Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Slovenija i Irska traže pesme, Kipar i Belgija izvođače

[dropcap]S[/dropcap]ezona se polako zahuktava, a nekoliko novih zemalja već je jasno istaklo svoje planove u predstojećoj sezoni. Šta smeraju Kiprani, Slovenci, Irci, Španci i Belgijanci, saznajte u narednim redovima.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Slovenci tragaju za potencijalnom evrovizijskom pesmom

Radio-televizija Slovenije će učestvovati dogodine u Lisabonu, što je i zvanično potvrdila na svom sajtu, ali to svakako nije vest, budući da su već početkom leta najavili pripremu za predstojeću sezonu.

Iako je tada bilo najavljeno da će postojati jezička ograničenja (isključenje engleskog), čini se da su se producenti predomislili, pa će tako autori i/ili izvođači morati da se prijave s pesmom napisanom isključivo na slovenačkom jezikom, a ukoliko postoji prepev na drugi jezik, treba i njega poslati u sklopu iste prijave.

Nije, međutim, poznato da li ćemo u Sloveniji pratiti još jedno izdanje festivala EMA.

Konkurs će trajati do 16. novembra, a prijave, ako i pravilnik takmičenja, mogu se naći na stranici: RTVSLO.si >>

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ponovo interno izabran kompozitor

Treću godinu zaredom kiparsku evrovizijsku pesmu napisaće kompozitor koji živi i radi van granica tog mediteranskog ostrva. Nacionalna televizija ovog puta se odlučila za još jednog proslavljenog autora – Kipranina Aleksa Papakonstantinua, s prebivalištem u – pogađate – Švedskoj!

Bez obzira na taj poriv Kiprana, koji su već odavno izgubili svoj evrovizijski identitet, Aleksa nominuje njegovo uspešno stvaralaštvo. Pisao je pesme za brojne svetske zvezde, poput Džennifer Lopez, Enrike Iglesijas, Snup Dog i Niki Minaž, a osim toga ima i evrovizijsko iskustvo – njegove pesme su Yassou Maria (Grčka 2007), Always (Azerbajdžan 2009) i La la love (Kipar 2012).

Poslednji u nizu evrovizijskih hitova koje je uradio jeste i numera Cool me down poljske pevačice Margaret, koja je bila jedan od favorita na nacionalnom izboru Poljske 2016. godine.

S druge strane, nacionalna televizija sada mora da pronađe i adekvatnog izvođača, a to će učiniti putem audicija za sve zainteresovane izvođače. Konkurs će za njih biti otvoren do 20. oktobra.

Televizijsko finale se planira u januaru, do kada će Aleks Papakonstantinu priložiti nekoliko demo-snimaka, na osnovu kojih će se „upariti” finalisti sa adekvatnom kompozicijom.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

RTÉ pokrenuo konkurs za pesme i autore

S ciljem da konačno popravi evrovizijski rezultat i da se posle četiri godine makne od polufinala, irska radio-televizija RTÉ otvorila je konkurs za sve autore koji žele da se njihove pesme čuju na Pesmi Evrovizije.

Za razliku od prošle godine, kada je najpre interno izabran izvođač a onda putem konkursa i pesma, ove sezone Irci idu obrnutom trasom, što signalizira da žele da akcenat stave na kompoziciju. Potom će izabrati izvođača koji, kako je u toj kući saopšteno, ima „veliko iskustvo pevanja i nastupanja uživo pred brojnom publikom”.

Konkurs je otvoren od 14. septembra do 6. novembra. U uslovima učešća nema ništa posebno zanimljivo, osim da autori i koautori mogu konkurisati samo s jednom pesmom. Takođe, RTÉ će prihvatati prijave isključivo pristigle putem imejla eurovision2018@rte.ie, i to u MP3 formatu ili na SoundCloudu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Flamanci otkrili planove za Lisabon

Flamanski (holandski) javni medijski servis u Belgiji VRT, onaj manje uspešan na Evrosongu, otkrio je planove za predstojeću evrovizijsku sezonu. Naime, sledeći dobre rezultate svojih kolega iz Valonije, gde se govori francuski, i oni će evrovizijskog izvođača izabrati interno – kao što su to činili 2010. i 2012.

Istina, te 2010. su i Tom Dajs i njegova pesma delegirani internim modelom, dok je za Iris 2012. godine organizovan mini-izbor pesme.

[ads1]

Kako bilo, to znači da VRT neće organizovati nacionalni izbor poput onih 2014. i 2016. Za razliku od Iraca, koji polaze od pesme, Flamanci smatraju da „sve počinje sa izborom izvođača”, te će u tom smeru i delovati. Oformljena je već posebna selekciona komisija koja od leta razmatra mogućnosti i predloge za selekciju predstavnika, ali još uvek nije jasno na koji način će biti izabrana evrovizijska pesma.

Iz javnog servisa VRT kažu da su već obavili razgovore s nekoliko izvođača, da je proces u toku i da će javnost biti blagovremeno obaveštena o odluci. Budući da se zbog poslednja tri TOP 10 rezultata interesovanje za Evrovizijom u Belgiji podiglo, mediji već spekulišu ko bi mogao da s flamanskog govornog područja bude adekvatan predstavnik, a među njima su Natalija Drojts (Natalia Druyts) i Bili Benten (Billie Bentein).

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Španci nisu odredili selekcioni metod

Iako je RTVE posle 13 godina „oživeo” popularni muzički šou za nove talente „Operacija Trijumf”, čija se balkanska verzija emitovala 2008/2009. godine i kod nas, nije sigurno da će ga Španci iskoristiti i kao nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije.

Naime, Španija je preko „Operacije Trijumf” birala evrovizijske predstavnike 2002, 2003. i 2004, što su bili njihovi dani sreće i veselja. Kada je RTVE ovog maja saopštio da ponovo pokreće isti program, tamošnji fanovi su se „zapalili”, misleći da će im taj šou ponovo omogućiti histeriju. Ipak, šefica evrovizijske delegacije Ana Marija Bordas „pljusnuila ih je hladnom vodom”, rekavši da metod selekcije još uvek nije definisan!

Operación Triunfo startuje 16. oktobra; 16 učesnika će se kroz 14 nedelja usavršavati, u nadi da će postati nova zvezda. Postoji ipak mogućnost da Španija za evrovizijskog predstavnika nominuje nekog od učesnika – ne striktno pobednika. Uostalom, samo je Roza 2002. kao pobednik OT otputovala u Talin, dok su Bet 2003. i Ramon 2004. bili „samo” učesnici OT.