Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2017

Dečja Evrovizija: Gruzija i Makedonija izabrale predstavnike

[dropcap]O[/dropcap]d od sada 16 prijavljenih zemalja, sedam je izbralo svoje predstavnike za 15. izdanje Dečje pesme Evrovizije. Pored Jermenije, Belorusije, Malte, Rusije i Ukrajine, domaćin Gruzija i naš južni sused Makedonija doneli su odluku o svojim malim muzičkim izaslanicima.

I Irska je izabrala svog predstavnika za Tbilisi, ali o tome će se ćutati do 19. novembra.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Mina Blažev 13. predstavnik Makedonije

Makedonska radio-televizija izabrala je Minu Blažev, četrnaestogodišnju devojčicu iz Skoplja, da predstavlja svoju zemlju na takmičenju u Tbilisiju 26. novembra. Ona je i ovdašnjoj javnost poznata po učešću u popularnom takmičarskom programu za decu „Pinkove zvezdice”, u kojem je dosegla do četvrtfinala.

Odluka o predstavniku doneta je interno, ali nakon sprovedenih audicija u toj medijskoj kući. Tako su Makedonci „prepisali” model izbora od prošle godine, kada je Martija Stanojković, takođe učesnica „Pinkovih zvezdica”, stekla pravo da predstavlja svoju državu na Dečjem Evrosongu.

MRT će pesmu koju će Mina pevati u glavnom gradu Gruzije predstaviti u narednom periodu.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Grigol Kipšidze brani čast domaćina

Trinaestogodišnji Grigol Kipšidze predstavljaće Gruziju na predstojećoj Dečjoj Evroviziji u svom gradu, na domaćem terenu, odlučio je panel stručnog žirija gruzijske nacionalne televizije GPB.

Takmičarska pesma biće takođe interno izabrana te predstavljena javnost u nedeljama pred nama.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

32 učesnika u konkurenciji za predstavnika Irske

Irska televizija TG4, koja učestvuje na Dečjoj pesmi Evroviziji i sprovodi selekciju predstavnika, objavila je da će nacionalno takmičenje sa 32 kandidata biti emitovano od 22. oktobra do 19. novembra. Izbor predstavnika odvijaće se kroz četiri polufinalne emisije (22. X, 29. X, 5. XI, 12. XI), a finale je zakazano za 19. novembar.

Organizatori takmičenja su tokom leta izabrali na audicijama 32 mlada talenta koji će nacionalnom takmičenju izvoditi originalne pesme napisane na irskom jeziku. Pored stalnih članova žirija, gledaoci će u emisijama moći da vide i čuje i gostujuće žirije – bivše predstavnike Irske na „velikoj” Evroviziji: braću „Jedward” (2011, 2012), Brajana Kenedija (2006), Nijam Kavanah (1993, 2010), Lindu Martin (1992), Brendana Marija (2017) i Ćurana Dastina (2008).

[ads1]

Međutim, ono što je vrlo zanimljivo jeste da su sve emisije već snimljene i takmičenje je praktično završeno! To znači da je pobednik poznat, a bliski izvori, koji su se obavezali na čuvanje tajne do emitovanja finalne emisije, kažu da je pobednik izuzetan i da ume da svira „svoj” instrument.

Kreativni tim TG4 već uveliko radi na osmišljavanju izgleda i nastupa, uključujući rasvetu, kostim i slično, kako bi imala kompletan i spreman „paket” za EBU do sastanka šefova delegacija.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Podsetimo na kraju da je RTS objavio da je na konkurs za Dečju pesmu Evrovizije pristiglo 18 prijava, a stručni žiri će do 5. oktobra izabrati predstavnika ili predstavnicu. Više o tome u donjem linku.

Dečja Evrovizija: 18 kompozicija u konkurenciji za predstavnika Srbije