Nacionalni izbori 2018

Norvežani „razbili” rekord. Islanđani „bacili buvu” među umetnike

[dropcap]P[/dropcap]rilikom ovog „evrovizijskog potpurija” ćemo vam prezentovati nekoliko novosti koje se tiču nacionalnih izbora. Neke zemlje ga vraćaju, neke ga menjaju, a neke ostaju pri svome – što je sigurno, sigurno je.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Norvežani „razbili” rekord!

Na adresu nacionalnog emitera Norveške pristiglo je skoro 1.200 prijava! Izgleda da je ovogodišnji uspeh grupe JOWST inspirisao mnoge umetnike da se i oni nađu na evrovizijskoj sceni. Ovoliki broj prijava se slobodno može nazvati „rekordnim”, jer interesovanje za Pesmu Evrovizije nikad nije bilo veće.

„Mnogo je talentovanih ljudi koji žele da učestvuju u narednom Melodi Grand Prixu. Boleće kada budemo odabirali samo deset pesama i deset izvođača koji će se boriti za predstavnika Norveške u Lisabonu”, saopštio je generalni direktor norveškog izbora Stig Karlsen. Istakao je još i da je Norveškoj i dalje u planu „zlatna medalja” na Pesmi Evrovizije i da ne odustaju od toga.

Iako se norveški kandidati već sada evaluiraju, moraćemo biti strpljivi i sačekati proleće, kada će se saznati kojih deset pesama će se naći u trci za predstavnika ove skandinavske zemlje.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Islanđani „bacili buvu” među umetnike

Islanđanima je izgleda više dosta poraza i neprolazaka na Evroviziji, te su tako rešili da otvore rok za prijavljivanje pesama, ali i da povećaju novčanu nagradu za pobednika njihovog izbora – Söngvakeppnin (srp. Takmičenje pesama).

Naime, nagrada je sa jednog miliona povećana na čak tri miliona islandskih kruna (oko 23.600 evra). Što se roka za prijavljivanje tiče, otvoren je od 6. septembra, pa sve do 20. oktobra. Tradicionalno, islandska radio-televizija će odabrati 12 najboljih kompozicija, koje će biti raspoređene u dva polufinala.

Kada je reč o pravilima, kompozitori moraju imati islandsko državljanstvo ili stalno prebivalište na istom. Stranim autorima je dozvoljeno učešće u komponovanju pesama, ali sve dok dve trećine pesme komponuje Islanđanin i sve dok je jednu polovinu teksta pesme napisao neki Islanđanin. Pesme isključivo moraju biti predate na maternjem, islandskom jeziku i kao takve moraju biti izvedene za vreme polufinala.

Pa aj’ sada nemojte proći u finale!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Francuzi vraćaju nacionalni izbor

Jedna od članica Velike petorke ponovo uvodi nacionalni izbor kao način odabira svog predstavnika. Reč je o Francuskoj i, koliko nam se čini, poslednje dve godine se baš trude oko evrovizijske pesme. Za svaku pohvalu!

Radio-televizija France 2 će (izgleda) održati nacionalni izbor koji će obuhvatati tri takmičarske večeri. Najverovatnije je reč o dva polufinala i finalu, koji će biti održani u januaru iduće godine. Kao i na nekadašnjem našem Beosongu, biće odabrano oko 15 kompozicija, podeljenih u dva polufinala. Polufinalne emisije će biti ranije snimljene i pobednike polufinala će odabrati stručni žiri. Finalna emisija će biti emitovana uživo, gde će se glasovima žirija dodati glasovi publike.

[ads1]

Ostaje nam još da dočekamo objavu datuma nacionalnog izbora i možemo da počnemo da se radujemo.

Takođe, predviđa se da će domaćin francuskog nacionalnog izbora biti Garu, popularni kanadsko-francuski pevač.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Menjaju se pravila Sanrema

Opet!

Naredni Sanremo neće biti isti kao prethodni i nećemo gledati istog voditelja iduće godine. Italijanski nacionalni izbor i jedan od najvećih evropskih muzičkih festivala će pretrpeti određene promene, a sve u cilju što kvalitetnijeg šoua i izbora.

Prijave za kategoriju „velikih izvođača” su uveliko otvorene do 6. oktobra. Promene se tiču odabira izvođača za ovu grupu. Sada je dozvoljeno i izdavačkim kućama da same odabiru i predlažu izvođače za festival. Pobednik Sanrema će imati pravo da bira da li će otići na Pesmu Evrovizije ili ne, i očekuje se da će se to pravilo zadržati.

Novi domaćin najglamuroznijeg italijanskog festivala biće Klaudio Baljoni, veoma popularni pop pevač na onim prostorima.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Ipak bez Slovačke u Lisabonu

Iako njihove komšije iz Češke u poslednje vreme doživljavaju „evrovizijski procvat”, Slovaci ipak neće učestvovati na Pesmi Evrovizije u Lisabonu, što i ne čudi mnogo.

Jedna od novinarki slovačke radio-televizije je za češki evrovizijski portal izjavila da je sigurno da Slovačka neće biti deo Evrovizije u Portugaliji.

Slovaci su poslednji put učestvovali 2012. godine u Bakuu. Tamo ih je predstavljao Maks Džejson Mai, mladi roker iz Košica. Mai nije uspeo da se kvalifikuje u veliko finale u Bakuu i tako je poljubio patos u polufinalu – 18. mesto sa čitava 22 poena.