Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Šveđani „iskidali” s prijavama. Evrovizija za BiH i dalje misaona imenica

[dropcap]N[/dropcap]eke zemlje su ušle u fazu traganja pesama za nacionalne izbore, dok se sa druge strane, tu nalaze i one koje neće biti prisutne. Bitno je da se ova sezona nastavila u ritmu u kojem je i otpočeta – ofanzivnom.

U ovom „evrovizijskom potpuriju” ćemo vam prezentovati nekoliko informacija koje se tiču planova potvrđenih zemalja učesnica za Lisabon.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Definitivno bez Bosne i Hercegovine

Ono što je prethodnih meseci bilo nagoveštavano, to se i obistinilo – Bosna i Hercegovina će i drugu godinu zaredom preskočiti takmičenje za Pesmu Evrovizije.

Razlog je svima dobro poznat – u pitanju je teška finansijska situacija u javnom servisu BHRT.

Nedavno je uveden način obaveznog plaćanja RTV takse preko računa za struju, te će naredni period biti iskorišćen za isplatu svih dugova prema EBU i svojim zaposlenima. Tek kada sve to bude namireno, moći će da se razmišlja o planovima za naredni period.

Da nije bilo donatorske pomoći, BiH se na Evroviziji ne bi takmičila ni 2016. godine. Upravo takva pomoć je doprinela tome da se Fuad Backović Deen, Dalal Mithat Talakić i Jasmin Fazlić Džala pojave u švedskoj prestonici zajedno sa hrvatskom čelistkinjom Anom Rucner. Uspeh je izostao jer nisu uspeli da se plasiraju u finale. A bili su tako blizu – 11. mesto sa 104 poena.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ponovo veliko interesovanje za Melodifestivalen

Švedski javni servis SVT zatvorio je konkurs za nacionalni evrovizijski izbor, a ubrzo po pregledanju pristiglih prijava, saopšteno je da je na adresu te medijske kuće poslata 2.771 prijava – 293 više nego prošle sezone!

Od tog broja, 2.324 numere stigle su na konkurs namenjen autorima s već ranije objavljenim radovima, a 447 kompozicija poslali su kompozitori koji nisu imali javno objavljenu pesmu.

Krister Bjerkman, glavni producent Melodifestivalena, najpopularnijeg nacionalnog izbora i najgledanijeg šou-programa u Švedskoj, kaže da je srećan što je interes šire javnosti i muzičke industrije za ovim vidom zabave i dalje velik.

Veliki deo pristiglih pesama biće izvesno eliminisan pre nego određeni broj dospe do selekcione komisije, a za taj „rudarski posao” biće zadužena Karin Gunarson, glavna urednica radija P3. Od tog broja će zatim žiri izabrati 14 kompozicija za glavni događaj.

Budući da će se i na predstojećem „Melodiju” čuti 28 pesama, Krister Bjerkman će sa svojim timom pozvati 13 kompozitora da napišu pesme za festival, a jedan preostali takmičar je, kako smo već pisali, Stiko Per Lašon, pobednik takmičenja P4 Nästa 2017 – radijskog nadmetanja muzičkih noviteta za koje glasa isključivo publika.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Počeo konkurs za Eesti Laul

I desetu godinu zaredom će Estonija svog predstavnika birati putem TV formata Eesti Laul. Na oficijelnoj Fejsbuk stranici festivala organizatori su istakli činjenicu zbog čega im je ovaj jubilej izuzetno značajan – po tome što će najbolji tamošnji kompozitori i muzičari imati priliku da naprave istorijski uspeh i pokažu svoj talenat Estoniji, Evropi i šire.

Stoga je raspisan konkurs za sve zainteresovane izvođače i autore koji će trajati do 1. novembra.

Pravila za ovu sezonu glase ovako:

  • jedan autor ili grupa autora može učestvovati na takmičenju sa najviše tri pesme, a jedan izvođač može da učestvuje sa najviše tri numere;
  • naravno, pesma ne sme trajati duže od tri minuta;
  • inostrani autori su i ove godine dobrodošli, ali samo u slučaju da sarađuju sa državljanima i stanovnicima Estonije pri izradi numere. Stoga se može očekivati ponovno organizovanje muzičkog kampa;
  • tekst i muzika moraju biti isključivo novijeg datuma i ne smeju komercijalno biti objavljene pre 1. septembra.
[ads1]

Objava učesnika će biti upriličena 19. i 20. decembra preko oficijelnog sajta takmičenja. Očekuje se da će se, kao i prethodnih godina, takmičiti 20 izvođača.

Poznati su i datumi održavanja festivala – polufinala su zakazana za 10. i 17. februar, a finale za 3. mart u Areni „Saku”.

E sad da vidimo hoće li biti finala u 2018!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Malta suzila spisak potencijalnih takmičarskih pesama

Leto na Malti su mnogi izvođači i autori iskoristili za jednu stvar bitniju od odmora – u pitanju je slanje pesama za izborni festival Malta Eurovision Song Contest.

Ima mnogo stvari o kojima bi se moglo pričati kada su u pitanju rezultati konkursa, a prva takva je u vezi s brojem prijavljenih radova.

Naime, na adresu javnog servisa PBS je stiglo 129 radova, što je za 27 radova manje u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos slabijoj zainteresovanosti izvođača i autora, ipak se sa liste izdvojio dovoljan broj kvalitetnih kompozicija.

Odabrano je tačno 30 numera koje su ušle u uži izbor, a njihov spisak možete pogledati OVDE >>

U narednom periodu će selekciona komisija imati jedan težak zadatak – od 30 numera će morati da izabere 16 najboljih za završno takmičenje koje će umesto u januaru, biti održano tokom februara.