prema tradiciji, biće odabrano samo sedam srećnih.

Nakon sastanka sa švedskim evrovizijskim magovima Kristerom Bjerkmanom i Martinom Esterdalom, Švajcarci su znatno izmenili format nacionalnog izbora Die Entscheidungsshow. Dvadeset stručnjaka iz sveta medija će odabrati šest pesama od ovih 670, nakon čega će i producenti SRF imati pravo da odaberu još jednu, što ukupno čini sedam.

„Veliku odluku” će doneti internacionalni žiri i publika, u ravnopravnom odnosu 50/50. Die Entscheidungsshow 2018 će biti održan iduće godine, 4. februara.

Hrvatski kompozitori žele promene

Prema pisanju portala 24sata.hr, Hrvatsko društvo kompozitora i ove sezone apeluje na rukovodstvo javnog servisa HRT da u proces izbora predstavnika za Evrosong dodatno uključi javnost i domaće autore. Kao i većina (ne)obaveštenih kompozitora i producenata na domaćim prostorima, i oni izražavaju nezadovoljstvo zbog „zatvorene” evrovizijske selekcije, smatrajući da se na taj način sputava domaće autorstvo i da se na daje šansa mladim i talentovanim umetnicima, kakav je slučaj bio na popularnoj „Dori”.

Ta priča podgrejala je ponovo nade o pokretanju opatijskog festivala. Nekadašnja glavna urednica Zabavnog programa HTV Kseniju Urličić, sada u penziji, dala je nedvosmislen odgovor:

Odgovor je vrlo jasan i vidljiv je iz rezultata koje smo imali nakon Dore i onih koje imamo sad kad biramo na drugi način. Dora je postala naš autentični proizvod. Publika je bila uključena i navijala za svoje muzičke idole, a davali smo mogućnost i mladim autorima da se iskažu – objašnjava Urličićeva te poručuje da nikad ne bi pristala sama donositi odluku ko će predstavljati Hrvatsku na Evroviziji.

Hrvatsko društvo kompozitora poručilo je da će sigurno pozdraviti svaku izmenu koja će demokratizovati način izbora pesme, što podrazumeva otvaranje neke vrste konkursa, veći broj prijava, glasanje žirija ili publike. Kojom će se procedurom birati predstavnici za nastup u Portugaliji, državna televizija još nije objavila.

Ipak, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da su u toku pregovori sa HRT oko organizacije manifestacije „Dani HRT” u Opatiji u februaru.

Vreme je da se najveća televizijska nedelja, a s njim i „Dora”, vrate tamo gde pripadaju – poručio je on, objavivši i prikladnu fotografiju.

Crna Gora i Makedonija „nameravaju” da učestvuju u Lisabonu

Pažnju javnosti i fanova naročito privlače vesti iz okruženja. I dok se Slovenija i (za divno čudo!) Srbija već uveliko pripremaju za Lisabon, Makedonija i Crna Gora su „samo” istakle nameru da učestvuju dogodine na Pesmi Evrovizije.

Naime, RTCG je poslao EBU dokumentaciju za preliminarnu prijavu, što ukazuje na to da ne žele da odustanu, uprkos malom budžetu ove godine koji je bio posledica slabije zainteresovanosti sponzora. S druge strane, Makedonija je u svoj godišnji program rada za 2018. godinu uvrstila Pesmu Evrovizije, ali je javni servis te zemlje pojasnio za sajt Eurovoix da time nisu i zvanično potvrdili svoje pojavljivanje na takmičenju.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, pisali smo već ranije da će i drugu godinu zaredom preskočiti takmičenje za Pesmu Evrovizije zbog teške finansijske situacije u javnom servisu BHRT. Nedavno je uveden način obaveznog plaćanja RTV takse preko računa za struju, te će naredni period biti iskorišćen za isplatu svih dugova prema EBU i svojim zaposlenima. Tek kada sve to bude namireno, moći će da se razmišlja o planovima za naredni period.

Pogledajte i:

Poslušajte hit „Kad voliš” u izvođenju Tošeta Proeskog

Izdavačka kuća „Mascom” s ponosom predstavlja jedinstveni demo-snimak pesme Kad voliš iz 2002. godine u …