Nacionalni izbori 2018

Baltik kreće u nove pobede. Česi ne žele stranog autora

[dropcap]S[/dropcap]a zvaničnim početkom nove evrovizijske sezone 1. septembra, čak tri zemlje pokrenule su proces apliciranja za nacionalne evrovizijske izbore.

U Finskoj je, nakon prve ture koja je trajala od 28. januara do 28. februara, pokrenut drugi krug prijava za takmičenje Uuden Musiikin Kilpailu (srp. Novo muzičko takmičenje) koji traje do 4. septembra. Javni konkurs za kompozitore i tekstopisce za Melodifestivalen 2018 trajaće do 18. septembra, a Šveđani će iz tog resursa izabrati 14 od 28 pesama za završnicu. Takođe, i Švajcarci su 1. septembra pokrenuli svoj konkurs koji će trajati do 22. tekućeg meseca. Iako i njihov pravilnik dozvoljava inostranim autorima da pošalju svoje pesme, prednost će biti data domaćim kompozitorima, a novina je i da organizuju muzički kamp za komponovanje 15 pesama koje će ući u proces selekcije.

[ads1]

Pored ove tri države, nekoliko zemalja je tokom leta već pokrenulo javne pozive. U Norveškoj i Danskoj se konkursi okončavaju 10. i 15. septembra, Austrija i Malta su svoje zatvorile 31. avgusta i 1. septembra, a u toku su konkursi u Francuskoj i u Srbiji.

U nastavku saznajte kakve novine najavljuju u Letoniji, šta nameravaju Česi, te ko izvesno neće pevati dogodine u Lisabonu.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Konkurs za Supernovu 2018 od 6. septembra

Letonska nacionalna televizija LTV najavila da će konkurs za predstojeći nacionalni izbor Supernova 2018 trajati od 6. septembra do 15. oktobra. Letonija će tako putem ovog šoua četvrtu godinu zaredom izabrati evrovizijsku pesmu.

Iako su u prethodnom periodu na pomenutom takmičenju pobeđivali autentični i pomalo ekscentrični izvođači koji su imali polovičan učinak na Evrosongu, ovog puta producenti takmičenja žele da se usmere na savremene pop melodije i harizmatične izvođače koji će eventualni evrovizijski uspeh iskoristiti za izgradnju dugoročne međunarodne karijere.

To znači da LTV želi da privuče inostrane autore i producente koji će imati udela u stvaranju pesama, pa s tim u vezi, dozvoljavaju da njihovo učešće u tome bude do 30%, dok većinski deo autorskog rada treba da pripadne lokalnim stvaraocima.

Mi se pitamo kako se to baš može tako kvantitavno izmeriti, ali nek’ im bude…

Organizatori napominju da bi na takav način dobili pesme boljeg kvaliteta, pogodnije za međunarodno tržište, ali i da bi takva saradnja s domaćim autorima doprinela razmeni iskustava. Osim toga, po uzoru na svoje komšije Estonce, Letonsko društvo za razvoj muzike organizovaće internacionalni muzički kamp koji će doprineti uspostavljanju saradnje između domaćih i stranih kompozitora, tekstopisaca, producenata…

Ove godine u Kijevu Letoniju je predstavljao sastav „Triana Park” koji je sa elektro-pop numerom Line (nezasluženo) ostao nezapažen i uskraćen plasmana u finale.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

U Estoniju stigle prve pesme i bez raspisivanja konkursa

Iako estonski javni servis ERR još nije zvanično raspisao konkurs za svoj tradicionalni izborni festival Eesti Laul, prve prijave su, sasvim iznenađujuće, već počele da pristižu.

Na zvaničnim portalima ovog festivala na društvenim mrežama je objavljen podatak da su pre zvaničnog raspisivanja konkursa na adresu estonske televizije stigle dve prijave, a obe su pristigle od neimenovanog švedskog kompozitora.

Iako je ovaj podatak sasvim iznenađujuć za delegaciju, ERR je brzo napisao saopštenje u kom piše da su te dve prijave odbačene. Dodali su i da kompozicije primaju samo u propisanom roku, kao i da sve kompozicije moraju biti poslate u odgovarajućoj formi.

[ads1] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Češki recept za uspeh – 100% domaće

Nisu Česi zvanično potvrdili učešće u glavnom gradu Portugalije 2018, ali reizbor glavnog direktora češke televizije ČT daje nadu da će se praksa započeta 2015. godine nastaviti.

Naime, šef delegacije Jan Bors je u intervjuu za poljski sajt Eurowizja.org pričao o planovima te zemlje za Lisabon. On kaže da ozbiljno razmatra mogućnost angažovanja pet uspešnih čeških autora koji će namenski napisati isto toliko pesama za nacionalnu selekciju. Dakle, poput Portugalaca, žele da usmere pažnju na domaće autorstvo.

Takođe, Janov dugoročni plan jeste da stvori takvu atmosferu u kojoj će se povećati interesovanje Čeha za Evrosong, s tendencijom organizovanja izbornog festivala.

Ipak, sve ove navode treba prihvatiti s dozom rezerve, a saopštenje Češke televizije očekuje se narednih nedelja.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Luksemburg, Lihtenštajn, Andora i Monako neće učestvovati u Lisabonu

Pa dobro, ovo svakako nije iznenađanje. Nijedna od navedene četiri države neće učestvovati na Pesmi Evrovizije u Lisabonu, a sve imaju manje-više isti razlog – to bi za njih bio veliki izazov kojem ne mogu da odgovore zbog nedostatka novca.

Istina, nacionalna televizija Lihtenštajna nije aktivna članica EBU, a plaćanje participacije koje bi podrazumevalo aktivno članstvo, za ovu državu je za sada nemoguća misija, te u tom smislu ne postoje ni odlučne namere da to i postane.

Luksembrug, iako sa četiri evrovizijske pobede i nekoliko vrlo zapaženih rezultata, ne učestvuje od 1994. godine. Fokus te TV mreže usmeren je poslednjih godina na neke druge (jeftinije) programske sadržaje. Monežanska televizija je u vlasništvu najveće privatne međunarodne TV mreže u Evropi – TF1 Group. Do 2016. vlada Monaka je imala udeo 20%. Stoga je jasno da ova kneževina, do promene u vlasničkoj strukturi, izvesno neće biti deo Pesme Evrovizije.

Andora zbog finansijskih teškoća i dalje neće biti deo evropske muzičke porodice.

Podsetimo da ni Turska neće učestvovati u Lisabonu, malo je verovatno da se na takmičenje vrate i Slovaci, dok je pod znakom pitanja učešće San Marina.

1 komentar

Ovde napišite svoj komentar
  • Kako se meri 30% autorstva? E, pa tako što se dopiše tačno onoliko domaćih autora, da uslov bude ispunjen. Uostalom, evrovizijskom scenom (makar na nacionalnim izborima) ordinira više tih timova od po 5 autora, pa je to tek zanimljivo zamišljati koliki je čiji udeo, makar teoretski.
    Eto i Letonci kreću utabanim stazama bacanja para, nisu primetili da Portugal i Ukrajina nisu imali u svom pobedničkom delu švedske pameti. Kako li su samo uspeli da nas osvoje?