Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: Portugalski izbor 5. oktobra. Poznat autor makedonske pesme

[dropcap]Š[/dropcap]esnaest zemalja sprema se za nastup u Tbilisiju 26. novembra, a nove pojedinosti o nacionalnim selekcijama za 15. Dečji Evrosong pročitajte u novom „brifingu” za to takmičenje.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Aleksandar Masevski ponovo autor dečje evrovizijske pesme

Da će Mina Blažev ove godine predstavljati Makedoniju u Tbilisiju već je poznato. Sada je objavljeno i ko će napisati pesmu za takmičenje.

Reč je o kompozitoru i producentu Aleksandru Masevskom koji je i prošle godine bio na istom zadatku. Kako je sam izjavio za makedonski portal Reporter.mk, kompozicija će biti modernog žanra, mešavina dabstepa i dabl tempa. On je dalje rekao da nakon prošlogodišnje pesme Love will lead our way, koju je izvodila Martija Stanojković, publika od njega očekuje takođe jednu savremenu pesmu.

Možda ipak ne bi bilo zgoreg podsetiti da je numera Love will lead our way prošle godine na Malti takmičenje završila u drugom delu tabele – na 12. mestu, pa se postavlja pitanje – zbog čega MRT i dalje ide istom trasom?

[ads1]

Mina Blažev, četrnaestogodišnja devojčica iz Skoplja, predstavljaće svoju zemlju na takmičenju u Tbilisiju 26. novembra. Ona je i ovdašnjoj javnost poznata po učešću u popularnom takmičarskom programu za decu „Pinkove zvezdice”, u kojem je dosegla do četvrtfinala.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Festival da Canção Júnior 5. oktobra

Velika pobeda Salvadora Sobrala ulila je samopouzdanje Portugalcima, pa su se na krilima evrovizijskog trijumfa u Kijevu odlučili i da nastupe na Dečjem Evrosongu.

Ova zemlja je samo dva puta slala svoje predstavnike na evrovizijsko takmičenje za decu – 2006. i 2007. godine – i oba puta su završili na pretposlednjem mestu. Uprkos dobroj gledanosti, Portugalija se 2008. godine povukla s Dečje Evrovizije, ali će ove u Gruziji ponovo imati svog predstavnika.

On će biti izabrana na „Festivalu dečjih pesama” – originalno Festival da Canção Júnior – i to 5. oktobra, a u konkurenciji će se naći petoro talentovane dece. Svako od njih biće posebno predstavljen publici u specijalnim emisijama RTP, i to od 25. do 29. septembra.

Kako će pobednik biti na kraju izabran, te da li će oni pevati originalne pesme, još uvek nije poznato.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Deset učesnika nacionalnog finala u Poljskoj

Da će Poljska organizovati nacionalno finale 1. oktobra poznato je već od ranije. Sada je nacionalna televizija objavila da će se predstavnika Poljske u Tbilisiju takmičiti 10 mladih talenata te zemlje.

Zainteresovani mališani su se prijavljivali do 11. septembra, nakon čega je TVP organizovao audicije i izabrao najboljih 10 kandidata.

Oni će 1. oktobra na takmičenju Koncert Krajowych Eliminacji Eurowizji Junior 2017 otpevati originalne pesme uživo, a pobednika će izabrati stručni žiri i prisutna publika.

Listu učesnika možete pogledati na sajtu Eurowizja.tvp.pl >>

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

209.000 Holanđana pratilo Junior Songfestival

Grupa „Fource”, četvoročlani boj-bend, braniće čast Holandije na Dečjem Evrosongu 26. novembra. Finalni izbor Junior Songfestival održan je proteklog vikenda, a sudeći prema podacima gledanosti, vladalo je solidno interesovanje kod publike.

Naime, televizija NPO3 saopštila je da je šou pratilo 209.000 Holanđana, što je Junior Songfestival svrstalo u najgledaniji program te televizije na dan emitovanja. Međutim, to je ipak znatno manje u odnosu na „zlatne dane” ovog takmičenja, kada je gledanost dosezala i do 366.000 gledalaca!

Razlog manje gledanosti može biti u tome što je holandski emiter zadužen za dečje programe prošle godine ukinuo Junior Songfestival, te usmerio pažnju na onlajn izdanja preko Jutjuba, zbog koje se TV publika „odvikla” od ovog šoua.

Ranije je Junior Songfestival imao vrlo veliku popularnost, a zbog koncepta emisije, više eliminacionih emisija i velike gledanosti, poređen je sa švedskim Melodifestivalenom.

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • Može se slobodno postaviti pitanje skladatelja u Makedoniji, ali činjenica jest da je Martija prošle godine bila kriminalno zakinuta za bodove. Nažalost, ovakva pjesma bi puno bolje prošla na odraslom Eurosongu.