Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: Izabela Klark treća predstavnica Australije

[dropcap]D[/dropcap]ečja pesma Evrovizije dobila je još jednog poznatog takmičara. Osmi na spisku su Australijanci koji su imenovi svoju predstavnicu za Tbilisi 2017.

Do sada su Jermenija, Belorusija, Malta, Rusija, Ukrajina, Makedonija i Gruzija odabrale takmičare za 15. Dečji Evrosong, a vesti od izboru predstavnika Australije dodajemo i da su domaćini raspisali konkurs za evrovizijsku pesmu, da su u Albaniji poznati svi takmičari izbora Junior Fest te da je ukrajinska predstavnica snimila finalnu verziju svoje pesme za Tbilisi.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Izabela Klark treća predstavnica Australije

Australijski emiter koji je „preuzeo” od SBS selekciju predstavnika i emitovanje Dečje Evrovizije, saopštio je da će taj kontinent u Tbilisiju predstavljati Izabela Klark. Evrovizijska pesma biće takođe interno izabrana i predstavljena javnosti u narednim sedmicama.

Televizija ABC i njihov partner Blink TV izabrali su Izabelu u konsultaciji s vodećim izdavačkim kućama u Australiji, i već su angažovali profesionalne autore koji će, kako su istakli, napisati „veselu i zaraznu pesmu” za nju.

[ads1]

Izabela ima 13 godina i već četiri godine se javno bavi pevanjem. O svojoj nominaciji za australijskog predstavnika rekla je da je za nju to ostvarenje sna i da jedva čeka da snimi pesmu i spot, otputuje u Gruziju, upozna svoje vršnjake i slično.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Otvoren konkurs za evrovizijsku pesmu

Samo nekoliko dana posle objave predstavnika na Dečjem Evrosongu, domaćini predstojećeg takmičenja pozvali su sve zainteresovane autore da pošalju pesme, od kojih će jednu 26. novembra otpevati mladi Grigol Kipšidze.

Konkurs je otvoren od 12. do 25. septembra.

[ads1]

Autori neće baš imati vremena da osmišljavaju nove pesme, već će najverovatnije iz svojih fioka izvaditi nešto što imaju „na lageru”. U svakom slučaju, mogu se kandidovati slanjem prijava na imejl junioreurovision [at] gpb.ge, a više informacija nalazi se na zvaničnom sajtu Eurovision Georgia.

Podsetimo, trinaestogodišnji Grigol Kipšidze predstavljaće Gruziju na Dečjoj Evroviziji u svom gradu, odlučio je panel stručnog žirija gruzijske nacionalne televizije GPB. On je do sada učestvovao u više različitih muzičkih projekata i takmičenja, a ove godine dogurao je do finala gruzijske verzije popularnog šoua X Factor.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Šesnaestoro dece u konkurenciji za predstavnika

Početkom jula pisali smo da će u Albaniji u konkurenciji biti 16 pesama izabranih s javnog konkursa koji je zatvoren 1. septembra. Sada je radio-televizija Albanije RTSH objavila sve učesnike, a ukoliko ste baš znatižlejni, možete ih „upoznati” na stranici RTSH.

Izbor za predstavnika Albanije Junior Fest održaće se 30. septembra u Palati kongresa, gde se inače održava tradicionalni „Festival pesama”.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ukrajinska pesma ima i reči na engleskom

Anastasija Baginska već je izabrana predstavnica Ukrajine. Ona je s dramatičnom pesmom u pop fazonu Ne odustaj, otpevanom na ukrajinskom jeziku u celosti, pobedila na nacionalnom takmičenju, ali je autorka te numere sada odlučila da joj „doda” i reči na engleskom, kako bi šira javnost razumela poruku pesme.

Studijska verzija se tek očekuje, a kako je izgledalo na snimanju, pogledajte u videu.